Hlavní obsah

Liga mistrů: Stuttgart remizoval s Barcelonou, Bordeaux vyhrálo v Řecku

PRAHA

Stuttgart sice v první osmifinálové partii fotbalové Ligy mistrů favorizované Barceloně statečně vzdoroval, po pětadvaceti munutách šel dokonce do vedení gólem, který dal naturalizovaný Brazilec Cacau, jenže po změně stran udeřil do té doby neviditelný Ibrahimovič a obhájce trofeje uhrál remízu. Ve druhém úterním utkání zvítězilo Bordeaux v Řecku nad Olympiakosem Pireus 1:0.

Foto: Reuters

Naturalizovaný německý Brazilec Cacau otevřel v zápase Stuttgartu s Barcelonou skóre.

Článek

Osmifinálová partie před vyprodaným stadiónem ve Stuttgartu nabízela zpočátku hodně nepřesný a neurovnaný fotbal, ani jedno mužstvo si nepřipravilo vážnější šanci, takže stav byl po zásluze bezgólový.

Cacau odložil respekt

Postupně se ale domácí zbavovali přehnaného respektu, byli aktivnější a po pětadvaceti minutách šli do vedení. Postaral se o ně po centru Gebharta přesnou hlavičkou Cacau, naturalizovaný německý Brazilec, který o víkendu čtyřmi brankami rozstřílel v bundeslize Kolín nad Rýnem. Namlsal se totiž tak, že začal neuvěřitelně řádit a obrana katalánského klubu s ním měl obrovské problémy. Nechybělo totiž mnoho, aby ve 30. min. vedení domácích zvýšil. A to už není řeč o tom, že nizozemský sudí Kuipers odpustil hostům penaltu za ruku Maxwella v pokutovém území.

Nenápadný Ibrahimovič udeřil

Hvězdná Barcelona se zmohla na odpověď až v 39. min., kdy Messi střelou zdálky trefil tyč Lehmannovy brány, do poločasu ovšem na vedoucí branku Stuttgartu odpovědět nedokázala. Hrála totiž špatně, kombinace vázla, vymyslet nedokázala vůbec nic, Ibrahimovič, který se v sestavě nakonec přece jen objevil, byť laboruje s poraněným kotníkem, se vůbec na nic nezmohl.

Ani po změně stran se obraz hry nezměnil, ale po sedmi minutách udeřilo z čistého nebe. Neviditelný Ibrahimovič se totiž nadvakrát pod Lehmannovým tělem postaral o překvapivé vyrovnání. Barcelona se uklidnila, s příchodem střídajícího Henryho začala kontrolovat hru a držela nerozhodný výsledek, který ji vyhovoval. A nakonec na remízu také dosáhla.

On-line reportáže z úterních zápasů Ligy mistrů
Stuttgart - Barcelona 1:1
Olympiakos Pireus - Bordeaux 0:1

V Řecku rozhodla trefa v nastavení

Úřadující francouzský šampión Girondins Bordeaux řádil v základní skupině, kde v konkurenci Bayernu Mnichov a Juventusu Turín ztratil pouze dva body. Na dobré výkony navázal na horké půdě Olympiakosu. V sestavě Francouzů už se objevil český reprezentant Jaroslav Plašil, který odehrál 82 minut.

Hostům spoléhajícím na výbornou hru záložní řady dokonale vyšel mat v samém závěru první půle, neboť ve druhé minutě nastavení po standardní situaci zúročilli svou převahu a šli do vedení zásluhou Cianiho. Nakonec se ukázalo, že šlo o trefu rozhodující, takže Francouzi budou k odvetě na domácí půdě nastupovat s velkými nadějemi na postup.

Domácí měli velkou šanci v 58. min., kde mohl Maresca vyrovnat,  nepomohl jim ani zoufalý závěrečný nápor, kdy dal v nastaveném čase Maresca gól, který ovšem anglický sudí Webb pro předchozí faul neuznal.

První zápasy osmifinále Ligy mistrů:
VfB Stuttgart - FC Barcelona 1:1
Branky: 25. Cacau - 52. Ibrahimovič. Rozhodčí: Kuipers (Niz.).
Olympiakos Pireus - Bordeaux 0:1
Branku: 45.+2. Ciani. Rozhodčí: Webb (Angl.)

Reklama