Hlavní obsah

Sparta sahala v Římě po slavném vítězství

ŘÍM

Nakročeno ke slavnému vítězství měli fotbalisté Sparty v druhém utkání skupiny G Ligy mistrů na půdě římského Lazia. První půli vyhráli zásluhou Sionka a Poborského 2:0 a měli herně navrch. Po obrátce se však domácí zlepšili a jejich snahu korunoval dvěma góly Inzaghi. Spartě tak zůstal v hrsti 'jen' bod za remízu 2:2...

Foto: ČTK/AP

Paolo Negro z Lazia Řím (vlevo) sleduje skorujícího Libora Sionka ze Sparty Praha v utkání druhého kola skupiny G fotbalové Ligy mistrů

Článek
Fotogalerie

Pět změn napočítali fanoušci Sparty oproti prvnímu utkání Pražanů v prestižní soutěži proti Chelsea. Nenastoupili Michalík, Igor Gluščevič, Jun, Němec a Petráš, na trávníku se naopak objevili Pergl, Flachbart, Zelenka, Kincl a Sionko. Domácí kouč Mancini zasáhl do kádru jen dvakrát, když nasadil Mihajloviče a Simone Inzaghiho místo Couta a Lópeze.

V první větší šanci se po několika vlažných minutách ocitl Inzaghi, který byl opuštěný na malém vápně, ale hlavou minul. O chvíli později Blažek likvidoval dva Oddovy pokusy po Mihajlovičově rohu. Po čtvrthodině hry se v pokutovém území Lazia vyrojilo několik rudých dresů, ale ze závaru nevyšla ani jedna střela.

Dvě rychlé trefy

Dlouho se na hřišti nic nedělo, ovšem pak zničehonic udeřila Sparta. Poborský poslal do domácí šestnáctky nadýchaný dlouhý pas a Sionko špičkou usměrnil míč za Peruzziho záda. Několik vteřin nato zazdil šanci na druhý zářez Zelenka.

Letenští na konci první půlhodiny dokonale zmrazili jen zčásti zaplněný Olympijský stadión. A pro domácí mohlo být ještě hůř, kdyby Poborský přetavil své tanečky v pokutovém území v další gól.

Sparta dále pokračovala v ofenzívě a obrana Římanů hořela. V pětatřicáté minutě se po několika střelách míč odrazil přímo ke kopačce Poborského a ten měl snadný úkol - dopravit ho do prázdné branky - 2:0!

Tečku za poločasem, v němž měla Sparta navrch, udělala Conceicaova technická lahůdka, která jen těsně minula horní růžek Blažkovy svatyně.

Inzaghiho představení

Studená sprcha pro Spartu přišla okamžitě po obrátce, když se po několika vteřinách trefil Inzaghi. Jeho střela z první prošla Blažkovi mezi nohama. Lazio ožilo a tlačilo se dopředu. Když to nešlo kombinací, zkusil po hodině hry vymodlit domácí Inzaghi penaltu a povedlo se. Sám pak pokutový kop proměnil. Půlhodiny před závěrečným hvizdem se náskok Sparty rozpadl v prach...

Odpověď měl dvakrát - na noze a na hlavě - tahoun hostů Poborský, ale ani v jedné z šancí neuspěl. Ale útočnější byli domácí. Flachbarta si parádně podala dvojice Lazia, šanci Muzziho však odvrátil na roh Johana, o chvíli později neutralizoval dělovku Fioreho gólman Blažek.

Lazio se i nadále dostávalo do šancí, hrotovým hráčům k zakončení vždy chyběl krok. Nejblíže byl Muzzi, jehož ostrá rána Blažka dlouho štípala v dlaních. Na druhé straně se za Poborského centrem vrhl Gluščevič, ale na míč nedosáhl.

Nic dalšího už do posledního hvizdu sudího k vidění nebylo a Sparta tak po excelentním poločase, kdy si vybojovala dvoubrankový náskok, uhájila 'pouhý' bod za remízu 2:2.

Lazio Řím - Sparta Praha 2:2
Poločas: 0:2. Branky: 46. a 60. z pen. Inzaghi - 27. Sionko, 35. Poborský. Rozhodčí: Colombo - Izzo, Harribey (všichni Fr.). ŽK: Johana. Diváci: 35.000.
Lazio
Peruzzi - Oddo, Stam, Mihajlovič, Favalli - Fiore, Albertini (46. Liverani), Stankovič, S. Conceicao (61. Muzzi) - Corradi, Inzaghi (82. Dabo). Trenér: Mancini.
Sparta
Blažek - Flachbart, Hübschman, Johana, Labant - Kováč, Pergl - Sionko (87. Michalík), Zelenka (90. Krmaš), Poborský - Kincl (82. I. Gluščevič). Trenér: Kotrba.

Reklama

Související témata: