Hlavní obsah

Arsenal prahne po odplatě. Sice bez Fabregase, ale s Almuniou místo komika Fabianskeho

Zdeněk PavlisSport.cz

O kanonýra Fabregase sice kouč Arsenalu Arsene Wenger přišel, jednu jistotu však před úterní osmifinálovou odvetou fotbalové Ligy mistrů s Portem přece jen má. Do brány se vrací španělský gólman Manuel Almunia, který si i kapitánskou pásku navlékne. Londýnský klub si tak může být jistý, že na Emirates Stadium nedostane podobně komické branky, jako v prvním duelu před dvěma týdny v Portugalsku a cestu do čtvrtfinále zvládne.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Gólman Arsenalu Manuel Almunia

Článek

Fatální chyby polského gólmana Lukasze Fabianskiho, jenž v Portu za Almuniu zaskakoval, a ke všemu ještě hodně sporná branka Falca v situaci, kdy všichni hráči Arsenalu čekali na pokyn švédského rozhodčího Martina Hanssona k rozehrání volného kopu, to vše navodilo v řadách Arsenalu pocit hořkosti.

„Bylo opravdu až komické, jak jsme zápas v Portu prohráli,“ skřípal zuby pětatřicetiletý veterán Campbell, který nepochybuje, že jeho Arsenal odvetu zvládne a mezi posledních osm se v Champions League dostane. „Nepříjemné, že jsme prohráli, důležité však bylo, že jsme skórovali. Prohrát v Portugalsku 0:1, bylo by to pro nás mnohem těžší. Pokud budeme v domácím duelu hrát zase jako tým, do čtvrtfinále postoupíme.“

Sol Campbell oslavuje se spoluhráčem Tomášem Rosickým svůj gól Portufoto: ČTK/AP/Paulo Duarte

A nic na jeho přesvědčení nemění ani absence Cesce Fabregase, se sedmnácti góly nejlepšího střelce kanonýrů v této sezóně. Ostatně, i kouč Arséne Wenger si je jistý, že jeho tým zvládne odvetu i bez zraněného kapitána laborujícího se zhmožděnou podkolenní šlachou. Přitom hodně dlouho věřil, že Fabregas k odvetě proti Portu přece jen nastoupí.

„Vyloučeno, aby hrál. Pokud se vrátí na trávník o víkendu v lize proti Hullu, budu rád, ale kdybychom ho postavil k odvetě Champions League, mohl bych na jeho zdraví napáchat velkou škodu,“ nechce Wenger riskovat, že by se zranění Fabregase ještě více zkomplikovalo. Kapitán Arsenalu s ním ostatně má problémy už půl roku.

Kanonýr londýnského Arsenalu Fabregas jásá nad dalším gólem... Proti Portu však bude svému týmu moc chybět.foto: Reuters/Kieram Doherty

„Ani absence Fabregase by nás neomlouvala, kdybychom se do čtvrtfinále nedostali. Máme dost hráčů a náležitě silné mužstvo, abychom zvládli postup i bez něho,“ ujišťoval Wenger, jemuž bude pochopitelně chybět i Ramsey, který má zlomenou nohu, a Gallas, jenž se vrátí na hřiště až příští týden.

Hrát bude i "spalovač šancí" Bendtner

Příležitost zřejmě opět dostane dánský mladík Nicklas Bendtner, i když v posledním ligovém duelu proti Burnley spálil neskutečné množství gólových šancí. „I když je neproměnil, přínosem pro naši hru byl. Má v sobě tolik duševní síly a odolnosti, že se s tím vyrovná a bude se dál zlepšovat. A i góly bude dávat,“ podržel Wenger dvaadvacetiletou naději Bendtnera.

Stejně tak věří španělskému gólmanovi Manuelu Almuniovi, který se vrací mezi tyče a navíc s kapitánskou páskou na rukávě. Prožil si těžký poslední půlrok, ale teď si uvědomuje, jak moc ho Arsenal potřebuje. Zvláště po kiksech, jichž se jeho náhradník Fabianski dopustil v prvním osmifinále v Portu.

„Naše mužstvo je velmi mladé a potřebuje pomoc. Jsem tu pro něj,“ ujistil Almunia trenéra i spoluhráče, že v úterní večerní partii s Portem kanonýry podrží a do čtvrtfinále jim pomůže.

Reklama

Související témata: