Hlavní obsah

Bendtner poslal hattrickem Arsenal do čtvrtfinále Ligy mistrů, postupuje i Bayern

Fotbalisté Arsenalu a Bayernu Mnichov jsou prvními týmy, které se probojovaly do čtvrtfinále nejprestižnější klubové soutěže Evropy. Arsenal rozstřílel před vlastními diváky portugalské Porto 5:0. Hattrick zaznamenal útočník Nicklas Bendtner. Tomáš Rosický v dresu Kanonýrů nastoupil v základní sestavě a odehrál 57 minut. Ve druhém úterním odvetném utkání podlehl Bayern domácí Fiorentině 2:3, ale po výhře v úvodním utkání 2:1 postoupil mezi osm nejlepších.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Útočník Arsenalu Nicklas Bendtner se raduje z branky do sítě Porta.

Článek

Arsenal se pustil do stahování ztráty hned od první minuty. Středovou řadu řídili Nasri s Tomášem Rosickým, kteří několikrát vyslali spoluhráče do slibných šancí.

Nasrimu se to podařilo ideálně v desáté minutě, kdy na jeho kolmici naběhl Aršavin, který sice ještě nevyhrál souboj s brankářem Heltonem, ovšem odražený míč poslal Bendtner pohotově do opuštěné branky. Ve 25. minutě se akce takřka opakovala - Aršavin našel dánského útočníka a ten vstřelil svůj druhý gól.

Vířivý pohyb domácích záložníků, časté centry a střely obrana Porta i Helton jen s námahou odvraceli. Dvoubranková poločasová ztráta tak pro hosty byla ještě milosrdná. Za stavu 2:0 odešel v 57. minutě ze hřiště Rosický, ale Arsenal v brankostroji pokračoval. Dvě individuální akce Nasriho a Ebouého mu přinesly už čtyřbrankové vedení. Postup korunoval v nastaveném čase proměněnou penaltou Bendtner.

Robben zařídil postup Bayernu přes Fiorentinu

Bayern byl v bránění svého náskoku aktivnější než Porto. Snažil se držet kombinační hrou Fiorentinu od své branky, ale střelbou příliš nehýřil. Italský klub byl živější, což bylo nejvíce vidět při vedoucím gólu "fialek" ve 28. minutě. Brankář Butt sice dokázal včas zareagovat na dalekonosnou ránu Marchionniho, ale na vyražený míč zareagoval nejrychleji Vargas a pohotově skóroval. Hosté mohli brzy vyrovnat, neboť ve 34. minutě se ocitl Robben zcela sám před brankou, jenže v obrovské šanci nedokázal míč usměrnit mezi tyče.

Domácí hned po poločase znovu přidali a Vargas promarnil velkou příležitost. V 54. minutě narazil Gilardino uvnitř šestnáctky míč dobíhajícímu Jovetičovi a ten z bezprostřední blízkosti vstřelil v tu chvíli postupový gól na 2:0. Brzy ale byli hosté znovu ve hře, neboť po nenápadné akci z levé strany se dostal k míči Van Bommel a jeho střela ze šestnáctky prosvištěla po levé straně gólmana Freye.

Brzy se situace opakovala, protože ani další Jovetičova branka nezaručovala postupové vedení dlouho. Takřka z protiútoku převážil Robben ranou do šibenice definitivně váhy na stranu bavorského velkoklubu.

Úterní program - odvety osmifinále (začátky ve 20:45):
Fiorentina - Bayern Michov 3:2ON-LINE
Branka: 28. Vargas, 54. a 64. Jovetič - 60. Van Bommel, 65. Robben. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (Bel.). Diváci: 42 000. První zápas 1:2, postoupil Bayern Mnichov.
Arsenal - FC Porto 5:0ON-LINE
Branky: 10., 25. a 90. Bendtner, 63. Nasri, 66. Eboué. Rozhodčí: Undiano Mallenco - Ibaňéz, Jimenéz (Šp.). Diváci: 60 000. První zápas 1:2, postoupil Arsenal.

Reklama

Související témata: