Hlavní obsah

Lyon v Lize mistrů senzačně vyřadil Real, Manchester rozdrtil AC Milán

PRAHA

Prokletí v podobě předčasného vyřazení z Ligy mistrů neprolomili fotbalisté Realu Madrid, kteří v odvetném utkání osmifinále jen remizovali doma s Lyonem 1:1, a po prohře 0:1 z úvodního duelu tak ze soutěže vypadli. V jednoznačnou záležitost se změnilo druhé utkání mezi Manchesterem United a milánským AC. Rossoneri na Old Trafford prohráli vysoko 0:4 a po domácí porážce 2:3 se tak s Champions League také rozloučili.

Foto: Juan Medina, Reuters

Fotbalista Lyonu Kim Kallstrom (uprostřed) oslavuje gól svého týmu mezi smutnými hráči Realu.

Článek

Aby hráči Bílého baletu mohli slavit postup do čtvrtfinále Champions League, museli učinit něco, co se jim ještě nikdy nepovedlo. Porazit Lyon. Francouzský celek si na slavný stadión Santiago Bernabeu vezl parádní bilanci, když posledních šest odehraných zápasů odehrál s čistým kontem. Mezi ty se počítá i první duel na domácí půdě proti Realu, který Francouzi vyhráli 1:0 zásluhou Makouna.

Ani Real se ovšem za nynější formu zlobit rozhodně nemusí, když v posledních třech duelech ve španělské La Lize nastřílel soupeřům hned 14 gólů. A ofenzíva byla po chuti hráčům Madridu i ve středu večer. Svého soka zaplavovali Kaká a spol. nebezpečnými útoky od samotného počátku duelu. Netrvalo dlouho a favorizovaný Real šel do vedení. Už v šesté minutě Guti vyslal kolmici na Ronaldo, který po zemi mezi nohy překonal jinak dobře chytajícího Llorise.

Šťastný střelec Miralem Pjanič (druhý zprava) oslavuje se svými spoluhráči z Lyonu gól do sítě Realu Madrid.foto: ČTK/AP/Daniel Ochoa de Olza

Ve druhém poločase hra neztratila nic na své atraktivnosti. Ve větší míře se před brankou soupeře navíc začali objevovat hostují hráči. Ti nakonec zaskočili k prasknutí naplněný madridský stánek, když zásluhou bosenského mladíčka Pjaniče čtvrt hodiny před koncem vyrovnali na 1:1. V tu chvíli musel Real vstřelit hned dva góly, aby odvrátil hrozbu dalšího předčasného vyřazení v Lize mistrů. To se ovšem nestalo a Bílý balet ani pošesté za sebou nenašel cestu do čtvrtfinále milionářské soutěže. Hodně si musel potom vyčítat Higuaín, že v první půli namísto prázdné branky trefil jen tyčku.

Manchester si pohrál s AC

Jednoduchá pozice vůbec nečekala AC Milán v základní sestavě s Markem Jankulovskim. Rossoneri přijeli na Old Trafford s tím, že musí vstřelit víc jak jednu branku, neboť v úvodním zápase doma prohráli s Rudými ďábly 2:3. A ještě hůř bylo pro italský celek po třinácti minutách odvetného duelu. Kanonýr Rooney, o němž se spekulovalo jestli vůbec nastoupí, totiž hlavou otevřel skóre zápasu. V tu chvíli museli hosté s Davidem Beckhamem na lavičce vstřelit minimálně tři góly.

S letošním ročníkem Ligy mistrů se mohli Milánští pomalu loučit už chvíli po příchodu z kabin. To se podruhé v utkání trefil Rooney, který vsítil gól po přehození brankáře Abbiatiho. Když se v 59. minutě trefil po přihrávce veterána Scholese Park, bylo téměř definitivně rozhodnuto.

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney po jedné ze svých branek do sítě milánskému AC.foto: ČTK/AP/Jon Super

Pět minut nato přišlo dlouho očekávané střídání. Na trávník se dostal záložník Bekcham. Anglický reprezentant se tak na Old Trafford vrátil po dlouhých sedmi letech a mohl si připomenout úspěšná léta strávená na tomto stadiónu v dresu United. V té době měl AC na hřišti už jen dva klasické obránce. Ani sázka na totální ofenzívu ovšem milánskému velkoklubu nevyšla. Naopak, z kopačky střídajícího Fletchera inkasoval v závěru počtvrté.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Real Madrid - Olympique Lyon 1:1 (1:0)
Branky: 6. Ronaldo - 75. Pjanič. Rozhodčí: Rizzoli - Copelli, Maggiani (It.). První zápas 0:1, postupuje Lyon.
Manchester United - AC Milán 4:0 (1:0)
Branky: 13. a 46. Rooney, 59. Pak Či-song, 88. Fletcher. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Buragina (Švýc.). První zápas 3:2, postupuje Manchester United.

Reklama

Související témata: