Hlavní obsah

V Anglii viní z prohry Chelsea trenéra

LONDÝN

Miliony liber nového ruského majitele týmu Chelsea podle dnešního anglického tisku nepomohly, "modří" ve středečním utkání Ligy mistrů doplatili na chyby trenéra Claudia Ranieriho. Londýnský fotbalový klub nečekaně prohrál v zápase druhého kola skupiny G doma s Besiktasem Istanbul 0:2.

Foto: DPA/EPA

Útočník anglické Chelsea Hernán Crespo (uprostřed) mezi hráči tureckého Besiktasu Istanbul v zápase 2. kola Ligy mistrů

Článek

Pohárová středa anglickým fanouškům mnoho radosti nepřinesla. Manchesteru United ve Stuttgartu vyhořela obrana a prohrál 1:2. Fotbaloví komentátoři proto tentokrát nabrousili svá pera mimořádně ostře.

"Dělali jsme chyby, a když v Lize mistrů děláte chyby, v 99 procentech případů dostanete gól," řekl novinářům po prohraném zápase trenér Chelsea. Ranieri nicméně věří, že jeho tým stále může Ligu mistrů vyhrát. Chelsea a Turci mají v tabulce po třech bodech, vedoucí Lazio čtyři a poslední Sparta jeden. Londýnský kouč soudí, že skupina je stále otevřená; naproti tomu The Guardian píše, že Chelsea po prohře vlastně začíná znovu.

Neprostupný val Besiktasu

Podle názoru trenéra byly chyby jeho týmu znásobeny neprostupnou obranou Turků. "Bylo těžké si vytvořit šanci, a když jsme stříleli, měli jsme před sebou zeď," řekl Ranieri.

Angličtí novináři ovšem připsali hlavní vinu trenérovi a jeho experimentům. Guardian píše, že Ranieri by měl v první řadě promyslet své "exotické" přístupy. Podle názoru listu dostal kouč mužstvo do potíží tím, že zvolil na začátek herní systém 3-1-4-2.

Ranieri prý neustále "vrtá" do sestavy

Ranieriho variace se po dvou tureckých gólech už nezdály tak sympatické nebo vtipné. Přes veškerý svůj talent podle Guardianu Chelsea prostě neprozkoušela tureckou obranu s dostatečnou vytrvalostí.

Evening Standard napsal, že trenérovo neustálé vrtání do formace přišlo jeho týmu draho. Muselo to přijít, protože Chelsea nemůže vyhrávat pořád, uvedl autor, ale Ranieriho neustálé změny nepomohly.

Kolektivní šílenství domácí obrany

The Sun píše, že zápas byl prostě peklo a že turečtí hosté odhalili velké naděje Chelsea jako pouhý klam. "Dneska člověk za 112 milionů liber moc nedostane, ale vlastník Roman Abramovič měl určitě nárok čekat za své peníze trochu více než toto," posteskl si ironicky list.

"Smrtící kombinace turecké tvrdosti a kolektivního šílenství sebevražedné obrany Chelsea stačila k tomu, aby Rus hořce uvažoval o první porážce svého panství na (Stamford) Bridge," píše The Sun.

Osudová nesehranost

Také The Times přičítají vinu za prohru v první řadě trenérovu "kutilství". "Největšímu týmu světa došla inspirace, organizace a dokonce i hráči," napsal deník. Podle něj Chelsea hrála, jako by se její fotbalisté viděli prvně.

Reklama

Související témata: