Hlavní obsah

Nejsladší noc v životě, slzel Ferguson dojetím poté, co jeho tým potupil AC Milán

Zdeněk PavlisSport.cz

Samozřejmě že nastoupil, pochopitelně že to byl zase on, kdo AC Milán pokořil. A to před osmifinálovou odvetou Ligy mistrů vypouštěl kouč Manchesteru United Alex Ferguson kouřové clony, že Wayne Rooney je až příliš vážně zraněn, než aby proti Italům vyrukoval. „Opravdu jsem měl obavy, aby se stav jeho kolena nezhoršil, ale Wayne byl senzační. Díky němu to byl fantastický večer a jedna z nejsladších nocí, jakou jsem prožil,“ přiznával po výhře 4:0 Ferguson.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney po jedné ze svých branek do sítě milánskému AC.

Článek

Zatímco Italové v čele s Beckhamem si lízali rány z čtyřgólového výprasku na Old Trafford, který představuje největší potupu, jakou na scéně Ligy mistrů zažili, sir Alex Ferguson jenom zářil.

Ferguson: Není mnoho týmů jako my

„Když si vzpomenu, že jsme porazili AC Milán 4:0, musím přiznat, že to byl fantastický večer. A jedna z nejsladších nocí, kterou jsem ve své manažerské dráhy zažil. Není na světě mnoho týmů, které by něco podobného dokázaly. Pokud vůbec nějaký takový existuje,“ pátral v paměti a neopomněl přidat, že AC Milán pro něho vždy představoval a dál představuje ikonu světového fotbalu.

„Strašně to letí, vždyť naše kluby se poprvé utkaly před dvaapadesáti lety. Proto je tohle vítězství pro mě je památné a budu na ně obzvlášť hrdý. Už proto, že Milán pro mě vždy představoval příklad velkého evropského klubu,“ nechal se unášet na vlnách euforie jindy na chválu a superlativy skoupý Ferguson.

Na prvním gólu moc záleželo

„Navzdory našemu vítězství v prvním utkání bylo podstatné, kdo vstřelí první gól v odvetě. Nechtěli jsme připustit, aby se to povedlo soupeři, protože by ho to samozřejmě obrovsky podpořilo. Dva údery jsme díky Rooneymu zasadili my, přičemž ten druhý byl rozhodující.  Uvolnili jsme se a začali hrát dobrý fotbal, zatímco Milán musel útočit a hru trochu otevřít, takže to pro něho byl hodně těžký večer.“

Spokojený trenér Manchesteru United Alex Fergusonfoto: Reuters/Murad Sezer

Samozřejmě že přitom vynášel výkon kanonýra Rooneyho, který nejprve dvěma góly v prvním duelu na San Siru a poté dalšími dvěma trefami v odvetě navýšil svůj letošní účet v Lize mistrů na šest branek a vlastně sám popravil Italy.

Rooney? Hraje senzačně!

„Jeho výkon byl jen pokračováním formy, kterou v posledních dvou tří měsících má. Hraje senzačně a jsem s ním velice spokojen,“ složil Ferguson poklonu svému elitnímu střelci, který má s třiceti letošními brankami nakročeno k tomu, aby překonal dvaačtyřiceti gólovou metu stanovenou Ronaldem před odchodem z Old Trafford do madridského Realu.

„Pro Wayna je to samozřejmě obrovská výzva a sám bych byl šťastný, kdyby to svedl. Má na to, protože se neustále zlepšuje, i když rezervy stále má. Třeba pohyb v pokutovém území....“

I potřetí až do finále

S Rooneym na hrotu útoku a jeho neomylným proměňováním šancí může v letošním ročníku Ligy mistrů dokázat Manchester velké věci. Třeba se dostat potřetí po sobě až do finále. Způsob, jakým se vypořádal s milánským AC, ostatně k podobným úvahám sváděl hned po středeční odvetě.

„Teď cítím hlavně uvolnění z toho, že jsme postoupili do čtvrtfinále a dál zatím nemyslím. Když ale budeme hrát v podobném tempu, jako proti Milánu, budeme těžko k poražení. A nebude záležet na tom, s kým se v dalších kolech Ligy mistrů potkáme,“ pravil už střízlivým hlasem Ferguson.

„Mohou se tam dostat, protože mají opravdu velmi silný tým a hrají skvělý fotbal. Po čtyřgólové prohře mohu analyzovat hru svého týmu ze všech možných úhlů, mohu argumentovat zraněními, která mé hráče postihla, i vyčerpáním, jež na nich cítím, jednu věc však popřít nemohu – výkon Manchesteru,“ uznal i brazilský kouč na lavičce AC Milán Leonardo, že jeho tým na Rudé ďábly v osmifinále Ligy mistrů prostě neměl.

Reklama

Související témata: