Hlavní obsah

Real ostudně skončil, ani 250 miliónů eur k zrození Galacticos nepomohlo. Setnou trenérovi hlavu?

MADRID

Dost možná, že mu ještě ve čtvrtečním podvečeru setnou hlavu. Chilský kouč na lavičce madridského Realu Manuel Pellegrini měl z „Bílého baletu“ stvořit druhou dynastii Galacticos a namísto toho vypadl v Lize mistrů už v osmifinále. A navíc s Lyonem! Přes 250 miliónů eur, které Real v létě investoval do nákupů Cristiana Ronalda, Kaká a spol., shořelo na San Bernabeu ve středeční noci.

Foto: Juan Medina, Reuters

Fotbalista Lyonu Kim Kallstrom (uprostřed) jásá, hráči Realu truchlí.

Článek

Už ho vyzývají, aby se pakoval. Adieu Real, adieu Pellegrini, skandují fanoušci Realu a španělští novináři si s nimi samozřejmě notují, protože podobná potupa se neodpouští.

Vypadnout s Lyonem! Pošesté v řadě skončit v Champions League v osmifinále. Ani s hvězdným týmem, do jehož posílení investoval prezident Realu v létě přes 250 miliónů eur, jen aby na Santiago Bernabeu přivedl Cristiana Ronalda, Kaká a spol., nepostoupit přes francouzský tým, který měl být snadným soustem. Pouze se dívat, jak si to 22. května na San Barnabeu rozdají ve finále Ligy mistrů jiná mužstva.

Pellegrini: Za šest měsíců Galacticos nestvořím

„Vím, že trenér je první osobou, která je za neúspěch zodpovědná. V tuto chvíli ale nemohu dělat nic jiného, než pokračovat v práci a čekat, jak rozhodne klubová generalita,“ soukal ze sebe zdrcený šestapadesátiletý chilský trenér Manuel Pellegrini poté, co jeho „Bílý balet“ v odvetné osmifinálové partii Ligy mistrů jen remizoval 1:1 s Lyonem a v milionářské soutěži skončil!

Kouč Realu Madrid Manuel Pellegrini ze Realu hvězdný tým nestvořil a v osmifinále Leigy mistrů s Bílým baletem skončil.foto: Reuters/Jean-Paul Pelissier

Nákupy Ronalda, Kaká a spol. nepomohly, aby Real alespoň na šestý pokus překročil práh osmifinále. Natož aby dokráčel až do zmiňovaného finále, které se bude hrát na jeho stadiónu!

„Všichni jsme měli ambice dostat se až do finále, proto je pro nás vyřazení nesmírně bolestné. Žádám fanoušky o odpuštění a jsem připraven přijmout zodpovědnost za to, co se stalo,“ kál se chilský kouč Realu.

Jsme teprve v roce jedna, hájí se kouč

Vzápětí však přešel do ofenzívy. „Úspěšnost žádného – byť sebevětšího - projektu však nelze hodnotit už po šesti měsících, protože ani obrovské peníze ještě z hvězdných fotbalistů neudělají tým a nezaručí úspěch. A my jsme i s Ronaldem a dalšími hráči teprve v roce jedna.“

Těžko odhadnout, jak na podobnou argumentaci bude slyšet prezident Realu a celá klubová generalita, i když Pellegrini měl velký kus pravdy. „Nemyslím, že by se za naším vyřazením skrývala nedostatečná fyzická kondice, jak je mně předhazováno. V první půli jsme hráli dobře, měli jsme hodně šancí, jenže jsme dali jen jediný gól. Mělo jich být mnohem víc. Po přestávce si už hráči počínali jako individualisté, zatímco Lyon si počínal jako skutečný tým. V tom byl mezi námi rozdíl, v tom se musíme poučit a změnit.“

Otočme stránku, prosil kouč

Poté, co devatenáctiletý bosenský teenager v dresu Lyonu Miralem Pjanič vyrovnal ve středeční noci na San Barnabeu na 1:1 a sen Realu o postupu mezi posledních osm účastníků Ligy mistrů se rozsypal napadrť, si Pellegrini moc dobře uvědomoval, že jeho další působení u Bílého baletu je v ohrožení.

„Jsem připraven přijmout odpovědnost, ale zároveň bych si přál, aby se otočila stránka za tímto selháním a já mohl pokračovat. Chtěl bych s Realem vyhrát ligu, jako tomu bylo za Capella a Schustera, a věřím, že na to máme, chtěl bych z Realu vytvořit opravdové Galacticos. Jenže to není otázkou šesti měsíců, co tady jsem,“ žádal Pellegrini o další šanci.

Reklama

Související témata: