Hlavní obsah

Kouči Marseille vyšel psychologický tah

PRAHA

Rozlet italských klubů v letošní fotbalové Lize mistrů dokázaly zabrzdit až pražská Sparta a Celta Vigo. Trvalo to šest zápasů, než týmy z Apeninského poloostrova ztratily první body. Lazio Řím i AC Milán ve středu remizovaly, a to ještě nebylo daleko k tomu, aby prohrály. Přesto všichni čtyři zástupci Serie A vedou své skupiny.

Foto: DPA/EPA

Největší hrdina středečních zápasů Ligy mistrů - Didier Drogba z Marseille (v modrém)

Článek

Zápas obhájce titulu ve Vigu v ničem nepřipomínal loňský duel druhého kola soutěže, v němž Milán triumfoval v nedaleké La Coruni 4:0. Navrátilec Mostovoj se postaral o to, že hosté bez potrestaného Gattusa zcela v záloze propadli. Italové během celého zápasu branku Celty vážněji neohrozili, zato na druhé straně byl Dida v ohni střel. Nepomohlo ani, když po přestávce přišli na hřiště Inzaghi a Rivaldo. I tak zůstávají černo-červení jediným týmem v soutěži, který neinkasoval.

Kouč Carlo Ancelotti uznal, že jeho mužstvo si víc než bod nezasloužilo. "Čekal jsem od týmu víc," prozradil a s tímtéž šel do zápasu i jeho protějšek Miguel Angel Lotina. "Myslel jsem, že nám Milán bude dělat větší starosti, ale místo toho jsme dominovali. Zajímala by mě jejich reakce, kdyby se nám podařilo vstřelit branku," vykládal kouč a z jeho slov bylo patrné, že na takový vývoj zápasu nebyl jeho tým připraven.

Nezdary anglických týmů

Zatímco Italové jsou nahoře, anglické týmy pamatují lepší časy. V druhém kole z jejich trojlístku bodoval jen Arsenal, pro nějž byla remíza v Moskvě stejně málo. Manchester odjel s prázdnou ze Stuttgartu a Chelsea byla Besiktasem potupena dokonce na vlastním hřišti. Londýnský klub přitom dosud prohrál v evropských pohárech ze 40 zápasů doma jen jediný, před více než třemi lety Stamford Bridge dobylo Lazio

Domácí hvězdné seskupení mělo většinu zápasu drtivou převahu, ale neprosadilo se ani při půlhodinové přesilovce. Odvrátilo se od něj i štěstí. První gól si srazil rukou do sítě Terry, před druhým Desailly uklouzl na mokrém trávníku. Podle kouče vítězů Mircey Luceska, který soupeře dlouho detailně sledoval, potřebuje Chelsea čas, aby se v její hře odstranily nerovnosti. "Ale Besiktas je skvělý tým, není to žádná náhoda," varoval Spartu.

Nadšený Stuttgart

Stuttgartu se proti Manchesteru povedl nástup do druhé půle a dvěma góly v rozmezí necelých dvou minut anglického mistra pokořil. Hlavní roli hrál Maďar Szabics, který jeden gól dal a na druhý přihrál Kuranyimu. Za nižší rozdíl ve skóre Angličané vděčí gólmanovi Howardovi, který chytil penaltu. Naopak Van Nistelrooij prolomil penaltovou smůlu po třech zahozených pokusech v řadě.

Nic to neubralo na nadšení trenéra Felixe Magatha. "Je to jedno z nejhezčích vítězství mé kariéry," řekl bývalý záložník reprezentace a Hamburku, který před dvaceti lety rozhodl jediným gólem finále tehdejšího PMEZ proti Juventusu. Výkon lídra bundesligy učaroval i jeho protějšku Alexi Fergusonovi. "Věděl jsem, že Stuttgart je silný, ale netušil jsem, že tak moc," přiznal.

Real stále stoprocentní

Ve středu si stoprocentní bilanci udržel jen Real Madrid. V Portu překonal brzké vedení soupeře i absenci Raúla s Beckhamem a po dvou kolech má se sedmi vstřelenými brankami nejlepší útok soutěže. Na slavného soupeře se v Portu kvůli hustému dešti přišlo podívat pouhých 37 tisíc fanoušků, ačkoli kapacita stadionu je téměř dvojnásobná.

Portu se dva dny před zápasem zranil kapitán Jorge Costa a jeho absence v obraně se během zápasu se ukázala jako klíčová. Záložník Solari, který nastoupil v útoku místo Raúla, měl ve své nezvyklé roli víc místa, než by čekal. A také se postaral o krásný moment, jež Real rozdává po celé Evropě.

Derlei ztratil v útoku míč, Salgado hned našel na středovém kruhu Zidana, od něj šel míč na levé křídlo k Ronaldovi. Brazilec si pohrál se svým strážcem, předal Robertu Carlosovi a volný Solari rychlou kombinaci zakončil neomylnou levačkou.

Hattrick marseillského Drogby

Marseille se dočkala výhry v Lize mistrů po třech letech a vděčila za ni Drogbovi z Pobřeží slonoviny, který vsítil hattrick a ještě nastřelil tyč. Byl to první hattrick hráče Marseille v evropských pohárech po deseti letech.

Kouči Alainu Perrinovi tak vyšel psychologický tah. O víkendu v lize nešel o poločase do kabiny a nechal hráče, aby si problémy vyříkali sami. "Jejich reakce mě přesvědčila o tom, že jsou silným týmem," pochvaloval si kouč.

Reklama