Hlavní obsah

Barcelona rozstřílela Stuttgart, Plašilovo Bordeaux zdolalo Olympiakos

PRAHA

V obou středečních závěrečných odvetách osmifinále fotbalové Ligy mistrů potvrdily roli favoritů domácí celky a postoupily do čtvrtfinále. Barcelona udělala na zaplněném Nou Campu z německého Stuttgartu trhací kalendář a vyhrála vysoko 4:0. O dva góly se postaral Lionel Messi. Bordeaux doma přehrálo Olympiakos Pireus a vyhrálo 2:1.

Foto: Albert Gea, Reuters

Hvězda Barcelony Lionel Messi (vpravo) se snaží proklouznout okolo Zdravka Kuzmanoviče ze Stuttgartu.

Článek

Barcelona šla za postupem do čtvrtfinále Ligy mistrů už od úvodního hvizdu. Kataláncům přitom stačila i bezbranková remíza, tu ovšem kouč Pep Guardiola před utkáním razantně odmítl.

„Pokud bychom měli hrát na defenzivu, můžeme si rovnou sbalit kufry. Budeme útočit, držet míč a vytvářet si co nejvíce gólových příležitostí,“ řekl trenér Barcelony. A jeho svěřenci pokyny beze zbytku splnili.

Skvěle naladil fanoušky katalánského klubu nejlepší fotbalista světa Lionel Messi, který si už ve třinácté minutě naběhl do středu hřiště a poslal míč nechytatelně do sítě Stuttgartu. Skóroval již posedmé v posledních čtyřech utkáních.

Barcelonský gólový stroj se nezadrhl, devět minut po Messiho trefě přidal druhý zářez domácích Pedro, který využil dokonalou přihrávku Yaya Tourého. Barcelona pak v poklidu držela německý tým na distanc, Stuttgart za první poločas vypálil na branku jen jednou.

Ani v druhé půli Barcelona nezvolnila, po hodině hry zakončil parádní akci domácích druhou brankou Messi a prakticky ukončil jakékoliv naděje Stuttgartu na postup.  Čtvrtý hřebíček přidal Krkič v samém závěru a bylo zřejmé, že německý tým odjede s debaklem. Stuttgart se přitom v předchozích čtrnácti duelech vždy dokázal střelecky prosadit, v katalánské metropoli však na gól čekal marně.

Nad svým soupeřem po poločasu vedlo i Bordeaux, do sítě Olympiakosu Pireus se již v páté minutě z přímého kopu trefil Gourcuff. Po změně stran však střídající Kostas Mitroglu zdramatizoval zápas, z dvaceti metrů parádní ranou přišpendlil balón pod břevno a vyrovnal na 1:1. V 88. minutě ale rozhodl o výhře a postupu Francouzů Marouane Šammach.

Utkání se dohrávalo v deseti na obou stranách. Derbyshire se během čtyř minut vyfauloval, druhou žlutou dostal v 60. minutě po faulu na Jaroslava Plašila. Přesilovku však Bordeaux nehrálo dlouho, Diarra Derbyshirovu rychlost ještě překonal. První žlutou viděl v 68. minutě, druhou o pouhou minutu později.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů
Bordeaux - Olympiakos Pireus 2:1 (1:0)
Branky: 5. Gourcuff, 88. Šammach - 65. Mitroglu. Rozhodčí: Benquerenca (Portug.). ČK: 68. Diarra - 60. Derbyshire. První zápas 1:0, postupuje Bordeaux.
FC Barcelona - Stuttgart 4:0 (2:0)
Branky: 13. a 59. Messi, 22. Pedro, 89. Krkič. Rozhodčí: Hamer (Luc.). První zápas 1:1, postupuje Barcelona.
Postupující do čtvrtfinále Ligy mistrů: Arsenal, Bayern Mnichov, Bordeaux, CSKA Moskva, FC Barcelona, Inter Milán, Manchester United, Olympique Lyon.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články