Hlavní obsah

VIDEO: Noční můra zvaná Real nám pomohla, přiznává Barcelona poté, co potupila Stuttgart

BARCELONA

Obhájce vítězství ve fotbalové Lize mistrů spláchl v odvetném osmifinále německý Stuttgart až neskutečným způsobem. „Měli před očima vyřazení Realu Madrid a tahle noční můra je motivovala,“ vysvětloval potupnou prohru 0:4 s Barcelonou švýcarský trenér německého Stuttgartu Christian Gross. „Skutečně jsme měli Real před očima,“ přiznal i jeho kolega na lavičce Barcelony Josep Guardiola.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Lionel Messi v dresu Barcelony se raduje z branky.

Článek

Po dvaadvaceti minutách nebylo na Nou Campu co řešit, neboť Barcelona vedla nad Stuttgartem už 2:0, takže nerozhodný výsledek 1:1 z prvního zápasu byl Němcům k ničemu. Především Lionel Messi řádil, pohrával si s obranou soupeře, jak se mu zachtělo, dal důležitý první gól a po přestávce přidal další, jímž vedení Barcy zvýšil už na 3:0.

Messi jako Maradona, vysekl poklonu Gross

„Je skutečně fantastický. V současnosti nejlepší hráč na světě, kterého mohu srovnávat jen s Maradonou. Jenže Messimu je teprve dvaadvacet,“ vysekl kouč Stuttagartu Christian Gross poklonu nejlepšímu hráči v dresu Barcelony, který na trávníku kouzlil a přiváděl německý tým do stavu zoufalství.

„Je naším velitelem, který tým táhne. My jsme vlastně jen klíče,.jež mu pomáhají otvírat obranné řady soupeřů,“ přidal metaforu téměř básnickou Messiho brazilský kolega Dani Alves.

Hvězda Barcelony Lionel Messi (vpravo) se snaží proklouznout okolo Zdravka Kuzmanoviče ze Stuttgartu.foto: Reuters/Albert Gea

Argentinský zázrak Messi má v posledních týdnech skutečně mimořádnou formu. V posledních čtyřech zápasech nastřílel osm gólů, přičemž Valencii obšťastnil dokonce hattrickem, v letošní sezóně jich v barvách Barcelony dal už devětadvacet. „Je to obrovský talent, který těží z týmového ducha našeho mužstva. Potěšující a hlavně slibné, že se dostal do mimořádné formy právě teď,“ rozplýval se na výkonem mladého Argetince i prezident fotbalové Barcelony Joan Laporta.

San Bernabeu je prý ještě daleko

Právě Messi je pro Barcelonu zárukou, že její tažení Ligou mistrů bude pokračovat a může skončit až 22. května na madridském San Bernabeu, kde se hraje finále letošního ročníku Ligy mistrů.

„Je to pochopitelně sen nás všech, ale tak daleko si nikdo netroufá myslet. Pro nás je prvním úspěchem už to, že jsme po Manchesteru prvním obhájcem trofeje, který se v dalším ročníku Champions League dostal do čtvrtfinále,“ připomněl trenér Barcelony Guardiola krotící všeobecný optimismus.

„V této fázi o finále skutečně neuvažujeme, protože noční můru zvanou Real máme všichni pořád před očima,“ přidával se i nejvyšší klubový boss Laporta a přiznával, jak moc vyřazení „bílého baletu“ podceňovaným Lyonem vystrašilo jeho Barcelonu i celý španělský fotbal.

Guardiola: Třeba prohrajeme, ale nikoho nepodceníme

„Může se stát, že třeba prohrajeme a v soutěži skončíme, ale nikdy nedojde k tomu, aby můj tým protivníka podcenil,“ přitakával Guardiola celý netrpělivý, jakého soupeře přihraje páteční los jeho Barceloně do cesty.

Trenér fotbalistů Barcelony Josep Guardiolafoto: Reuters/Alessandro Bianchi

„Můžeme se potkat s předchozími vítězi Ligy mistrů Manchesterem, Interem a Bayernem,  kteří jsou našimi velkými konkurenty, narazit můžeme na Arsenal, jenž hraje vynikající fotbal, i obě francouzská mužstva Lyon a Bordeaux prokázala své kvality. Čeká nás prostě ještě mnoho překážek,“ vypočítával potencionální rivaly.

Barceloně nahrává k obhajobě všechno

Jedním si však může být jistý – jeho Barcelona k nejvážnějším uchazečům na vítězství v Lize mistrů patří. Zvláště poté, jakým způsobem potupila Stuttgart. „Proti všem ostatním soupeřům bychom naději měli, ale proti Barceloně v žádném případě. V celé Evropě je jasně nejlepší,“ řekl na rovinu osmadvacetiletý běloruský útočník Alexander Hleb zapůjčený na hostování do Stuttgartu právě z Barcelony.

„Máme tvůrčí potenciál v osobnostech Messiho, Iniesty, Henryho či Ibrahimoviče, jednou z našich největších zbraní je i perfektně fungující obrana s gólmanem Valdesem v čele, takže se můžeme těšit na další sladké večery a slastné noci, které si budeme na Nou Campu vychutnávat s našimi báječnými fanoušky,“ připustil nakonec i trenér Barcelony Josep Guardiola, že i letos myslí v Lize mistrů hodně vysoko.

Na madridské finále 22. května docela určitě!

Reklama

Související témata: