Hlavní obsah

VIDEO: Fabregasovo tušení se vyplnilo, zlomil si nohu

LONDÝN

Španělský záložník ve službách Arsenalu Cesc Fabregas už po utkání Ligy mistrů proti Barceloně tušil, že je zle. A aškoliv první zprávy zlomeninu jeho lýtkové kosti v pravé noze vyvracely, pravda je bohužel pro Kanonýry a celé Španělsko mnohem horší. Zlomenina se potvrdila a pro špílmachra londýnského týmu skončila sezóna. V ohrožení se zdá být i jeho účast na mistrovství světa v Jihoafrické republice.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Zraněného Fábregase ošetřuje klubový lékař.

Článek

První rentgenové snímky nepotvrdily, že by se jednalo o zlomeninu. „Ve čtvrtek absolvuje Fabregas další vyšetření, které teprve odhalí celý rozsah zranění. Každopádně s ním ale nebudeme moci nějaký čas počítat,“ nezbylo trenérovi kanonýrů Wengrovi než přijmout ztrátu klíčového hráče, který už před utkáním laboroval s pohmožděným kolenem, ale přesto proti Barceloně nastoupit chtěl. Aby ne, když v ní vyrůstal a zápas proti Messimu a spol. byl pro něho srdeční záležitostí. „Byl to úžasný zážitek, který si budu pamatovat do konce života,“ přiznával Fabregas s tváří zkřivenou bolestí a nejistotou, co bude dál. Pravdu se dozvěděl ve čtvrtek odpoledne a radost mu nepřinesla.

Mladík, který přišel moc pozdě

„Bez něho to bude na place velice špatné. Je náš vůdce a kapitán,“ vyslovil obavy, jež v řadách Arsenalu zavládly, naplno Theo Walcott. Právě on přivodil v první čtvrtfinálové partii Ligy mistrů, v níž španělský obhájce trofeje bušil do Arsenalu jako do boxovacího pytle, zásadní zvrat.

Záhy po příchodu na trávník skóroval a tím svůj tým vyburcoval k závěrečnému vzepětí, díky němuž Arsenal zachránil alespoň remízu. „Bylo pro mě frustrující, když jsem zůstal zase jen na lavičce, o to víc jsem se snažil dokázat, že jsem měl na trávníku být. Ukázali jsme fantastický charakter a myslím, že nerozhodný výsledek je nakonec spravedlivý,“ vykládal jedenadvacetiletý Walcott, s jehož nasazením váhal Wenger až příliš dlouho. Fotbaloví experti se na tom unissono shodovali, i když francouzský kouč na lavičce Arsenalu se hájil tím, že po dvou předchozích střídáních Aršavina a Gallase nemohl riskovat. „Gallas má zhmožděný sval a sezóna pro něho zřejmě skončila, s Aršavinem nemůžeme počítat dva až tři týdny,“ vypočítával ztráty po zápase s Barcelonou.

Wenger: To bylo skutečné umění

Čtvrtfinálová partie s obhájcem trofeje pro něho ještě ztracena není, i když myslet po domácí remíze 2:2 za týden na Nou Campu na postup je hodně odvážné. Zvláště po výkonu, jaký Barcelona téměř hodinu v Londýně předváděla a kdy bušila do Arsenalu jako do boxovacího pytle.

„To, co předváděla, bylo skutečné fotbalové umění. Je to fantastický tým,“ složil soupeři poklonu Wenger. „První pětačtyřicet minut to byl skutečně nejlepší výkon za dobu, co mužstvu vedu. Na soupeřově hřišti v Lize mistrů tedy určitě,“ pochvaloval si i trenér Katalánců Josep Guardiola, kterého z míry nevyvedlo ani to, že jeho svěřenci přišli no dvougólové vedení, jež jim v nástupu do druhého poločasu vystřílel Ibrahimovič.

„My jsme k tomu ale Barceloně napomáhali, protože jsme ztráceli až příliš míčů a vyklízeli jí prostor. Hlavně začátek byl moc špatný, takže jsme mohli během prvních dvaceti minut hned několikrát inkasovat. Ale i my jsme promarnili některé neuvěřitelné šance,“ glosoval duel, v němž jeho tým hodně podržel gólman Almunia, na něhož se po víkendovém zápase v Birminghamu a školácké chybě, kterou tam vyrobil, snesla ostrá kritika. „Nepopírám, Barcelona nás přehrála a měli jsme štěstí, že jsme dokázali vyrovnat. Jenže to štěstí souvisí s fantastickým charakterem, který hráči prokázali. I proto mám stále pocit, že i v odvetě máme šanci.“

Ztráty před odvetou počítají oba

Zatímco Barceloně budou v odvetě příští úterý na Nou Campu chybět Piqué a vyloučený Puyol  tvořící střed obrany, Arsenal se bude muset obejít bez svého klíčového muže Fabregase. Zraněného a po žluté kartě navíc distancovaného. „Myslím, že jsem si nohu zranil v momentě, kdy mě Puyol fauloval. Když jsem šel na penaltu, ještě jsem žádnou bolest necítil, ale když jsem se vydal pro míč v síti, cítil jsem, že je zle. Nemohl jsem už chodit,“ líčil kritický moment kapitán kanonýrů Fabregas, když o berlích kulhal ze stadionu.

„Musíme se mít před odvetou na pozoru. Arsenal nám totiž doma ukázal, že může hrát špatně, ale přitom nemusí prohrát,“ varoval Guardiola své hráče, že navzdory remíze uhrané na ostrovech ještě nemají postup jistý a že kanonýři i bez svého kapitána Fabregase mohou v úterý na Nou Campu ještě moc a moc zlobit.

Reklama

Související témata: