Hlavní obsah

VIDEO: Jsme schopni vyhrávat i na silnici, rýpnul si Mourinho do Rusů poté, co přepsal historii

MOSKVA

Postupem přes moskevské CSKA přepsal portugalský kouč na lavičce milánského Interu historii Ligy mistrů, neboť se dostal do semifinále už s třetím mužstvem, které vede. Dokázal to s Portem, Chelsea a po úterní jednogólové výhře v Rusku i s Interem. „A navíc jsme postup vybojovali na silnici,“ sarkasticky glosoval umělý trávník v Lužnikách, na němž se čtvrtfinálová odveta hrála.

Foto: Sergej Ponomarev, ČTK/AP

Wesley Sneijder z Interu Milán střílí gól do sítě CSKA Moskva v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů.

Článek

Právě umělý povrch moskevského stadiónu měl být pro milánský Inter handicapem, který mu způsobí komplikace. „Však jsem hráčům říkal, aby si vzpomněli na klukovská léta, kdy hráli na asfaltových placcích, silnicích a dlážděných náměstích a prostě se jen vrátili o pár let zpátky,“ líčil charismatický a v Moskvě až nezvykle hovorný Portugalec, jak svůj celek na odvetu v Lužnikách psychologicky připravoval.

V Lužnikách stačila první střela

Zabralo to, neboť po rychlém gólu Sneijdera už v 6. minutě nebylo co řešit. „V Miláně jsme potřebovali deset střel na bránu, abychom dali jeden gól, tady stačila hned první rána. Z mužstva spadla nervozita, kterou nesla potřeba vstřelit branku, vyhrát a postoupit, takže jsme záhy ovládli hru,“ glosoval Mourinho duel, v němž měli jeho svěřenci jednoznačně navrch.

Zvláště, když musel v 38. minutě pro zranění odstoupit domácí Vasilij Berezuckij, jehož nasazení do odvety ruští experti trenérovi Sluckému hodně vyčítali, zejména, když hned v úvodu druhé půle musel ze hřiště vyloučený Nigerijec Odiah a CSKA hrálo takřka celý druhý poločas jen v deseti.

Necida chtěl trenér střídat

„Lékaři tvrdili, že Berezuckij je v pořádku, on sám se cítil také dobře a chtěl nastoupit,“ hájil se kouč CSKA Sluckij a uznával, že šlo o klíčové momenty celé odvety. „Rychle inkasovaný gól z trestného kopu naboural naše plány, odstoupení Berezuckého zrovna tak. A vyloučení Odiaha naše šance zmařilo úplně, protože v deseti už jsme na soustředěně bránící a do smrtících protiútoků vyrážející Inter prostě neměli.“

Útočník CSKA Moskva Tomáš Necid v souboji s Walterem Samuelem z Interu Milán.foto: ČTK/AP/Luca Bruno

Trenér ruského čtvrtfinalisty netajil, že nebyl spokojen s hrou českého legionáře Tomáše Necida, jenž spálil obrovskou šanci na vyrovnání, což jeho výkon poznamenalo.

„Chtěl jsem ho střídat daleko dřív než po sedmdesáti minutách. Měl jsem v plánu poslat po pár minutách druhé půle místo něho na hřiště Brazilce Guilherma, jenže vyloučení Odiaha mé záměry nabouralo,“ přiznal Sluckij, který přes porážku a vyřazení svému mužstvu děkoval. „Oba zápasy jsme sice prohráli a ze soutěže vypadli, ale dokázali jsme, že jsme se mezi posledních osm dostali v Lize mistrů zaslouženě.“

Zlom přišel na Ukrajině, přiznal Mourinho

„Ale tak dobře jako proti Seville jste nehráli, což nám postup usnadnilo,“ rýpnul si do kolegy Mourinho. Ruští novináři mu na oplátku připomněli, že zatímco v Moskvě je na koni, na podzim byl na bývalé velké Rusi blízko vyřazení. To když loni v listopadu v ukrajinském Kyjevě balancoval doslova nad propastí a hrozilo, že s Interem nepostoupí ani ze skupiny.

„Tam to bylo skutečně těžké a málem jsme z Ligy mistrů vyletěli. Jenže právě na Ukrajině přišel zlom. Mužstvo však v sobě našlo potřebnou odvahu a od té doby se změnila i jeho mentalita. Přeladil jsem ji na vítěznou vlnu, takže teď jsme schopni vyhrávat i na silnici,“ připomněl Mourinhou, že jediný umělý povrch, na němž se Liga mistrů hraje, mu ani přes výhru není po chuti.

Hráči Interu Milán (zleva) Diego Milito, Mario Balotelli, Goran Panděv a Thiago Motta se radují z branky.foto: Reuters/Alessandro Garofalo

Po postupu choutky rostou

Zato jeho choutky rostou. Dokonce i na Barcelonu, s níž se jeho Inter potká v semifinále, si věří a to přesto, že ve skupině ji porazit nedokázal. Na San Siru s ní remizoval 0:0, na Nou Campu 0:2 prohrál.

„V sobotu před zápasem budu pesimistou, až k němu ale budeme v úterý 20. dubna nastupovat, změním se na optimistu. Tak je to se mnou vždycky, i v Moskvě jsme v sobě takové pocity měl,“ rozpovídal se až nezvykle hovorný portugalský trenérský mág přepisující historii Ligy mistrů. „Můžeme i nemusíme celou Champions League vyhrát, ale po pěti vítězstvích v řadě věřím, že naše série bude pokračovat,“ připomněl Mourinho výhry nad Kazaní, Chelsea a CSKA a naznačil , že s Interem myslí hodně vysoko. Na květnové madridské finále určitě.

Reklama

Související témata: