Hlavní obsah

VIDEO: Messi patří do fotbalového Pantheonu, vydechl kouč Arsenalu Wenger

BARCELONA

Superlativy nestačí. Vymýšlet oslavné tyrády je zbytečné. Však také trenér londýnského Arsenalu po čtyřgólové prohře ve čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů na Nou Campu, pod kterou se čtyřmi trefami podepsal dvaadvacetiletý fotbalový genius Lionel Messi, jen vydechl. „Je nejlepším fotbalistou na světě a patří do Pantheonu opravdových top hráčů,“ pravil francouzský kouč Arsene Wenger poté, co putování jeho „kanonýrů“ v Barceloně skončilo.

Foto: Darren Staples, Reuters

Barcelonský Lionel Messi oslavuje jednu ze svých tref v odvetném čtvrtfinálovém utkání Ligy mistrů proti Arsenalu.

Článek

Na dvaadvacetiletého Argentince se snášejí ódy ze všech stran. „Neuvěřitelný fotbalový génius,“ jen roztouženě vzdychal prezident Barcelony Joan Laporta. „Každý brankář na světě se pokouší předvídat, co asi Messi udělá, ale on si stejně udělá, co chce a jak chce. Je skvělý a v tomto zápase byl prostě fantastický. Nejlepší fotbalista, s jakým jsem se kdy setkal,“ uznával španělský gólman ve službách Arsenalu Manuel Almunia.

Silvestre: Messi? To je Maestro Barcelona!

„Maestra Barcelona je prakticky nemožné zvládnout, natož pak na hřišti zkrotit. Dokáže fenomenálním způsobem číst hru a když se dá do pohybu, je nezastavitelný,“ složil mladému argentinskému kanonýrovi, který v letošní Lize mistrů nastřílel už osm gólů, poklonu i francouzský legionář Mikael Silvestre. V obraně Arsenalu dostal přednost před veteránem Campbellem a byl to právě on, kdo nechtěnou tečí vybídl Messiho k první gólové trefě.

„Má okamžiky, kdy zmizí a dopřává si oddech, ale to se jen připravuje na to, co bude následovat. Jakmile se rozběhne, už je nezastavitelný,“ kroutil nechápavě hlavou, co Messi s obranou kanonýrů vyváděl a jak ji čtyřmi góly zdeptal.

První po Ševčenkovi

Mimochodem – Messi je teprve šestým hráčem v historii Champions League, který dokázal dát v jednom zápase čtyři góly, a prvním, jemuž se to povedlo od roku 2005. Naposledy se totiž čtyřmi zásahy blýskl Andrej Ševčenko v listopadu roku 2005 v duelu AC Milán proti Fenerbahce.

O kanonýrských schopnostech mladého Argentince svědčí ale i to, že v letošním ročníku španělské La Ligy nastřílel ve 27 zápasech již 26 branek a čtyřmi úterními góly do sítě Arsenalu navršil svůj účet v barvách katalánského týmu na 119 gólů.

Na titulní stránky patří nejen Argentinec

„Všechny titulní stránky novin na celém světě budou plné Messiho. Právem, protože je to výjimečný hráč na docela jiné fotbalové úrovni, ale patřili by tam i jiní moji svěřenci. Třeba Marquez, třeba Milito, třeba...,“ chválil kouč Barcelona Josep Guardiola mexického a argentinského třicátníka, kteří museli zaskočit za distancovanou stoperskou dvojici Pique – Puyol a svou roli zvládli náramně.

„Proto musím svému klubu blahopřát k mužstvu, na které jsem hrdý. Vždyť je to počtvrté, co se za posledních pět let do semifinále Ligy mistrů dostalo, vždyť mezi čtyři nejlepší mužstva postoupilo potřetí v řadě!“

„Vypadli jsme s lepším týmem, za který navíc hraje nejlepší hráč na světě,“ uznal trenér Arsenalu Wenger. „Proto po takovémto zápase a takovém výkonu, jaký předvedl Messi, prohra ani tolik nemrzí,“ přidal i autor jediné branky Arsenalu Nicklas Bendtner.

Messi: Radost mám, ale teď myslím na Real

Jen samotný Lionel Messi byl v duchu svých zvyklostí pokorný a skromný. „Z vítězství mám samozřejmě velkou radost, nicméně musíme dál pokračovat v práci. Vždyť už v sobotu nás čeká důležitý zápas s Realem, který vede díky lepšímu skóre ligu. Musíme na Santiago Bernabeu vyhrát, i když třeba jen o jediný gól,“ potvrdil argentinský fotbalový génius, že si na velká slova a oslavné tirády ani trochu nepotrpí.

Reklama

Související témata: