Hlavní obsah

Manchester v Lize mistrů končí, nestačil na Bayern. Nepostupuje ani Plašil s Bordeaux

PRAHA

Loňský finalista fotbalové Ligy mistrů Manchester United v letošním ročníku soutěže končí. Svěřenci Alexe Fergusona porazili v odvetném utkání čtvrtfinále před vlastními diváky Bayern Mnichov 3:2, ale úvodní zápas prohráli 1:2 a do semifinále tak postoupil německý tým. Ve čtvrtfinále skončilo také Bordeaux, jehož dres obléká Jaroslav Plašil. Odvetný duel s Lyonem Bordeaux vyhrálo 1:0, úvodní zápas však skončil 3:1 pro Olympique.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Zklamaný útočník Manchesteru United Wayne Rooney

Článek

Trenér Manchesteru postavil do základní sestavy oproti svým předzápasovým výrokům útočníka Waynea Rooneyho, který laboruje se zraněním. Domácí měli podobně hvězdný nástup do zápasu jako v úvodním duelu. Už ve 3. minutě se trefil Gibson, největší překvapení v sestavě Rudých ďáblů. V 7. minutě navíc náskok domácích navýšil svým prvním gólem v zápase Nani a když Portugalec ve 41. minutě navýšil na 3:0, jen málokdo by v tu chvíli věřil v postup bavorského celku.

Záložník Manchesteru United Nani se raduje z branky do sítě Bayernu Mnichov ve čtvrtfinále Ligy mistrů.foto: Reuters/Michael Dalder

Pak ale nastal velký zvrat, útočník Bayernu Olič, který už v prvním utkání v nastaveném čase zařídil výhru, snížil dvě minuty před pauzou a pět minut po ní přišel zřejmě klíčový okamžik utkání. Bek Manchesteru Rafael, který už za stavu 3:0 nedal jasnou šanci, zbytečně fauloval Ribéryho a po druhé žluté kartě svůj tým oslabil v nejhorším momentu. Nešťastník zápasu pak už v kabinách sledoval, jak Bayern zvyšuje nápor a šestnáct minut před koncem uzdravený záložník Robben krásným volejem po rohu Ribéryho poslal Bayern do semifinále.

Ivica Olič z Bayernu Mnichov se raduje z branky do sítě do Manchesteru United ve čtvrtfinále Ligy mistrů.foto: ČTK/AP/Jon Super

Bayern sice v Manchesteru prohrál až ve čtvrtém utkání, ale prohra jej mrzet nemusí. Soupeři částečně vrátil prohru z památného finále Ligy mistrů z před jedenácti let a poprvé od roku 2001, kdy soutěž opanoval, se dostal mezi elitní kvarteto. Manchesteru, vítězi z roku 2008, naopak nevyšel útok na čtvrté semifinále v řadě.

Historický den zažil i Lyon. I tým Olympique přes prohru v Bordeaux jásá, v semifinále je poprvé v historii, byť se dnes musel obejít bez distancovaného klíčového útočníka Lisandra Lopéze, který před týdnem Bordeaux potopil dvěma góly.

Marouane Chamakh z Bordeaux (vlevo) se raduje z branky se svým spoluhráčem Michaelem Cianim.foto: Reuters/Regis Duvignau

Bordeaux sice mocně útočilo, ale vytěžilo jediný gól Šamacha těsně před přestávkou, na kterém se podílel i Plašil. Ten byl sice aktivní a několikrát vystřelil, ale výtečný brankář Lyonu Lloris už nekapituloval. Francouzští šampioni po víkendovém pádu z čela ligy zažili další trpký večer.

Odvetná čtvrtfinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Bordeaux - Olympique Lyon 1:0 (1:0)
Branka: 45. Chamakh. Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.). Diváci: 32 000. První zápas 1:3. Postupuje Lyon.
Manchester United - Bayern Mnichov 3:2 (3:1)
Branky: 7. a 41. Nani, 3. Gibson - 43. Olič, 74. Robben. Rozhodčí: Rizzoli (It.). ČK: 51. Rafael (Manchester). Diváci: 76.612. První zápas 1:2. Postupuje Bayern.

Reklama

Související témata: