Hlavní obsah

VIDEO: Rafaela neposlal z placu sudí, ale Němci. Pro ně typické, neovládl se po vyřazení Ferguson

MANCHESTER

Pustili se do sebe. Žádný div, protože i gentleman Ferguson jen těžko rozdýchával, že jeho Manchester vypadl v Lize mistrů už ve čtvrtfinále. „V jedenácti bychom neměli nikdy s Bayernem problém. Oni ale využili nezkušenosti našeho mladého chlapce Rafaela a okamžitě vyrazili na rozhodčího, aby ho vyloučil. Typické pro Němce,“ ucedil krajně rozladěný Ferguson.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Zklamaný fotbalista Manchesteru United Rafael

Článek

Nizozemskému kouči na lavičce mnichovského Bayernu Louis van Gaalovi se výlev kolegy ani trochu nelíbil. Zvláště poté, co Ferguson dál rozvíjel svou teorii, že nemůže být sporu o tom, že tlak Van Gaalových hráčů na italského sudího Nicolu Rizzoliho byl cílený, že dělali všechno proto, aby mu sudí dal po hloupém zákroku na Ribéryho pět minut po přestávce červenou, že šli cíleně i po zázračně uzdraveném Rooneym, který si hned po dvaceti minutách první půle znovu zhmoždil kotník a dál už vlastně na trávníku jen statoval.

Van Gaal: Myslel jsem, že Anglie ctí fair play

„Po Rooneym šli Němci cíleně, zákrok Van Buytena už byl jen poslední kapkou. A přitom jsme předpokládali, že se Waynovi dostane od sudího ochrany. A Rafaela poslali ze hřiště také oni a nikoli rozhodčí. Šlo o jen velmi malé zatahání za dres, kterého se ten chlapec dopustil, Ribéry byl navíc pětatřicet metrů od naší brány a nepředstavoval žádnou hrozbu. Jenže Němci si vymohli červenou kartu. Pro ně typické,“ opakoval Ferguson.

Zklamaný útočník Manchesteru United Wayne Rooneyfoto: Reuters/Nigel Roddis

„Vždycky jsem si myslel, že Anglie byla a je zemí ctící fair play, takže si nemyslím, že slova sira Alexe jsou spravedlivá. Nesdílím jeho názor, protože z něho mluví zklamání,“ odzbrojil Van Gaal fotbalový Albion.

„Každý hráč se musí umět ovládat, tento kumšt musí být součástí jeho fotbalové osobnosti. A když už jednu žlutou kartu má, musí si být vědom, že po druhé přijde vyloučení,“ popichoval nizozemský trenérský mág svého skotského kolegu Alexe Fergusona.

Nedozvíme se, zda červená rozhodla, míní Nizozemec

Vyloučení Rafaela pět minut po přestávce bylo skutečně klíčovým momentem celé odvety. Mladý Brazilec v první půli zcela zbytečně fauloval Van Bommela a dostal žlutou, po půli chytit hloupě za dres Ribéryho a šel z placu. A Manchester s ním, i když v té době stále ještě vedl 3:1, což mu postup do semifinále zaručovalo.

„Nikdy se nedozvíme, nakolik tahle červená karta ovlivnila hru a výsledek. Je příliš snadné tvrdit, že šlo o rozhodující moment, protože utkání už se opakovat nebude a pravda najevo nevyjde,“ meditoval van Gaal.

„Uznávám, že dvacet minut byl Manchester na vrcholu, ale za stavu 3:0 šel jeho výkon dolů. Jakmile dal Olič těsně před přestávkou gól, začal jsem věřit, že se dostaneme zpátky do hry a jsme schopni dosáhnout výsledku zaručujícího nám postup. I když ještě teď mně připadá neuvěřitelné, že přes tříbrankové manko jsme to svedli.“

Po sedmi letech semifinále bez Angličanů

Pro Manchester a celý anglický fotbal byl středeční večer na Old Trafford hodně krutý. Vždyť poprvé od roku 2003 nebude mít Albion v semifinále svého zástupce. Liverpool skončil už ve skupině, Chelsea v osmifinále, Arsenal a Manchester ve čtvrtfinále. „Nemyslím ale, že by to vrhalo stín na anglickou ligu, která je stále nejlepší v Evropě. Ne vždy dostanete od života, co chcete,“ lízal si Ferguson rány, ale svému mužstvu ani po vyřazení nic nevyčítal.

Ivica Olič z Bayernu Mnichov se raduje z branky do sítě do Manchesteru United ve čtvrtfinále Ligy mistrů.foto: ČTK/AP/Jon Super

„Hráli jsme dobře, podali skvělý výkon a vyřazeni jsme byli velmi nešťastně. Hrát v plném počtu, dál bychom se určitě dostali. Ztráta však byla příliš citelná, protože Němci pak měli míč pod kontrolou, k čemuž by se jinak nedostali, “ stál si na svém trenér Manchesteru United, přičemž se resolutně ohradil proti dotazu, zda se po třech nezdarech nedostalo jeho mužstvo do krize. Vždyť jeho tým prohrál v Mnichově, pak doma v Premier League s Chelsea a ve středu vypadl z Champions League s Bayernem.

Ferguson: Nesmysl, problém nemáme!

„Pro náš klub je sice neobvyklé, aby se mu něco podobného přihodilo, ale o výkyv v žádném případě nejde. Měli jsme tři špatné výsledky, ale to není výkyv,“ durdil se Alex Ferguson. „Teď jsme vypadli z Ligy mistrů a v Premier League jsme za Chelsea, takže prostě musíme vyhrát pět zbývajících ligových zápasů a věřit v uklouznutí Chelsea, jež je dva body před námi. Žádný jiný problém ale neexistuje.“

Reklama

Související témata: