Hlavní obsah

Až Barcelona vyhraje Ligu mistrů, i já uznám, že je nejlepší na světě, pravil před semifinále Mourinho

MILÁN

Kdo jiný by měl zastavit hvězdnou Barcelonu, když ne on? Kdo by měl vymyslet taktický plán, jak eliminovat božského Messiho, když ne právě „Special one“? Portugalský trenérský mág na lavičce milánského Interu José Mourinho však před první semifinálovou partií Ligy mistrů obvyklá velkohubá prohlášení do světa nehází. „Mám sice možnost vyhrát letos s Interem tři velké soutěže, ale může se také stát, že nezískám žádnou,“ šokoval nezvyklou skromností před duelem s Barcelonou.

Článek

Nečekaná proměna charismatického a vždy a v každé situaci sebevědomého portugalského kouče ve službách Interu, nebo realistické vnímání fotbalové síly, kterou Barcelona představuje? Druhá varianta je správná, neboť Mourinho sice věří sobě a svému týmu, jenž na cestě do semifinále vyřadil jak londýnskou Chelsea, tak moskevské CSKA a v Itálii je ve hře o mistrovský titul i tamní pohár, zároveň si ale uvědomuje mimořádnou kvalitu, kterou katalánský protivník představuje.

Pepe také nic neprozradil, smál se Mourinho

„Zatím si Barcelona pohodlně poradila s každým, kdo se jí postavil do cesty. Zatím...,“ naznačil Mourinho, že se na obhájce trofeje chystá a má vymyšlený taktický plán, jak na cestě za vítězstvím v nejprestižnější ze vzpomínaných soutěží pokračovat.

„Volal jsem Pepemu, co chystá a jak budou hrát, ale odpovědi jsem se nedočkal. Takže já si to nechám také pro sebe,“ žertoval dobře naladěný Mourinho před konfrontací se svým španělským kolegou Pepem Guardiolou, přičemž nic z připravené taktiky samozřejmě neprozradil.

Messi mu hrůzu nenahání

U Messiho, jemuž po čtyřech gólech nastřílených ve čtvrtfinálové odvetě do sítě Arsenalu ležel celý fotbalový svět u nohou, se ale přece jen zastavil. „Představuje skutečně nebezpečí číslo jedna, protože může hrát zprava i zleva, operovat za Ibrahimovičem, jako na Arsenalu, nebo za Krkičem, jako v domácím střetnutí s Arsenalem. Budeme mu věnovat velkou pozornost, ale pořád je to jen jeden hráč. Barcelona bude mít na place deset dalších a fotbal je přece hrou jedenácti proti jedenácti,“ naznačil portugalský kouč, že Messi mu hrůzu nenahání.

Lionel Messi v dresu Barcelony se raduje z branky, Mourinhovi ale hrůzu nenahání.foto: Reuters/Gustau Nacarino

Od listopadu se hodně změnilo

Nepříznivá bilance, kterou jeho Inter s Barcelonou má, teprve ne. A to se přitom oba celky utkaly v letošním ročníku Champions Leaque už ve skupině, přičemž duel listopadový duel na milánském San Siru skončil bezgólovou remízou, zatímco na Nou Campu vyhrála 2:0 domácí Barcelona.

„Jenže to bylo v listopadu. Barcelona zůstala i po pěti měsících stejně dobrá, my jsme však od té doby daleko lepší. Silnější, kompaktnější, takticky vyzrálejší a psychicky odolnější. V této fázi Ligy mistrů už je i mentalita mužstva zcela jiná než v listopadu,“ vypočítával Mourinho, co všechno se od posledního vzájemných zápasů změnilo a proč by mělo mít jeho mužstvo dnes večer na San Siru navrch.

Ať Katalánci dokáží, že jsou nejsilnější

„Teď jsou šance padesát na padesát. Všichni tvrdí, že Barcelona je dnes nejsilnějším mužstvem na světě, ale raději si počkám, až vyhraje Ligu mistrů. Teprve pak to řeknu také,“ naznačil charismatický Portugalec, že chce katalánského protivníka z evropského klubového piedestalu sesadit.

Ani to, že stejně jako proti Chelsea a CSKA Moskva hraje i s Barcelonou první zápas na domácí půdě, ho v rozletu a plánech nesráží. „Když jsem vyhrál Ligu mistrů s Portem, bylo to stejné,“ hledal paralelu na své první velké trenérské štaci, kde triumfoval a „ušatou trofej“ získal.

Reklama

Související témata: