Hlavní obsah

VIDEO: Když nevyhrajeme Ligu mistrů letos, dokážeme to za rok, je přesvědčen Mourinho

MILÁN

Dokázal, že je skutečně „Special one“. Pan výjimečný. Nejlepší z nejlepších! Taktika, kterou portugalský mág José Mourinho na obhájce vítězství v Lize mistrů Barcelonu vymyslel, byla natolik účinná, že hvězdný soubor kolem Messiho, Xaviho a spol. v první semifinálové partii na San Siru úplně vymazala. „Věděli o nás úplně všechno. Ale hlavně věděli, jak naši hru zastavit,“ sklesle přiznával barcelonský Gerard Piqué, když po prohře 1:3 opouštěl trávník.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Diego Milito (s číslem 22) slaví trefu do sítě Barcelony v objetí s Mottou. Vpravo další hráč Interu Milán Sneijder.

Článek

Dopředu upozorňoval, že jeho Inter bude mnohem lepší než loni v listopadu, kdy v základní skupině Ligy mistrů uhrál doma s Barcelonou jen bezgólovou remízu, a slib skutečně naplnil. „Nerazuri“ v první semifinálové partii Champios League obhájce trofeje skutečně porazili. Ba co víc, vyhráli nad ním dvougólovým rozdílem, který jim dává velké naděje pro odvetu za týden na Nou Campu.

Ani z vyřazení by už nebyl zklamán

„Porazili jsme nejlepší tým na světě a dokázali, že Inter má skvělé mužstvo. Samozřejmě že bychom se teď rádi dostali do Madridu, kde se bude hrát v půlce května finále Ligy mistrů, ale i kdyby se nám to nepodařilo, zklamán nebudu a do Milána se vrátím i po barcelonské odvetě s hlavou hrdě vztyčenou. Pro postup jsme udělali všechno,“ hřál se na samém trenérském výsluní Mourinho.

Trenér Interu Milán José Mourinhofoto: ČTK/AP/Paul Thomas

„Pokud se nám totiž nepodaří vyhrát Ligu mistrů v letošním roce, vyhrajeme ji za rok nebo za dva. Už postupem do semifinále jsme změnili historii, protože když jsem do Interu přišel, mnoho lidí tvrdilo, že s tímto mužstvem prostě v Evropě hrát nemohu,“ připouštěl portugalský kouč ve službách Interu, že ani výhra 3:1 postup do madridského finále negarantuje.

Hráči soptili, Pepe ale o sudím nemluvil

„Ten výsledek skutečně není dobrý. Za devatenáct měsíců, co mužstvo vedu, jsme nikdy neprohráli o víc než dva góly, ale v Miláně nás to bohužel potkalo. Jenže za oněch devatenáct měsíců jsme se pokaždé po porážce zvedli, což na Nou Campu zase dokážeme,“ sliboval kouč Barcelony Pepe Guardiola pomstu. „Nebyl to nás nejlepší zápas, Inter nám hru znesnadnil, my si ji ale ztížili především sami, protože jsme ztráceli až příliš mnoho míčů.“

Na rozhodčího se na rozdíl od svých svěřenců vymlouvat odmítl. „Nelíbí se mi o nich mluvit, ostatně, nic jiného jsme ani očekávat nemohli,“ pravil lakonicky, zatímco hráči dštili na portugalského sudího Benquerenca zlobu. „I z televizním záznamu bylo jasně patrné, že Milito dával gól z ofsajdu a že brance Maicona předcházel faul na Messiho. My v odvetě žádnou pomoc od arbitrů nepožadujeme, potřebujeme však nestranného rozhodčího,“ pouštěl Gerard Piqué do světa to, co si myslela celá barcelonská kabina.

Gerard Piqué (vlevo) pustil do světa to, co si myslela celá kabina Barcelony,foto: ČTK/AP/Felice Calabro

Xavi? Žádný problém!

„Charakteristická reakce každého, kdo není zvyklý prohrávat. Jsem za ni tak trochu rád,“ sarkasticky poznamenal José Mourinho, resolutně však odmítl dohady, že při odchodu ze hřiště došlo v tunelu ke kabinám mezi ním a Xavim ke konfliktu. „S nim nemohu mít nikdy žádný problém, protože už před lety jsem věděl a teď to jen opakuji, že je to nejlepší hráč na světě,“ narážel na to, že on se ještě coby asistent Barcelony zasloužil o to, že trenéři přeřadili Xaviho z rezervy do áčka.

„Čekal jsem na něho, abychom se pozdravili, a on mi přitom vykládal o rozhodčím. Ale možná že měl na mysli toho, jenž jim pískal zápas s Arsenalem,“ utahoval si Mourinho z novinářů, kteří chtěli udělat aféru z jeho setkání s Xavim Hernandezem kárajícím v závěru zápasu i po jeho skončení sudí.

Guardiola se chová lépe než já, uznal Mourinho

Dokonce i několik gest adresovaných lavičce Barcelony a trenérovi Guardiolovi se snažil portugalský bouřlivák zaretušovat. „Guardiola dělá svou práci a chová se velice dobře. Lépe než já,“ pokoušel se vysvětlit Mourinho, že prst přiložený k ústům nebyl určen kolegovi, ale milánské lavičce.

Trenér Barcelony Pepe Guardiola během utkání s Interem.foto: Reuters/Tony Gentile

Guardiola ruku podanou na znamení smíru přijal. „Znám ho dlouho, je to dobrý trenér a nevěnuji proto jedinou vteřinu tomu, abych podpaloval nějaké vášně. Za týden se ukáže.“

Ani prezident výmluvy nehledal

I prezident Barcelony Joan Laporta přijal porážku s klidem a nadhledem, verdikty sudího ji neomlouval, čtrnáctihodinovým cestováním autokarem, které muselo mužstvo podstoupit, rovněž ne. „Ty věci se prostě staly, na výkon vliv neměly a porážku jimi omlouvat nemůžeme. Zpátky se už budeme vracet letadlem, protože vzdušný prostor už byl znovu otevřen. Musíme spoléhat na odvetu, domácí prostředí a pomoc našich fanoušků.“

„Jenže i do odvety půjdou obě mužstva s šancemi padesát na padesát. I když po shlédnutí toho, co se dělo v závěru utkání a po jeho skončení, si dovedu představit, co nás čeká na Nou Campu. Vždyť to byly věci naprosto nevhodné mužstva velikosti Barcelony,“ přece jen si přisadil Mourinho.

Reklama

Související témata: