Hlavní obsah

Obhájci z Barcelony v Lize mistrů končí. V semifinále nestačili na Mourinhův Inter

BARCELONA

Odveta semifinále Ligy mistrů mezi Barcelonou a Interem Milán nenabídla příliš pohledných fotbalových momentů. Katalánský klub se proti pečlivě bránícímu Interu prosadil až v samotném závěru, ale postupový gól již nepřidal. Obhájci trofeje sice vyhráli 1:0, ale po úvodní prohře na půdě milánského Interu 1:3 jsou vyřazeni. Ani Barcelona tak trofej neobhájí, v Lize mistrů se to povedlo naposledy AC Milán v roce 1990.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Barcelonský Gerard Piqué (vpravo) střílí branku do sítě Interu Milán.

Článek

Na první šanci se na Nou Campu dlouho čekalo. Hosté pozorně bránili a Barcelona se ani strojovou kombinací nemohla probourat přes obranný val Interu. Když už se zdálo, že se rýsuje branková příležitost, chybělo zakončení. A tak tribuny opravdu zahučely až po více než dvaceti minutách, když se ke střele dostal Rodriguez, který ovšem těsně minul pravou tyč.

Klasický obrázek ze semifinálové odvety. Lionel Messi padá k zemi po marném souboji s obranou Interu.foto: ČTK/AP/Victor R. Caivano

Po necelé půlhodině hry dostala Barcelona zajímavou příležitost hrát přesilovku. Milánský Motta sáhl do obličeje Busquetsovi, který celý zákrok teatrálně přihrál, nicméně sudí ukázal hráči Interu červenou kartu. Rozbouřil tím celý tým Nerazzurri, rozhodčí museli dlouho hráče i členy realizačního týmu uklidňovat.

Ve 33. minutě vystřelil parádně Messi, ještě před šestnáctkou se opřel do míče, který zakroutil k pravé tyči, ale brankář Interu César se předvedl neméně skvělým zákrokem a míč vytěsnil na roh. Ve zbytku poločasu jako by se na kopačky Katalánců pomalu lepila nervozita, z hlediště se občas ozval i nespokojený pískot. Gól nepadl a úžasná fotbalová podívaná se v prvních pětačtyřiceti minutách také nekonala.

Gól přišel pozdě

Dlouho ani druhý poločas nepřinesl žádný vzruch. Domácí sice sevřeli Inter, jenže zteč Césarovy branky byla příliš kostrbatá.

Až závěr zápasu přinesl kýžený gól a napětí do posledních vteřin. Nejdříve minul branku ve výtečné příležitosti Krkič, v 84. minutě už se ale síť v brance Interu vlnila. Gólu Barcelony předcházela povedená akce, Xavi našel v hloubi pokutového území Piquého, který si počínal mazácky - zasekl míč, zbavil se beka a z otočky bez problémů trefil.

Bojan Krkič z Barcelony střílí na branku Interu za dohledu Waltera Samuela.foto: Reuters/Albert Gea

Svěřenci Pepe Guardioly vycítili příležitost a hnali se za druhou trefou, která by jim zajistila postup. Již v nastaveném čase kýžené branky dosáhli, ale radost netrvala dlouho, protože Krkičův gól rozhodčí neuznali kvůli předchozí ruce Tourého.

Chvíli nato zápas skončil, Barcelona si připsala trpké vítězství, které jí nestačilo k postupu. Z toho se radují svěřenci kontroverzního portugalského kouče Jose Mourinha, který si oslavy náležitě vychutnal přímo na trávníku Nou Campu.

Liga mistrů, odveta semifinále
Barcelona - Inter Milán 1:0 (0:0)ON-LINE
Branka: 84. Piqué. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všichni Belg.). ŽK: Pedro - J. César, Thiago Motta, Chivu, Muntari, Lúcio. ČK: 28. Thiago Motta. Diváci: 98.000 (vyprodáno). První zápas 1:3, postupuje Inter.
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, G. Milito (46. Maxwell), Keita - Xavi, Y. Touré, Busquets (63. Jeffrén) - Pedro, Ibrahimovic (63. Krkic), Messi.
Inter: J. César - Maicon, Samuel, Lúcio, Zanetti - Cambiasso, Thiago Motta - Eto'o (86. Mariga), Sneijder (67. Muntari), Chivu - D. Milito (81. Cordoba).

Reklama

Související témata: