Hlavní obsah

Cesta Sparty do Ligy mistrů je dlouhá, ale může být schůdnější než loni

PRAHA

Vrátí se do Prahy fotbalová Liga mistrů? To je otázka pro Spartu, nikdo jiný než čerství šampioni letos šanci na postup do milionářské soutěže nedostane. Letenští začnou již ve 2. předkole, takže by museli zvládnout tři kvalifikační překážky. V případě dobrého losu však mohou narazit na tři soupeře, proti nimž nebudou bez šancí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ani gól Luboše Kaloudy (č. 19) loni Spartě k postupu přes Panathinaikos nestačil.

Článek

Přehnaný optimismus není na místě. Stačí vzpomenout, jak měla loni cestu do fotbalové Ligy mistrů ideálně nalajnovanou nasazená Slavia. A jak zakopla hned na začátku s Šerifem Tiraspol.

„Kroků pro českého mistra je dost a dost. A rok od roku to bude těžší...“ uvědomuje si letenský stoper Erich Brabec, který si Ligu mistrů jednou zahrál se Slavií.

Sparta musí v příští sezoně zvládnout tři předkola - ve všech však může počítat s výhodou nasazení. A to by pro ni měla být reálnější šance než loni, kdy si při posledním kroku „vybírala“ z nasazeného kvinteta Šachtar Doněck, Sporting Lisabon, Panathinaikos Atény, Celtic Glasgow a Anderlecht Brusel. Vyfasovala Panathinaikos a navzdory nadějnému prvnímu zápasu s ním tradičně vypadla...

Nabídka soupeřů pro Spartu
2. předkolo: HJK Helsinky nebo mistr Maďarska, Levadia Tallinn (Est.), Liepaja (Lot.), Hafnarfjördur (Isl.), mistr Bosny, Rustavi (Gruz.), Pjunik Jerevan (Arm.), Koper (Slovin.), Inter Baku (Ázerb.), Džepiště (Mak.), Dinamo Tirana (Alb.), Torshavn (Faer.ostr.), The New Saints (Wal.), Santa Coloma (And.), Linfield Belfast (Sev. Irsko), mistr Lucemburska, tým z 1. předkola.
3. předkolo: Borisov (Běl.), Lech Poznaň (Pol.), Žilina (Sloven.), Šerif Tiraspol (Mold.), Omonia Nikósia (Kypr), AIK Stockholm (Švéd.), Bohemians Dublin (Ir.), Panevezys (Lit.), Aktobe (Kaz.), tým ze 2. předkola.
4. předkolo: Rosenborg Trondheim (Nor.), Salcburk (Rak.), Litex Loveč (Bul.), Dinamo Záhřeb (Chorv.), Partizan Bělehrad (Srb.).

Jaké vyhlídky má letos? Pokud chce něčeho dosáhnout, 2. předkolo prostě musí zvládnout jako povinný základ. Žádný strašák v osudí nebude, nepříjemné však může být dlouhé cestování do Ázerbájdžánu či na Faerské ostrovy.

Krok dvě, 3. předkolo. Běloruský Borisov, polská Poznaň, Hapalova Žilina, Kypřani, Švédové. To bude boj. A je tu i Šerif Tiraspol, který už žádný český tým nikdy nepodcení...

Na závěr by pak ve 4. předkole čekal jeden sok z kvintetu, který je rozhodně papírově příjemnější než loni Panathinaikos a spol. Poháry ošlehaný Trondheim, bohatý Salcburk, bulharský Litex Loveč, Záhřeb s exsparťanem Slepičkou a bělehradský Partizan. Všechno nebezpeční soupeři, ale gigant mezi nimi žádný.

„Loni jsme šli do kvalifikace s hodně mladým mužstvem. Snad se letos projeví, že hráči budou o rok starší a zkušenější,“ doufá kouč Jozef Chovanec.

Reklama

Související témata: