Hlavní obsah

Robben kontra Sneijder, pikantní duel krajanů vyhnaných z madridského ráje

Velká bitva bude mít řadu pikantních soubojů. Sobotní finále fotbalové Ligy mistrů v Madridu mezi Bayernem Mnichov a Interem Milán bude nejen srovnáním dvou někdejších trenérských kolegů Louise van Gaala a Jose Mourinha. Nabídne třeba i duel Holanďanů Arjena Robbena a Wesleyho Sneijdera, kteří byli ještě před rokem spoluhráči.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Wesley Sneijder z Interu Milán líbá trofej pro vítěze italské Serie A.

Článek

Mají podobný osud a jejich příběh se bude lišit jen v tom, že zatímco jeden v sobotu večer zvedne triumfálně nad hlavu trofej pro vítěze Ligy mistrů, druhý se na něj bude smutně dívat...

Pro tuhle nizozemskou ságu je příznačné, že finále nejprestižnější klubové fotbalové soutěže vypukne na madridském San Bernabeu. Tady Arjen Robben a Wesley Sneijder oblékali dres Realu a snili o velkých triumfech. Loni v létě však královský klub utratil za posily 200 miliónů eur - a oba Holanďané se museli pakovat. Robben do Bayernu Mnichov a Sneijder do Interu Milán.

Fotbalový osud však dokáže být někdy až podivuhodně důsledný. Zatímco „Bílý balet“ vyhučel z Ligy mistrů již v osmifinále s Lyonem, Robben i Sneijder došli až do finále. A nejen to, oba už mají se svými kluby v kapse mistrovský double, takže šťastnější z nich získá dokonce treble! Papaláši Realu mohou ze svých vypolstrovaných sedaček během finále pozorně sledovat, koho že to vlastně loni z Madridu vyhnali...

Arjen Robben se ocitl pod pivní sprchou poté, co jeho Bayern Mnichov završil double.foto: Reuters/Michael Dalder

Robben velí palbě, Sneijder „vyrábí“ šance

Oba „Oranje“ patří k největším oporám svých týmů. Detailní analýza společnosti Castrol ukazuje, že pouze Cristiano Ronaldo a Wayne Rooney pálí ve vyřazovací fázi Ligy mistrů na soupeřovu bránu častěji než Robben. Ofenzivní levé křídlo Bayernu vystřelí na bránu v průměru každých 17 minut a 23 vteřin. Proti tomu tvůrce hry Interu Sneijder pokouší střelecké štěstí pouze každých 31 minut a 45 sekund.

Nejpilnější střelci vyřazovací fáze Ligy mistrů

HráčTýmVystřelí každých
Cristiano RonaldoReal Madrid16 minut 22 sekund
Wayne RooneyManchester United16 minut 40 sekund
Arjen RobbenBayern Mnichov17 minut 23 sekund
Lionel MessiFC Barcelona18 minut 31 sekund
Didier DrogbaChelsea FC19 minut 34 sekund

Robben rovněž donutí brankáře k zákroku dvěma ze tří svých střeleckých pokusů, jelikož má mimořádně vysokou přesnost střelby (65%). To je číslo vysoce převyšující průměr soutěže, který je 43%. Sneijder za svým holandským spoluhráčem z reprezentace výrazně pokulhává, jelikož jeho přesnost střelby dosahuje pouhých 23%. Robbenovy góly do sítě Fiorentiny v osmifinále a Manchesteru United ve čtvrtfinále hrály v postupu Bayernu Mnichov klíčovou roli.

Robbenova schopnost prosadit se v soubojích jeden na jednoho je podtržena faktem, že pouze Lionel Messi a Frank Ribéry mají ve vyřazovací fázi letošní Ligy mistrů na kontě více úspěšných kliček/ofenzivních průniků než holandský záložník.

Arjen Robben vs. Wesley Sneijder – Liga mistrů 2009/10

Arjen RobbenHráčWesley Sneijder
9Počet startů10
600Minuty na trávníku858
Střelba
4Góly3
150Minuty na gól286
Přihrávky
0Gólové přihrávky5

Sneijder sice není tak silný v soubojích jeden na jednoho, ale pro mužstvo Interu Milán má přesto obrovskou hodnotu. Jeho největší síla spočívá ve vytváření gólových příležitostí a v této „disciplíně“ předčí všechny hráče ve vyřazovací fázi. V ní dosud  vytvořil svou finální přihrávkou 22 šancí a jeho spoluhráči gólově uspěli ve třech z nich. V celém dosavadním průběhu sezóny Ligy mistrů přihrál Sneijder na gól v pěti případech, zatímco Robben ani jednou.

Nejlepší tvůrci hry ve vyřazovací fázi Ligy mistrů 2009/10

HráčTýmGólové přihrávkyVytvořené šance
Wesley SneijderInter Milán322
Franck RibéryBayern Mnichov214
Philipp LahmBayern Mnichov112
XaviFC Barcelona212
Lionel MessiFC Barcelona011

Mapa vytvořená podle kontaktů s míčem pak jasně dokazuje, že Robben je založením velmi ofenzivní hráč, který zapadá do útočného herního stylu Bayernu. Z pravé strany hřiště si velmi často sbíhá do středu pole a působí obranám soupeřů obrovské problémy. Naopak v případě Sneijdera se ukazuje, že tvořivý záložník Interu hraje více defenzivně, což po něm vyžaduje na obranu vysazený kouč Mourinho. V semifinále proti Barceloně se Sneijder často vyskytoval hluboko ve středu pole. V těchto prostorách čekal na možnost dostat se k odraženému míči a vyslat do šance Samuela Eto´oa nebo Diega Milita.

Reklama