Hlavní obsah

LIGA MISTRŮ: Po výhře nad Bayernem ve finále ziskal Inter letos už třetí trofej

MADRID

Fotbalový Inter Milán slaví! V sobotu večer totiž završil sezónu, která se zapíše zlatým písmem do historie klubu. Italský celek porazil díky dvěma brankám Diega Milita ve finále Ligy mistrů v Madridu Bayern Mnichov 2:0, a získal tak již svou letošní třetí trofej. Treble přitom Inter dosud ještě nikdy nezískal. Kouč vítězů José Mourinho je pak historicky teprve třetím trenérem, jenž dokázal vyhrát evropskou soutěž se dvěma různými týmy.

Foto: Kai Pfaffenbach , Reuters

Fotbalisté Interu Milán s trofejí pro vítěze Ligy mistrů.

Článek

Na slavném madridském stadiónu Santiago Bernabue šlo mimo jiné také o souboj trenérů, kteří se navzájem velice dobře znají. Není žádným tajemstvím, že portugalský kouč José Mourinho dělal koncem devadesátých let Louisi van Gaalovi asistenta v Barceloně.

Diegoe Milito (vpravo) z Interu Milán slaví svůj gól se spoluhráčem Cambiassem.foto: Reuters/Paul Hanna

Zvláštní pocity musel pak při příchodu na stadión v Madridu pociťovat kouč milánského velkoklubu Mourinho, o němž se vážně spekuluje jako o novém trenérovi právě místního Realu. S ním by se měl úspěšný trenér z Pyrenejského poloostrova údajně domluvit na spolupráci hned po sobotním duelu.

A Mourinho si samozřejmě nemohl přát v ostře sledovaném klání proti bundesligovému šampiónovi nic jiného, než dovést Inter k historickému treblu. Ostatně taková vidina se před finále nabízela i mančaftu z Mnichova, neboť jak Bayern, tak milánský gigant získaly nedávno vedle ligového titulu i triumf v domácím poháru.

Že se bude klubová historie přepisovat, bylo tedy jasné. A že by to mohlo být spíše u týmu, jenž do hlavního města Španělska přijel z Apeninského poloostrova, bylo patrné po 35 minutách zápasu. Přesně v té chvíli totiž otevřel skóre utkání po jednoduché akci po výkopu od vlastní brány forvard Interu Diego Milito. Ten si narazil míč se Sneijderem, a Butta v bráně německého výběru prostřelil.

Útočník Interu Milán Diego Milito se raduje z branky do sítě Bayernu Mnichov ve finále Ligy mistrů.foto: Reuters/Toby Melville

Z šaten se tak hráči Bayernu vraceli s tím, že v následné pětačtyřicetiminutovce musí smazat jednobrankové manko. Kdo sledoval tažení Milánských na cestě do finále letošní Champions League, musel tušit, že Mourinho naordinuje svým svěřencům do druhé půle těžkou defenzívu. Nic takového se však nestalo.

Nejenže se hned zkraje druhého poločasu dostal do gólové příležitosti forvard Bayernu Müller. Ten si ovšem na brankáře soupeře Julia Cesara nepřišel. Se stejnou efektivitou se na druhé straně hřiště prezentoval Panděv, proti němuž se naopak zaskvěl gólman Butt. Německý reprezentační brankář však byl přeci jen podruhé v zápase překonán. Měl to na svědomí opět argentinský útočník Milito, který v 70. minutě udělal ve vápně kličku Van Buytenovi, a nekompromisní střelou stanovil konečný výsledek na 2:0 pro Inter.

Bayern Mnichov - Inter Milán 0:2 (0:1)
Branky: 35. a 70. Milito. Rozhodčí: Webb - Mullarkey, Cann (všichni Angl.). ŽK: Demichelis, Van Bommel - Chivu. Diváci: 74.954.
Bayern: Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Robben, Van Bommel, Schweinsteiger, Altintop (63. Klose) - Olič (74. Gomez), Müller. Trenér: Van Gaal.
Inter: César - Maicon, Lúcio, Samuel, Chivu (68. Stankovič) - Zanetti, Cambiasso - Eto'o, Sneijder, Panděv (79. Muntari) - Milito (90. Materazzi). Trenér: Mourinho.

Reklama