Hlavní obsah

UEFA bude zkoušet brankové rozhodčí i v Lize mistrů

Experiment s brankovými rozhodčími se v příští sezoně rozšíří i na fotbalovou Ligu mistrů. Rozhodl o tom výkonný výbor UEFA na dnešním zasedání v Nyonu s tím, že sudí působící za brankovými čarami se objeví také v kvalifikaci na mistrovství Evropy 2012 i na samotném šampionátu v Polsku a na Ukrajině.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Brankový asistent bedlivě sleduje souboj v šestnáctce při utkání Evertonu s AEK Atény.

Článek

"Chceme ve zkoušení pokračovat další dva roky a pak předložíme návrat FIFA a pravidlové komisi IFAB," uvedl generální sekretář UEFA Gianni Infantino.

Pětice rozhodčích na hřišti poprvé operovala v letošním prvním ročníku Evropské ligy. Experiment zatím nepřinesl žádné vyhraněné reakce. Fotbalisté si na přítomnost brankových sudích, kteří mohou vstupovat na hřiště, brzy zvykli. Kritizovali fakt, že v některých sporných momentech ani jejich přítomnost nepomohla.

UEFA dnes také oznámila, že dokončila nová pravidla, která mají zaručit finanční fair play a zamezit zadlužování klubů. "Filozofie je jasná: Nemůžete utratit víc, než vyděláte," řekl prezident UEFA Michel Platini.

"Nechceme tím kluby trestat, ale naopak chránit," dodal s tím, že regule vznikaly za spolupráce s kluby. "Je to velký pokrok a důležitý krok k návratu rozumu do fotbalu," uvedl ředitel Bayernu Mnichov a Asociace evropských klubů (ECA) Karl-Heinz Rummenige.

Nová pravidla mají vstoupit v platnost v sezoně 2012/13. Všechny týmy v Lize mistrů a Evropské lize se budou muset zaručit, že jejich příjmy a výdaje jsou vyrovnané.

UEFA chce také zamezit mocným finančním injekcím od bohatých majitelů. Například Roman Abramovič v Chelsea a šejk Mansúr z Manchesteru City dohromady pomohli klubům 730 miliony liber k pokrytí ztrát. V letech 2013 až 2016 proto bude povolená pomoc v celkové výši 45 milionů eur a navíc pouze na pokrytí dluhů. V následujících třech letech se částka sníží na třicet milionů. "Věříme, že tím do fotbalu vrátíme stabilitu a rozum," řekl Platini.

Pokud kluby nesplní podmínky UEFA, budou moci být od sezony 2014/15 vyloučeny z Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: