Hlavní obsah

Od Finů po Lucemburčany, to je výběr pro Spartu před prvním losem LM

PRAHA

Ačkoliv fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice dospělo teprve do druhého kola základních skupin, pondělním losem bude „rozehrán“ nový ročník evropských pohárových soutěží. Začne tak další úsilí českého šampiona o postup do Ligy mistrů. Po dvou marných pokusech Slavie je nyní na řadě Sparta, která musí začít již ve druhém předkole.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kamil Vacek (vpravo) se raduje z gólu, který dal v loňském předkole Ligy mistrů Panathinaikosu.

Článek

Již na soustředění v Rakousku se fotbalisté Sparty v pondělí dozvědí jméno prvního soupeře, který jim bude stát v cestě za stomilionovým pokladem, který postup do Ligy mistrů představuje. Do kvalifikace vstoupí v polovině července ve druhém předkole.

„Loni jsme šli do kvalifikace s hodně mladým mužstvem. Snad se letos projeví, že hráči budou o rok starší a zkušenější,“ doufá kouč Jozef Chovanec. O prognózách však zatím nechce ani slyšet. „Šance na postup do Ligy mistrů se mi těžko odhadují, v současném stadiu přípravy ještě nemáme myšlenky, abychom přemítali nad kvalifikačními koly. Každopádně se snažíme zvýšit konkurenční prostředí v týmu. V minulém ročníku absolvovali někteří naši hráči 64 zápasů, což si málokdo uvědomuje,“ poukazuje kouč.

Sparta je ve druhém kole nasazená, stejně jako v případě postupu do třetího a čtvrtého předkola. Před pondělním losem ve švýcarském Nyonu si musí přát, aby za prvním soupeřem nemusela zdlouhavě cestovat, protože v osudí budou kluby třeba z Gruzie či Ázerbájdžánu.

Nabídka soupeřů pro Spartu ve 2. předkole
HJK Helsinky (Fin.), Levadia Tallinn (Est.), Liepaja (Lot.), Hafnarfjördur (Isl.), Železničar Sarajevo (Bosna), Rustavi (Gruz.), Pjunik Jerevan (Arm.), Koper (Slovin.), Inter Baku (Ázerb.), Džepiště (Mak.), Dinamo Tirana (Alb.), Torshavn (Faer.ostr.), The New Saints (Wal.), Santa Coloma (And.), Tre Fiori (San Marino), Linfield Belfast (Sev. Irsko), Jeunesse d‘Esch (Luc.).

„Líbí se mi, že se věková skladba kádru vyrovnává a vyvažuje. Z pohledu kvalifikace Ligy mistrů je to důležité. Přišel zkušený Matějovský a věřím, že potvrdí výkony, které předváděl,“ hodnotí změny v kádru kapitán Tomáš Řepka.

Žádný gigant na Pražany nečíhá

Cesta do Ligy mistrů je pro Spartu letos delší, ale možná lehčí než v minulých letech. Pokud projde až do čtvrtého předkola, bude ji poslední krok do hlavní soutěže čekat proti jednomu týmu z pětice Trondheim, Salcburk, Litex Loveč, Záhřeb, Partizan. To všechno jsou sice nebezpeční soupeři, ale gigant mezi nimi není žádný.

„Čekají nás papírově slabší soupeři než dřív, jsou relativně hratelní. V závěrečném předkole nečíhá Arsenal či Liverpool, to by bylo hodně těžké. Také letos to samozřejmě bude složité, ale každopádně hratelné,“ doufá Řepka.

Pro postup do některé z pohárových soutěží si na Letnou přišel také reprezentační záložník. „I v minulé sezoně Sparta ukázala, že kvalitu má. Letos je šance na postup vyšší, ale nesmí se podlehnout tomuto dojmu a ke každému zápasu přistoupit maximálně zodpovědně, ať už soupeř bude jakýkoliv,“ upozorňuje Marek Matějovský.

Pondělní los bude zajímat i ostravský Baník, který čeká na soupeře pro druhé předkolo Evropské ligy. Plzeň a Jablonec začnou až ve třetím předkole této soutěže.

Reklama

Související témata: