Hlavní obsah

Sparta začne svou pouť za Ligou mistrů v Lotyšsku

dos, grgSport.cz

Fotbalisté Sparty se ve druhém předkole Ligy mistrů utkají s lotyšským týmem Metalurg Liepaja. Rozhodl o tom polední los ve švýcarském Nyonu. Letenští byli nasazení a po rozdělení klubů do tří skupin věděli, že na ně připadne jeden soupeř z pětice Levadia Tallinn (Est.), Liepaja (Lot.), Rustavi (Gruz.), Pjunik Jerevan (Arm.), Inter Baku (Ázerb.).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Domácí titul oslavili, teď čeká Tomáše Řepku a spol. pouť za Ligou mistrů.

Článek

Hrozilo jim dlouhé cestování do Ázerbájdžánu, Gruzie či Arménie. Z tohoto pohledu si tedy fotbalisté Sparty oddechli, Lotyšsko je přece jen příjemnější destinace. Zda jim los druhého předkola Ligy mistrů přál i po sportovní stránce, to se uvidí až v polovině července. Metalurg Liepaja je dvojnásobným mistrem své země (2005 a 2009), v éře Sovětského svazu vyhrál lotyšskou ligu devětkrát.

Po devíti kolech nového ročníku je Metalurg Liepaja zatím na třetím místě, liga se v Lotyšsku hraje systémem jaro - podzim. Pro Letenské z toho plyne varování, že jejich soupeř bude náležitě rozehraný. Na druhou stranu si ho zase mohou prohlédnout již v sobotním ligovém duelu na půdě SK Blazma. Od roku 2008 je koučem Liepaji německý internacionál Rüdiger Abramczik. V týmu je šest současných lotyšských reprezentantů, kapitánem je litevský reprezentant Tamošauskas. V útoku řádí nedávná posila Černohorec Ilija Spasovič.

"Samozřejmě je lepší Lotyšsko, než letět někam do Ázerbájdžánu. Jinak fotbalově jsem na Lotyše ještě nenarazil, takže to pro mě bude novinka," zareagoval na los reprezentant Obdřej Kušnír v rakouském Bad Kleinkirchheimu, kde je Sparta od víkendu na soustředění. "Lotyši určitě budou spoléhat na to, že proti nám jsou rozehranější. Jenže nás v přípravě čekají kvalitní soupeři a jednoznačným cílem je postup. Nic jiného si nepřipouštíme," ujistil Kušnír v rozhovoru pro Sport.cz.

"Cestování v dnešní době zase nehraje takovou roli. Pro všechny soupeře již před losem platilo, že hlavně musíme být dokonale připraveni my. Podcenit nelze nikoho, navíc úroveň protivníků je vesměs stejná a nebylo možné hledat slabší nebo schůdnější cestu," prohlásil kouč Jozef Chovanec pro ČTK.

Nevyzpytatelný soupeř, upozornil kapitán Řepka

Pražané jsou s losem spokojení, neznámého soupeře však rozhodně nechtějí podcenit. „Z možností, které byly na výběr, se mi to zdá jako dobrá varianta. Lotyšsko je příjemná země a navíc není tak daleko jako ostatní," okomentoval los kapitán Tomáš Řepka pro klubové stránky. „Naším cílem je samozřejmě postoupit, ale musíme mít na paměti, že každý z těchto týmů je velice nebezpečný a nevyzpytatelný, protože o nich tolik nevíme," upozornil Řepka.

„Je to rozhodně zajímavý los. Na druhou stranu nevím, zda je to dobré, nebo špatné, protože o tom týmu skoro nic nevím," přiznal Jiří Kladrubský. „Asi budeme favoritem, ale těžko říct, když teď o soupeři nic nevíme. Pak bude na trenérech, aby nám soupeře představili a my se na něj musíme pořádně připravit."

Ani záložník Kamil Vacek neskrýval spokojenost. „Zní to dobře, je to rozhodně lepší, než kdybychom dostali soupeře z Ázerbajdžánu, Arménie nebo Gruzie," připomněl další varianty losu. „Nechci předem říkat, že jsme favorité, Lotyši jsou pro nás velkou neznámou. Jenže pokud chceme v Lize mistrů uspět, musíme jít dál," dodal Vacek.

Zápasy 2. předkola Ligy mistrů se hrají 13./14. a 20./21. července. Sparta začne v Lotyšsku, má tedy výhodu odvety na domácím trávníku.

Los kvalifikace Ligy mistrů v Nyonu
První předkolo (29./30. června - 6./7. července):
Tre Fiori (San Marino) - Pljevlja (Černá Hora), Santa Coloma (Andorra) - Birkirkara (Malta).
Druhé předkolo (13./14. července - 20./21. července):
Metalurg Liepaja (Lot.) - Sparta Praha, Aktobe (Kaz.) - Rustavi (Gruz.), Levadia Tallinn - Debrecín, Partizan Bělehrad - Pjunik Jerevan, Inter Baku - Lech Poznaň, Dinamo Záhřeb - Koper (Slovin.), Loveč - Tre Fiori/Pljevlja, Santa Coloma/Birkirkara - Žilina, Šeriff Tiraspol - Dinamo Tirana, Hapoel Tel Aviv - Željezničar Sarajevo, Omonia Nikósie - Renova (Mak.), Salcburk - HB Tórshavn (Faer. ostr.), Bohemians Dublin - The New Saints (Wales), BATE Borisov - Hafnarfjördur (Isl.), AIK Stockholm - Jeunesse Esch (Luc.), Linfield Belfast - Rosenborg Trondheim, Panavežys (Litva) - HJK Helsinky.

Reklama

Související témata: