Hlavní obsah

Řepka: A teď chci do Ligy mistrů, ta jediná mi po návratu do Sparty chybí

PRAHA

Naberou směr Lotyšsko a naladí se na start pohárové sezóny. Fotbalisté Sparty v pondělí dopoledne odlétají do Liepaji, na jejímž hřišti v úterý zahájí ve druhém předkole svůj další pokus o návrat do Ligy mistrů. „Máme sice k dobru domácí odvetu, ale remíza z Lotyšska je málo. Kdo chce projít do hlavní soutěže, musí takový zápas vyhrát,“ má jasno letenský kapitán Tomáš Řepka.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Tomáš Řepka s účastníky svého letního fotbalového kempu.

Článek
Fotogalerie

Naposledy si fotbalisté Sparty zahráli Ligu mistrů na podzim 2005, když nemuseli podstoupit kvalifikaci. Tomáš Řepka se z Anglie vrátil domů až v roce 2006 a zažil s klubem tři krachy v předkolech. Žádný div, že letos, kdy má jeho tým výhodu nasazení až po klíčové čtvrté předkolo, je pro kapitána Liga mistrů hlavním cílem.

„Je to tak. Mistrovský titul jsme na Letnou vrátili, první český Superpohár ve čtvrtek také získali. A teď chci do Ligy mistrů, protože ta jediná mi po návratu do Sparty chybí,“ potvrzuje Řepka před odletem do Lotyšska. Nechce předbíhat, přesto už myslí trochu dál.

„Nebude to tam jednoduché, Lotyši také mají kvalitní hráče. Nejdřív se do Ligy mistrů vůbec musíme probojovat, ale já bych v ní chtěl dojít co nejdál. Sparta si zaslouží zažít znovu to, co jsem s ní okusil před odchodem do zahraničí.“

Letenští se na duel v Lotyšsku naladili ziskem premiérového českého Superpoháru. Řepku však v duelu s Plzní rozhodčí Libor Kovařík po půlhodině přísně vyloučil. „Musím uznat, že o nový pohár jsem se moc nepřičinil... Ten rozhodčí to prostě neumí, tak se na něj snad ani nemohu zlobit,“ ušklíbne se kapitán.

Kapitán Sparty Praha Tomáš Řepka a jeho spoluhráči se radují ze zisku Superpoháru. foto: ČTK/Michal Kamaryt

Na vyloučení zapomínal mezi dětmi

Dlouho však o vyloučení nemeditoval. Hned druhý den po Superpoháru otevíral Tomáš v Praze-Satalicích druhý ročník svého fotbalového kempu pro talentované děti. S týmem spolupracovníků ho připravoval tři čtvrtě roku. V organizátorském týmu zaměstnal i dceru a když třeba bylo vyložit zásilku iontových nápojů, dal se spolu s desetiletým synem Tommasem do práce sám.

„Podobné fotbalové školy pořádali i mí spoluhráči v Itálii. Tam to ovšem bylo na byznys - a já z toho byznys dělat nechci. Kemp je pro děti a měl by být otevřený všem. Mám jedinou podmínku, aby kluci byli registrovaní fotbalisté. Nechci totiž, aby sem rodiče jako na tábor odložili dítě, které neumí kopnout do balónu,“ vysvětluje Řepka.

První z pěti letních turnusů otevřela autogramiáda sparťanských hráčů, na niž dorazila kapitánovi na pomoc reprezentativní sestava Erich Brabec, Jaromír Blažek, Libor Sionko a Marek Matějovský. Kromě fotek se museli podepisovat také na dresy, míče nebo kopačky účastníků kempu. „Cením si, že si kluci v nabitém programu udělali čas. A kdyby se Bony Wilfried nespletl a nečekal na mě na druhém konci Prahy, přijel i on,“ usmívá se Tomáš.

Kapitána těší, že Sparta v létě neprodávala

Silného týmového ducha bude Sparta na cestě do Ligy mistrů moc a moc potřebovat. „Lotyšská liga je v plném proudu, takže soupeř bude rozehraný. Byl tam náš asistent i kameraman, takže informace máme. Stejně jsem ale radši, že začínáme venku a odvetu máme doma,“ přemítá letenský stoper.

Několik týdnů bude chybět zraněný reprezentant Kušnír, mužstvo však má na startu nové sezóny hodně široký kádr. „Mám velkou radost, že Sparta po delší době v létě nikoho neprodala. Základní sestava zůstala pohromadě a ještě se kvalitně doplnila. Když zůstaneme jeden, dva roky pohromadě, tým si pak parádně sedne,“ těší Řepku. „Pokud pro někoho přijde opravdu lukrativní nabídka, asi by bylo v našich podmínkách hloupé, aby ji vedení nevyužilo. Jinak se ovšem stabilizace kádru určitě vyplatí.“

Kapitán věří, že Sparta bude letos silnější než v minulé sezóně. „Moc jsme potřebovali záložníka, jakým je Marek Matějovský. Hned na něm bylo znát, že dá naší hře hlavu a patu. Takový ve Spartě býval Frýďas (Martin Frýdek - pozn. red.),“ libuje si Řepka před první pohárovou zkouškou.

Reklama

Související témata: