Hlavní obsah

Sparta odletěla na baltskou misi zdolat nevyzpytatelné lotyšské dlouhány

PRAHA

Bez krajních obránců Kušníra a Pamiče, ovšem s vírou ve vlastní síly odletěli fotbalisté Sparty do Lotyšska. Právě u břehů Baltského moře v Liepaji začnou Řepka a spol. svůj pokus vrátit se po pěti letech do hlavní soutěže Ligy mistrů. Místní Metalurg ve druhém předkole sice nepodceňují, jinak si však moc dobře uvědomují, že na takovém soupeři jejich pohárové plány ztroskotat nesmí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Loni se fotbalisté Sparty dostali přes Maribor do Evropské ligy, letos chtějí do Ligy mistrů...

Článek

Vyhrát a neinkasovat, aby domácí odveta proběhla příští týden v klidu. S tímto cílem odletěli fotbalisté Sparty do lotyšské Liepaji, kde v úterý od 18:00 začnou svou pouť do Ligy mistrů. Ta je sice dlouhá, protože vede přes tři předkola, Pražané se však v každém z nich mohou spolehnout na nasazení a tudíž los schůdnější než při minulých marných pokusech.

„Lotyše rozhodně nepodceňujeme, také mají dobré hráče. Ale pokud chceme postoupit do hlavní soutěže, remíza mi z prvního zápasu nestačí. Letíme tam vyhrát,“ zavelel kapitán týmu Tomáš Řepka.

„Tak, tak. Neinkasovat a vyhrát, to by byl ideální výsledek, s nímž bychom mohli být před odvetou spokojení. Výhra nad Plzní v Superpoháru nám může trochu pomoci, ale teď se musíme přeladit na jinou soutěž,“ přidával se další zkušený borec Libor Sionko.

Chovanec hledá náhradu za stabilní krajní obránce

V letenské výpravě chyběl dlouhodobě zraněný Kušnír a potrestaný Pamič, takže letenský kouč Jozef Chovanec musí oželet oba stabilní krajní obránce. „Problém to samozřejmě trochu je. Proti Plzni jsme si chtěli něco vyzkoušet, ale po vyloučení Řepky k tomu nebyl prostor. Okruh kandidátů na kraje obrany je jasný - Krob, Hoheneder, Kladrubský a Adiaba,“ konstatoval hlavní trenér.

Na palubě letadla byl i záložník Kucka, který se vrátil z mistrovství světa zraněný. „Možností je víc, Jura by mohl i hrát,“ naznačil Chovanec, že nasazení slovenského reprezentanta zatím spíše riskovat nebude.

Soupeř teď v lize doma dvakrát prohrál

Lotyšská liga je v plném proudu, Liepaji se v ní momentálně nedaří. Dva poslední zápasy hrál soupeř Sparty doma - a oba prohrál, takže v tabulce zůstává na třetím místě. „Mají několik reprezentantů Lotyšska, všechno to jsou urostlí hráči. Dobře pozičně brání a vyrážejí do protiútoku. Je to hodně jednoduchá a tím pádem i nevyzpytatelná hra,“ tlumočí Chovanec poznatky, které v roli špióna načerpal jeho nový asistent Aleš Jindra.

Chovanec jako kouč reprezentace vedl národní tým v Estonsku, jinak je mu však jasné, že Pobaltí je pro současnou generaci dost velkou fotbalovou neznámou. „Naši hráči znají lépe třeba Rakousko, ale směrem na východ moc často nehrají. Odvykli tedy prostředí s atletickou dráhou kolem hřiště, kde mají diváci k trávníku hodně daleko. Orientace přitom hraje důležitou roli, takže si stadión pořádně projdeme,“ plánoval Chovanec před dopoledním odletem.

Zápas Liepaja - Sparta se hraje v úterý od 18:00 a přímý přenos vysílá ČT4.

Reklama

Související témata: