Hlavní obsah

Sparta v Lotyšsku nezaváhala, neškodné Liepaji nasázela tři góly

LIEPAJA

Prakticky už po prvním zápase druhého předkola Ligy mistrů mohou fotbalisté pražské Sparty pomýšlet na příštího soupeře. V Lotyšsku Chovancův tým záhy poznal, že Metalurg Liepaja opravdu není protivníkem, který by mohl českým šampiónům způsobit vážnější potíže. Letenští vyhráli 3:0, a tak do odvety, která se hraje příští středu v Praze, půjdou s královským náskokem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bony Wilfried (vpředu) dal dva góly, jeho parťák Václav Kadlec jeden - ilustrační foto.

Článek

Letenští mohli mít již po prvním poločase klid, dokázali však udeřit jen jednou. První se osmělil Žofčák, po jehož centru musel na brankové čáře zasahovat gólman Spole. Již v 10. minutě si Pražané vytvořili tutovou šanci. Mladý Kadlec se vydal na zteč, narazil si míč s Žofčákem, v luxusní pozici však selhal a špatně zakončil.

Sparťané nicméně poznali, že se domácích nemusejí bát. Však se také Wilfried hned hnal za dlouhým nákopem Hohenedera, brankář Spole ovšem dobře vyběhl a míč těsně před šestnáctkou odhlavičkoval do bezpečí. Pak to zkusil podruhé Kadlec a jeho jedovatou střelu z patnácti metrů Spole s námahou vyškrábl na roh.

Ukázali se také Lotyši. Pomohla jim chyba Kucky, jenže Kalns z pětadvaceti metrů Blažkovu bránu minul. Ve 37. minutě se tedy přece jen dočkal Kadlec, který byl odměněn za svou aktivitu. Naběhl si na přihrávku Žofčáka a prudkou křižnou střelou k tyči otevřel skóre. Domácí si do přestávky stihli jen vykoledovat první žlutou kartu.

V nástupu do druhé půle již mohla být pohoda Pražanů úplná. Matějovský přiťukl míč Wilfriedovi a africký útočník předvedl lahůdku. Zbavil se trojice protihráčů a přesně umístěnou střelou pojistil slibný náskok.

V 58. minutě pak skóre ještě narostlo. Důrazný Wilfried vybojoval míč, obhodil si vybíhajícího brankáře Spoleho a v exhibičním tempu pohodlně zakončil do opuštěné branky. To byl výmluvný obrázek ilustrující rozdíl v kvalitě obou protivníků. Bylo rozhodnuto a Lotyši se již na nic nezmohli, zatímco Sparta mohla v klidu kombinovat a šetřit síly na další zápasy.

Utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Metalurg Liepaja - Sparta Praha 0:3 (0:1)
Branky: 51. a 58. Wilfried, 37. Kadlec. Rozhodčí: Eisner - Strasser, Hübler (všichni Rak.). ŽK: Rafalskis, Klava. Diváci: 2750.
Liepaja: Spole - Kirhners (54. Aleksejevs), Klava, Puljiz, Surnins - Kalns, Rafalskis (69. Golovins), Tamošauskas, Kavaliauskas - Grebis, Rakels. Trenér: Abramczik.
Sparta: Blažek - Hoheneder, Brabec, Řepka, Kladrubský - Kucka (75. Jeslínek) - Sionko, Matějovský, Žofčák (65. Vacek), Kadlec - Wilfried (83. Lačný). Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: