Hlavní obsah

Blatter v Africe sice sliboval, ale u slibu také zůstalo. Video do fotbalu nesmí!

Po skandálních verdiktech uruguayského sudího Larionda a italského Rossetiho na světovém šampionátu se první muž světového fotbalu Sepp Blatter nejen omlouval Angličanům a Mexičanům za hrubé chyby sudích v jejich duelech s Německem, resp. Argentinou, ale i sliboval, že se komise IFAB na letním kongresu v Cardiffu bude zabývat zavedením nových technologií do fotbalu. Samo sebou že zůstalo jen u slibů ... Ve Walesu se komise jen dohodla, že se snad na dalším zasedání rozhodne, zda se využítím videa vůbec bude zabývat.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Míč po střele Franka Lamparda směřuje půl metru za brankovou čáru, uruguayský sudí Larionda ale gól v zápase Angličanů s Němci neviděl.

Článek

Fotbalový svět jásal, že čtyřiasedmdesátiletý vládce nad světovým fotbalem Blatter po skandálních verdiktech rozhodčích konečně prozřel a připustil, že moderní technologie s videem v čele by mohly do fotbalu proniknout.

„Byl by nesmysl, kdybychom se o nich po dosavadních zkušenostech z mistrovství světa nezačali zase bavit,“ změnil Blatter názor poté, co Uruguayec Larionda neuznal regulérní gól Lamparda i přesto, že byl míč půl metru za brankovou čarou a Ital Rosseti zase nevidělo Argentince Téveze střílejícího gól do mexické sítě z metrového ofsajdu. Ale ono se těch úletů a přehmatů našlo během mistrovství světa daleko víc. Ostatně, dějí se dál, čeho je světový šampionát fotbalistek do dvaceti let v Německu důkazem. V utkání Německa s Francií  totiž dala Francouzska Rubinová regulérní branku, kterou ovšem rozhodčí neviděla...

Šéf FIFA Sepp Blatter zase jen sliboval.foto: ČTK/AP/Denis Farrell

Komise IFAB však už na jaře zavedení vide či třeba čipu v míči, jenž signalizuje, zda balón překročil brankovou čáru, odmítla a ani v Cardiffu se jím přes veškeré Blatterovo ujišťování nezbývala. Prý až příště...

Zato schválila pokračování experimentu s brankovými rozhodčími, jenž byl v minulé sezóně ověřován v Evropské lize. Na příští dva roky se rozšíří i na Ligu mistrů, evropský Superpohár, zkoušen bude ve francouzském Ligovém poháru, stejně jako v asijském Prezidentském poháru, mexické lize a mistrovství tří brazilských států. Za dva roky komise výsledky vyhodnotí a rozhodne, zda budou brankoví rozhodčí zavedení do fotbalu nastálo.

Reklama