Hlavní obsah

Sparta si s Lotyši snadno poradila i v odvetě, už v úterý ji čeká polská Poznaň

PRAHA

Snadno a lehce překonala fotbalová Sparta v kvalifikaci o Ligu mistrů druhé předkolo. Lotyšská Liepaja pro ni nepředstavovala vážnější překážku, takže Chovancovi svěřenci vyhráli bez větší námahy i domácí odvetu 2:0. Už za šest dnů to budou mít v prvním dějství třetího předkola proti polské mistrovské Poznani složitější. Ta totiž nakonec přece jen postoupila, když Baku vyřadila až po výhře 9:8 v penaltovém rozstřelu, který musela rozhodnout až jedenáctá série.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kladrubský a Zeman (vpravo) se radují z druhého gólu Sparty pohárové odvetě s lotyšskou Liepajou.

Článek

Pohrůžky Chovanec splnil a sestavu provětral. Hned čtyři nové hráče nasadil letenský kouč do kvalifikační odvety proti lotyšské Liepaje, přičemž se sobotními hradeckými lajdáky se nemazlil. Sionka posadil jen na lavičku mezi náhradníky a Wilfrieda ani tam nepustil, neboť po posledním tréninku si poranil sval.

Pozměněná jedenáctka začala aktivně a s chutí, na rozdíl od mátožného výkonu na ligové scéně nešetřila krokem, hráči byli ochotni sprintovat a do soubojů chodit, takže protivníka jasně přehrávali. Však také byli za aktivitu odměněni, neboť už po dvanácti minutách se Matějovský parádně trefil z trestného kopu a Pražané vedli. A jen u jednoho gólu zůstat nemuselo, protože ve 28. min. předložil Kadlec Vackovi přihrávku přímo parádní, ale ten trefil jen nohy jednoho z lotyšských beků.

Sparťan Kucka v souboji s Lotyšem Rafalskisemfoto: Právo/Petr Hloušek

Dvě minuty před přestávkou se ale Sparta přece jen druhého gólu jistoty dočkala. A opět z trestného kopu, kterých vyráběli nic nestíhající a všude o krok druzí Lotyši spoustu. Tentokrát se ovšem trefil střídající Zeman, který byl na trávníku pouhé dvě minuty. Pražané tak ovládli zápas docela a mohli se fotbalem bavit.

Oslava v podání sparťana Martina Zemanafoto: Právo/Petr Hloušek

Zůstalo ovšem jen u možnosti, protože druhá půle přinesla hodně nezáživný fotbal, který donutil až překvapivě slušnou osmitisícovou návštěvu i k pískotu. Sparta sice dvacet minut hrála na polovině Lotyšů, ovšem nachystala si jedinou šanci, kterou neviditelný Jeslínek zmařil špatnou přihrávkou. I tak ovšem zápas dovedla k vítěznému konci a postupu do třetího kvalifikačního předkola.

Odveta 2. kvalifikačního předkola Ligy mistrů
Sparta - Liepaja 2:0
Branky: 12. Matějovský, 43. Zeman. Rozhodčí: Strahonja - Krmar, Krizarič (všichni Chorvatsko). ŽK: Vacek - Tamošauskas, Surnins, Klava, Aleksejevs. Diváci: 8025. Poločas 1:0. První zápas 3:0, postupuje Sparta.
Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Vacek - Jeslínek, Kucka (46. Hoheneder), Matějovský (56. Žofčák), Kadlec - Lačný (41. Zeman). Trenér: Chovanec.
Liepaja: Spole (46. Steinbors) - Puljiz (63. Kirhners), Tamošauskas, Jemelins (69. Aleksejevs) - Klava, Kalns, Rafalskis, Surnins - Akahoši, Rakels - Kavaliauskas. Trenér: Abramczik.

Reklama

Související témata: