Hlavní obsah

Kvůli polským fanouškům budou v ulicích Prahy stovky policistů

PRAHA

Policie v souvislosti s úterním zápasem třetího předkola fotbalové Ligy mistrů mezi pražskou Spartou a Poznaní pošle do ulic mnohem více policistů, než původně plánovala. Budou jich stovky namísto desítek. Utkání hodnotí jako jedno z nejrizikovějších v letošním roce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policisté hlásí: jsme připraveni.

Článek

Polští fanoušci nemají příliš dobrou pověst a policie očekává, že by mohly nastat střety. Do metropole by mělo přijet až 3000 polských příznivců, řekla v pondělí mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

První fanoušci by měli do Prahy dorazit po 09:00. Už na hranicích je zkontroluje cizinecká policie. Zaměří se na zbraně a na fanoušky, kteří mají zakázán vstup do ČR. "Do akce budou nasazeny stovky policistů," uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Kontroly na dálnicích 

Podle pražské policejní mluvčí budou policisté kontrolovat Poláky na příjezdových cestách do metropole. "Kontroly budou na dálnici D1, D11 a rychlostní komunikaci R10," dodala Miklíková.

Od rána pak budou v pražských ulicích hlídkovat další stovky policistů pořádkové, dopravní i kriminální služby. Předejít případným střetům se bude snažit antikonfliktní tým, v záloze bude připravena speciální pořádková jednotka. Ze vzduchu bude na fanoušky dohlížet policejní vrtulník.

"Nechceme situaci podcenit. Jedná se o agresivní fanoušky," doplnila mluvčí pražské policie. Podle ní polští hooligans vyvolávají hlavně střety s policií.

Fandové Poznaně jsou prý ukáznění 

Podle novináře Radoslawa Nawrota z poznaňského vydání deníku Gazeta Wyborcza se však není v případě fanoušků Lecha Poznaň čeho bát. "Fanoušci tohoto klubu jsou při výjezdech do zahraničí dost ukáznění,"sdělil. Podle něj se nějaký incident stát může, ale není to tak, že polští fanoušci jedou zdemolovat Prahu.

"Tady v Poznani na stadiónu ani mimo něj jsme problémy s fanoušky neměli už řadu let," uvedl mluvčí poznaňské policie Andrzej Borowiak. Do Prahy se podle něho chystá auty a pronajatými autobusy asi 2400 příznivců. Část z nich už do Česka vyjela v pondělí, jiní vyrazí až v úterý. Jde o ty šťastlivce, kterým se podařilo získat lístek. "Myslím, že ti, kteří vstupenky nemají, do Prahy nepojedou, protože vědí, že se na stadión nedostanou," dodal Borowiak.

Sraz mají na Staromáku 

Podle informací policie by se Poláci měli sejít v centru Prahy na Staroměstském náměstí mezi 17:00 a 18:00. Odtud by měli jít Pařížskou ulicí ke stadiónu Sparty. Policie je bude na Letnou doprovázet.

Svou špatnou pověst polští fanoušci potvrdili loni v říjnu při utkání reprezentačních výběrů. Přijelo jich na 4000, část z nich napadla pořadatele a pokusila se vniknout na stadión bez vstupenek. Strhla se bitka s policií, vzduchem létaly dělobuchy a dýmovnice. Policie proto také varuje obyvatele v okolí stadiónu na Letné, aby přeparkovali své vozy. "Je na nich, zda se budou v době zápasu v těchto místech pohybovat," řekla Miklíková.

Reklama

Související témata: