Hlavní obsah

Chovanec: Na ruku nám nikdo nejde. Řeči o koeficientu jsou ve vzduchu

PRAHA

Je to frmol. Liga, pohár, liga, pohár... Neúprosné tempo nabrala sezóna. Už její začátek ukáže, jaký že tenhle ročník fotbalových bitev pro mistrovskou Spartu bude. Zda-li budou kýžené milióny z Ligy mistrů. Zranění, nezdary i tresty nutí kouče Jozefa Chovance sahat tu více, tu méně do sestavy. Nejinak tomu bude proti Lechu Poznaň v úterní první bitvě 3. předkola nejprestižnější klubové soutěže.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec

Článek

„Hrát po sobotě hned v úterý je nesmysl,“ rozhorlil se Chovanec již před utkáním minulého předkola s Liepajou. V sobotu jeho tým horko těžko udolal Slovácko, v úterý už ho čeká boj o postup dál v Lize mistrů.

Situaci Spartě zkomplikoval přesun Plzně na Letnou pro Evropskou ligu s Besiktasem. Aby se na stadión vešly oba týmy, byla Sparta přesunuta již na úterý, byť by raději hrála až ve středu.

A to se situace v kádru zhoršuje. Ze hry mohou být dvě z klíčových figur kádru - Wilfried a Kucka.

V Česku "německý model"

„Nemáme sílu zareagovat, abychom si třeba odložili ligu. Všichni říkají, jak každý jde Spartě na ruku, ale ve skutečnosti nikdo,“ zavedl Chovanec před úterním utkáním poněkud nazlobeně řeč na tradiční téma - termínový kalendář. "A řeči o koeficientech pro český fotbal zůstávají ve vzduchu," postěžoval si.

Na domácí scéně již dříve bylo jednoznačně stanoveno: Kvůli evropským pohárům se neodkládá,stejně jako třeba v Německu, kde bundesliga neměnila program ani v případě ´letecké sopečné´ krize, která týmům v pohárových soutěžích mimořádně zkomplikovala situaci.

Ale Sparta může mít i výhodu. Má za sebou dvě ligová kola, zatímco v Polsku ještě nejvyšší soutěž nevypukla. „To se teprve ukáže, jestli je to pro nás výhoda,“ přemítal Chovanec. „V momentálním stavu spíše ne, jsou tu zranění, problémy, s kterými jsme nemohli počítat, ale věřím, že další hráči, kteří nahradí ty chybějící, se předvedou.“

Reklama

Související témata: