Hlavní obsah

Sparta položila na pohárový oltář všechno. Co by se dělo, kdyby nepostoupila?

Zdeněk PavlisSport.cz

Už pět dlouhých let fotbalová Sparta v Lize mistrů absentuje, takže postup do hlavní soutěže garantující příjem 185 miliónů se pro ni stal podzimní prioritou. Anebo alespoň cesta přes Poznaň do čtvrtého kvalifikačního dějství, protože i to pro Pražany svou hodnotu má. Zaručuje jim totiž v horším případě start v Evropské lize a tudíž pohárový program na celý podzim, klubové pokladně pak alespoň přísun 26 miliónů.

Foto: David. W. Cerny, Reuters

I Libora Sionka trenér Chovanec v nedělním duelu na jihu Čech šetřil, protože cesta Ligou mistrů je pro Spartu prioritou.

Článek

V porovnání s báječnými zisky plynoucími z pouhé účasti v Champions League jsou bonusy za start v Evropské lize samosebou pakatelem, jenže i sedmadvaceti miliónového balíku je mistrovský klub lačný. Zvláště když by ho mohl navýšit o další milióny za výhry, získané body a případný postup ze skupiny.

Nic jsem neobětoval, brání se Chovanec

Proto je mistrovská Sparta ochotna na oltář evropských pohárů obětovat všechno, domácí soutěž nevyjímaje. Ligové body také, to se ví. V hodně slátané sestavě bez distancovaného kapitána Řepky je nechala hned v podzimním prologu v Hradci Králové, pak se k nim sice po návratu Řepky protrápila v duelu se Slováckem, ale když kapitán ve třetím dějství chyběl zase a trenér Chovanec poskládal základní jedenáctku z hráčů vysedávajících na lavičce, padla na jihu Čech opět. Podruhé během tří kol!

Trenér Sparty Jozef Chovanecfoto: Právo/Petr Hloušek

„Nic jsem na oltář evropských pohárů neobětoval, prostě jsem jen nechtěl jít do rizika. Kdybych měl zdravý mančaft, nikoho bych nešetřil a na Budějovice bychom vyrukovali v plné síle. Jenže bohužel,“ odmítal letenský generální manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec spekulace, že záměrně hráče šetřil a z obvyklé základní sestavy poslal na hřiště jen Brabce, Hohenedera, Kladrubského a Žofčáka.

Rozhodoval jen zdravotní stav, tvrdí kouč

„Nesmysl. Rozhodoval zdravotní stav hráčů. Nasadit třeba Matějovského, Kucku či Wilfrieda představovalo přílišné risiko, do něhož jsme jít nechtěli,“ popíral, že postup přes Poznaň je momentálně ve Spartě povýšen nade vše. „Konfrontace s ní sice pro nás představuje nejdůležitější zápasy sezóny, ale to neznamená, že nechceme vyhrávat a body získávat i v lize. Kdyby byla Liga mistrů povýšena nade vše, vypadala by i naše sestava v Českých Budějovicích úplně jinak.“

Přitom Sparta uvažovala - a ostatně i na Strahově se dotazovala - že by s ohledem na středeční pohárovou odvetu v Polsku raději hrála ligový duel pod Černou věží namísto v nedělním odpoledni již v sobotu. Pak je ovšem otázkou, v jakém složení by vyrukovalo, kdyby zranění a pokopaní hráči měli na rekonvalescenci o den méně.

„Prostě by zase rozhodoval jejich zdravotní stav,“ přiznal Chovanec, že by se příliš nezměnilo. „Ani nemohlo, protože máme příliš krátký čas, aby se hráči dali dohromady. Což není výmluva, ale objektivní fakt, neboť problémy s marodkou a rekonvalescencí máme.“

Zranění, trávník a přitom jde o duel podzimu

I na polskou misi se s nimi v úterý Sparta vydá. „Start Matějovského a Wilfrieda vypadá padesát na padesát, o ostatních budou také rozhodovat doktoři, přiznává Chovanec, že konstelace není právě ideální.

Zvěsti o špatném trávníku na poznaňském stadiónu rozpoložení ještě umocňují. „Uvidíme na místě, ale v předchozím duelu Poznaně proti Baku zase tak děsný nebyl. Ale hlavně je pro oba týmy stejný,“ odmítá sparťanský manažer a kouč dedukce, že i stav trávníku by měl v odvetě Polákům nahrávat.

Co jiného mu také zbývá, když na jeho tým čeká ve středečním večeru nejdůležitější zápas podzimu?! Sparta na oltář postupu do čtvrtého kvalifikačního dějství položila zatím úplně všechno a málokdo asi tuší, co by se na Letné dělo, kdyby přes Poláky nepostoupila.

Reklama

Související témata: