Hlavní obsah

VIDEO: Sparta vyřadila i Poznaň, přišla však o vyloučené Matějovského a Sionka

POZNAŇ

Fotbalová Sparta hlásí: Druhá překážka na cestě do Ligy mistrů překonána, zbývá už jen zvládnout závěrečné čtvrté předkolo! Letenští dokázali využít těsné domácí výhry v prvním zápase, odvetu na rozbitém trávníku Lechu Poznaň měli pod kontrolou a po gólu Kladrubského z penalty si zkušeně pohlídali postup. Přišli však o hříšníky Matějovského a Sionka. Jméno dalšího soupeře se fotbalisté Sparty dozvědí při pátečním losu.

Foto: ČTK/AP

Bony Wilfried (vlevo) a Bartosz Bosacki v utkání Sparty s Lechem Poznaň.

Článek

Hned ve čtvrté minutě Pražanům zatrnulo. Krivec rozehrál přímý kop, míč směřoval na hlavu Arboledy a Brabec v tísni nasměroval balón na tyč vlastní branky... Autor vítězného gólu z Prahy tak mohl nechtíc hned na začátku odvety srovnat pohárové skóre.

Sparta vzala včasné varování vážně a v dalších minutách plnila přání kouče Chovance, aby se o postup prala aktivním výkonem. Sionko došel pro faul, Matějovský zamířil z přímého kopu do růžku branky, ovšem gólman Kotorowski efektním zákrokem povedenou střelu vyrazil.

Sparťan Bony Wilfried (vlevo) v boji s poznaňskám zadákem Manuelem Arboledou.foto: ČTK/AP

Hra se pak na dlouhé minuty přesunula do středu hřiště, oběma týmům ztěžoval kombinaci nekvalitní trávník. Kladrubský i Matějovský vystřelili na poznaňském tankodromu nadějně, ale nepřesně. Horkokrevný Arboleda udeřil Kucku do zad, sudí Fautrel mu však udělil jen poslední varování. Spartě se navíc pro příští pohárový duel „vyžlutil“ Wilfried. Domácí zahrozili až v nastavení první půle, Wichniarek však míč netrefil.

Druhé dějství začalo pro Pražany přímo ideálně. Kadlec šel důrazně za míčem, kapitán soupeře Bosacki ho naivně fauloval a sudí nařídil penaltu. Míče se chopil muž bez nervů Kladrubský a přesnou střelou k tyči poslal Spartu i v odvetě do vedení. V tu chvíli potřebovali domácí k postupu vstřelit tři góly...

Sparťan Marek Maťejovský (vlevo) v boji o míč s Kamilem Drygasem z Lechu Poznaň.foto: ČTK/AP

Sami však mohli další dostat, rychlý brejk zakončil nebezpečnou střelou Pamič. Závěr zápasu byl hodně nervózní, naštěstí pro hosty však Poznaň znovu potvrdila, že s koncovkou je v nové sezóně na štíru. Sparta však přišla také o Matějovského, který byl společně s Bosackim vyloučen. A červenou kartu spatřil za ostrý faul také Sionko, což je pro další zápasy dost velký problém.

Jednu podstatnou jistotu však už český šampión má. V pohárové Evropě setrvá až do konce podzimu. Pokud by totiž Sparta ve čtvrtém předkole Ligy mistrů neuspěla, zahraje si alespoň v základní skupině Evropské ligy.

Lech Poznaň - Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 50. Kladrubský z pen. Rozhodčí: Fautrel - Apelli, Gringore (všichni Fr.). ŽK: Wilk, Arboleda - Wilfried, Brabec, Řepka. ČK: 80. Bosacki - 80. Matějovský, 85. Sionko. Diváci: 14 000 (vyprodáno).
Poznaň: Kotorowski - Wojtkowiak (86. Kielb), Arboleda, Bosacki, Gancarczyk - Drygas (57. Stilič), Injac - Peszko, Wilk (53. Tshibamba), Krivec - Wichniarek. Trenér: Zielinski.
Sparta: Blažek - Kladrubský, Řepka, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka (75. Hejda), Matějovský, Kadlec (77. Žofčák) - Wilfried (90.+2 Lačný). Trenér: Chovanec.
První zápas 0:1, postupuje Sparta.

Reklama

Související témata: