Hlavní obsah

Další česko-slovenská bitva! Sparta se o Ligu mistrů porve se Žilinou

Pavel Dosadil, Zdeněk PavlisSport.cz

První napětí opadlo, teď už zbývají dva poslední zápasy pravdy. Fotbalistům Sparty se ve čtvrtém předkole Ligy mistrů postaví do cesty Žilina, takže po kvalifikaci MS 2010 bude pokračovat česko-slovenská konfrontace. Rozhodl o tom polední los ve švýcarském Nyonu. Žilina má navíc českého kouče Pavla Hapala, bývalého hráče Sparty. Pražané začínají doma v úterý 17. srpna od 20:00, odveta se hraje 24./25. srpna.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Fotbalisté Žiliny zleva Tomáš Oravec, Ľubomír Guldán a Emil Rilke

Článek

Nasazená Sparta bude díky koeficientu 27,395 papírovým favoritem. Její soupeř disponuje koeficientem 10,666.

„Je mi jasné, že slovenský soupeř s českým trenérem Hapalem i českými hráči bude pro fanoušky hodně zajímavý,“ uvědomuje si letenský kouč Jozef Chovanec.

„Šošoni“ mají 7 slovenských titulů a Sparta na jejich půdě uhrála v přípravě letos v únoru remízu 0:0.  Trenér Hapal má v kádru krajany Rilkeho, Vyskočila, Christua a Šourka. V roce 2007 Žilina vypadla v předkole LM se Slavií, o rok později vyřadila v Poháru UEFA Liberec a ve skupině remizovala se Slavií 0:0. Letos v zimě vyhrála Žilina česko-slovenskou Tipsport ligu, nyní vyřadila Birkirkaru (venku 0:1, doma 3:0) a Loveč (venku 1:1, doma 3:1). Hlavními hvězdami týmu jsou kapitán Róbert Jež, který oblékal rovněž dres Plzně, či útočník Tomáš Oravec. Ten zase působil ve Viktorii Žižkov.

Oba soupeři se velmi dobře znají. „My sledujeme slovenskou ligu dost důkladně a určitě to platí také opačně, takže informací budeme mít dostatek. Už během našeho posledního vzájemného utkání jsme si ověřili, že nic lehkého nás tam nečeká,“ poukázal Chovanec a těší ho, že jeho tým se bude moci i venku spolehnout na své příznivce. „Žilina není daleko, a tak předpokládám, že tam budeme mít silnou podporu. Diváci jsou pro nás hodně důležití.“

Pavel Hapal po postupu Žiliny do čtvrtého předkola Ligy mistrůfoto: ČTK/Jaroslav Podhorský

Pražané se v prvním utkání budou muset obejít bez Wilfrieda (dvě žluté karty) a Matějovského se Sionkem, kteří za vyloučení v Poznani mohou dostat i trest na více utkání.

„Je to opět další konfrontace českého a slovenského fotbalu. Se Spartou jsme hráli již v přípravném zápase v zimě, tentokrát už jde o hodně. Je to těžký soupeř, stejně jako všichni ostatní, které jsme mohli dostat,“ zareagoval na los Pavel Hapal. „Je to obrovské očekávání jak pro slovenskou, tak i pro českou stranu. Tento souboj je určitě magnetem nejen pro diváky, ale i pro média a pro všechny ostatní. Bude to rozhodně velmi zajímavý zápas,“ těší se kouč Žiliny. „Měli jsme blízko k Anderlechtu, který mi stále vycházel, ale majitel klubu si víceméně přál Spartu. Bude to těžké, ale samozřejmě se budeme snažit přes ni přejít.“

Hapal byl asistentem Petra Rady u české reprezentace a po příchodu do Žiliny se docela často utkává s českými soupeři. „Srovnání českých klubů se slovenskými je těžké. Právě Žilina tu možnost v pohárech měla. Hrála dvakrát se Slavií a jednou s Libercem - a byla vcelku úspěšná. Myslím si ovšem, že česká liga je výš. Samozřejmě jsou na Slovensku kvalitní kluby, ale stále je tam i řada slabších. Nemyslím, že by se úroveň tamní ligy dostávala nad tu českou,“ řekl Hapal pro Sport.cz začátkem letošního roku na pražském halovém turnaji.

„Pražská mužstva jsou asi naším osudem... Předtím jsme dvakrát hráli se Slavií, nyní se Spartou. Oba týmy se velmi dobře znají. Bude určitě trochu výhodou, že začínáme na půdě soupeře. Podle toho můžeme trochu kalkulovat, jenže všechno se také může zvrtnout hned po prvním souboji,“ přijal los žilinský kapitán Róbert Jež.

Los 4. předkola Ligy mistrů (17./18. srpna, odvety 24./25. srpna):
Mistrovská část:
Sparta Praha - Žilina (Hapal, Šourek, Rilke, Christu), Salcburk - Hapoel Tel Aviv, Rosenborg Trondheim - FC Kodaň (Pospěch), Basilej - Šeriff Tiraspol, Partizan Bělehrad - Anderlecht Brusel (Mazuch, Lecjaks, Mareček, Polák).
Nemistrovská část:
Dynamo Kyjev - Ajax Amsterodam, Werder Brémy - Sampdoria Janov, Braga - Sevilla, Young Boys Bern - Tottenham, Zenit Petrohrad (Šírl) - Auxerre.

Reklama

Související témata: