Hlavní obsah

Trenér Žiliny Hapal: Sparta bude oslabená, ale necítíme se jako favorit

Radek MalinaPrávo

Bez větších emocí a s absolutním nadhledem přijal Pavel Hapal, trenér fotbalové Žiliny, los 4. předkola Ligy mistrů. Jeho tým se v něm střetne o postup do základní skupiny nejprestižnější evropské klubové soutěže se Spartou Praha. „Tipoval jsem, že dostaneme Anderlecht. Ale nemohu říct, že jsem si Spartu nepřál,“ prohlásil jednačtyřicetiletý trenér.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Pavel Hapal po postupu Žiliny do čtvrtého předkola Ligy mistrů

Článek

Jak jste reagoval, když vám los přidělil pro poslední dvojzápas boje o Ligu mistrů Sparta Praha?

Zůstal jsem v klidu. Měli jsme trénink, připravovali se na sobotní utkání s Nitrou a po něm jsme společně s hráči losování ve švýcarském Nyonu sledovali v televizi. Souboj se Spartou rozhodně představuje zajímavé utkání s nesmírnou dávkou atraktivity pro hráče a pochopitelně také fanoušky. A je jisté, že buď Česko nebo Slovensko bude mít po delší odmlce zástupce mezi evropskou elitou.

Prozradíte, zda byla Sparta před losováním vaším vyvoleným klubem? Nebo jste si přál jiného soupeře?

Nikdo v klubu hlavně nechtěl Basilej, která Žilinu v minulosti vyřadila z boje o Ligu mistrů. Každý z hráčů a samozřejmě i nás trenérů měl jistý tip. Ale nikdo situaci nijak nehecoval, žádné sázky neproběhly. Osobně jsem tipoval Anderlecht Brusel, který nakonec zůstal v osudí se Spartou jako poslední. Musím říct, že hodně z mých svěřenců právě Spartu uhodlo.

Vy jste si tedy protivníka z Prahy nepřál?

Nemohu říct nepřál, tak to nebylo. Čeká nás krásný zápas. Tím jsem si jistý. Není důvod se strachovat. Hráli jsme v zimě doma v přípravě se Spartou bez branek. Budeme mít zajisté dostatek informací.

Udržujete si přehled o výkonnosti českého mistra? Viděl jste některé z posledních utkání Sparty?

Naposledy jsem viděl Pražany při zápase v Českých Budějovicích, který byl v televizi. Zápas také sledovali i někteří hráči a tudíž mají i oni přehled. Já navíc viděl i odvetné utkání třetího předkola s Poznaní. Ale ještě jsem se tolik nesoustředil na úplné detaily.

Jakým je Sparta soupeřem?

Hraje podobně jako v minulé sezóně. Tudíž velmi organizovaně a precizně v defenzivě, což je základ jejich projevu. Znovu dostává málo gólů, i když je pravda, že Hradec Králové v prvním utkání sezóny po dlouhé době vstřelil Pražanům dva góly v jediném utkání. Ale šlo spíše o výjimku. A vytvářejí si poměrně solidní množství příležitostí.

Sparta však minimálně do prvního zápasu s vaším týmem nastoupí výrazně oslabena, protože v závěru utkání s Poznaní neudrželi Matějovský se Sionkem nervy na uzdě a byli vyloučeni. Navíc za žluté karty bude v trestu útočník Wilfried. Bude pro vás jejich absence velkou výhodou?

Ale vůbec ne. My jsme v odvetě třetího předkola proti Litexu Loveč hráli bez vykartovaného stopera a dokázali jsme se s jeho absencí vypořádat a bulharského soupeře vyřadili. Samozřejmě Sionko je velmi platný a umí rozhodnout zápas, Matějovský je pro zálohu Sparty posilou. Tudíž samozřejmě bude náš soupeř jistým způsobem oslabený, ale nikdo si nemůže myslet, že bychom kvůli tomu Spartu podcenili.

V poslední době často zaznívá názor, že slovenský fotbal je na vzestupu ve srovnání s českým. Cítíte se před bojem o Ligu mistrů jako favorit?

Nemyslím si, že bychom byli v takové pozici. Šance jsou rozhodně padesát na padesát. Navíc je třeba vidět, že Sparta má větší zkušenosti nejen s bojem o Ligu mistrů, ale i s účastí v soutěži samotné. Pocit, že je slovenský fotbal na vyšší úrovni vyvolává hlavně výsledek reprezentace. Slovenský tým byl na mistrovství světa, zatímco český nikoliv. Jenže je pořád třeba vidět, že pouze dva hráči ve výběru trenéra Weisse byli ze slovenské ligy.

Vy sám jste ve Spartě před lety působil. Vyvolává ve vás souboj o Ligu mistrů vzpomínky na působení na Letné?

Prožil jsem v Praze krásný půl rok a oslavil jsem i mistrovský titul. Samozřejmě tam byla i ta nešťastná neproměněná penalta v zápase Ligy mistrů s Barcelonou. Ale i tak mám na Spartu vážně skvělé vzpomínky a v klubu mi zůstalo velké množství kamarádů a přátel.

Využijete některé vazby z působení ve Spartě k získání informací o novém soupeři?

Myslím, že nebude třeba. Oba týmy se velmi dobře znají. Informace o protivníkovi budou oboustranně dokonalé. Máme spoustu způsobů, jak získat informace a stejně tak Sparta.

Reklama