Hlavní obsah

Chovanec bude před prvním bojem o milióny spát klidně

PRAHA

Půjde o milióny. O desítky milionů. Zítra večer vstoupí fotbalisté Sparty Praha do finální fáze boje o Ligu mistrů. Ve 20.45 hodin přivítají v prvním utkání 4. předkola na domácím stadiónu slovenskou Žilinu. Případný úspěch posune českého šampióna výrazně nejen soubojům s prestižními protivníky, ale zejména 185 miliónům korun, které by přitekly do pokladny letenského týmu za účast v základní skupině nejslavnější evropské klubové soutěže. Trenér Jozef Chovanec však žádný stres před veledůležitým bojem necítí a spát bude klidně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Josef Chovanec na tiskové konferenci před úvodním střetnutím 4. předkola Ligy mistrů proti Žilině.

Článek

„Jestli je tenhle zápas nejdůležitější za dobu mého působení na lavičce Sparty? Každý zápas u tohoto týmu je důležitý. Jsme neustále pod drobnohledem. Ale pochopitelně je význam souboje se Žilinou umocněný možností startu v Lize mistrů,“ nedělá si těžkou hlavu generální sportovní manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec.

Jeho tým přitom zítra na trávník stadiónu vyběhne ve zdevastované sestavě. V trestu za vyloučení v odvetném utkání 3. předkola Ligy mistrů v Poznani jsou Matějovský a Sionko, za žluté karty bude navíc pykat útočník Wilfried hrající poslední zápasy v excelentní formě. „Máme hodně rozbité mužstvo. Mnohem více než protivník,“ lamentuje Chovanec.

O sestavě má jasno

Aby neměl starostí málo, otazník se vznáší i nad startem Hohenedera, jenž má po ligovém duelu v Příbrami nakopnutý kotník. „Byl na vyšetření, které neprokázalo vážný problém. Věřím, že bude připraven,“ komentoval Chovanec stroze stav štítového záložníka.

Bude Sparta v klíčovém boji sezóny výrazně slabší? „Uvidíme, jaký dopad budou mít absence na naši hru. Někdy stačí, aby vypadl jeden či dva hráči a projev týmu už není optimální. Ale já věřím, že distancované hráče nahradíme a naopak budou mít všechny změny pozitivní efekt,“ doufá Chovanec.

Rozhodně ho nečeká bezesná noc, během níž by dumal o složení základní jedenáctky. „O sestavě mám jasno. Ještě je možná jedna korekce s ohledem na pocity Hohenedera v posledním tréninku,“ tvrdí Chovanec.

Vidinou téměř dvou stovek miliónů garantovaných v případě účasti v hlavní soutěži se zaslepit nenechá. Sparta hrála Ligu mistrů naposledy na podzim 2005 tehdy s Jaroslavem Hřebíkem v roli hlavního kouče. Od té doby se mezi smetánku neprotlačila. „Samozřejmě bychom rádi tuhle bilanci přerušili a navázali na předešlá úspěšnější období. Postup totiž představuje přínos nejen ekonomický,“ upozorňuje Chovanec.

„Vždyť v minulém roce jsme hráli Evropskou ligu a ze startů i v druhé evropské soutěži jsme výrazně čerpali. Hráči nasbírali ohromné zkušenosti a kupříkladu Juraj Kucka, ač nehrál kvalifikaci za národní tým, se stal oporou slovenské reprezentace na světovém šampionátu v Jihoafrické republice,“ připomíná Chovanec, jak velké pozitivum představovaly souboje s Kodaní, Eindhovenem a Kluží.

Nejlépe organizovaný klub na Slovensku

Snad i proto by Žilina neměla být nepřekonatelnou překážkou. „Nemyslím, že tenhle dvojzápas má zásadního favorita,“ krotí optimismus převládající zejména v táboře fanoušků generální sportovní manažer a trenér letenského týmu. „V minulosti se v Žilině pracovalo hodně nekoncepčně, ale nyní se klub stabilizoval. Z mého pohledu jde o nejlépe organizovaný klub na Slovensku. Se skvělým zázemím, skvělou mládeží,“ skládá protivníkovi poklonu Chovanec.

„A nejde jen o první tým. Právě systematická práce napříč klubem jim přinesla úspěchy. Jejich hráči se těší velkému zájmu v zahraničí. Ale i tak jsou vždy schopni doplnit mužstvo kvalitně, aby se udrželi na špičce slovenské ligy a zůstali v evropských pohárech,“ varuje Chovanec před silou soupeře, jehož má dobře nastudovaného.

„Mají velmi silný tým, když dokázali vyřadit Litex Loveč. Spoléhají na koncentrovaný projev, kvalitní individuální výkony a opírají se o mix zkušených borců doplněných talentovanými kluky,“ odkrývá poznatky o soupeři Chovanec a nepředpokládá, že by Žilina hrající pod taktovkou trenéra Pavla Hapala při střetu s českým týmem výrazně měnila herní projev.

Reklama

Související témata: