Hlavní obsah

Kapitán Žiliny Jež: Spartu chceme vyřadit, i když máme jistotu podzimu v Evropě

PRAHA

Už jednou v dresu slovenské Žiliny Róbert Jež usiloval o Ligu mistrů v souboji s českým týmem. Před třemi lety sice od Slavie tehdejší slovenský šampión neinkasoval ani v jednom utkání, po penaltách se však z 2. předkola nejprestižnější klubové soutěže pakoval. Teď povede slovenského šampióna do boje proti českému mistrovi znovu. Tentokrát už jde o poslední krok na cestě do prestižní společnosti. V cestě jeho Žilině stojí Sarta. "Věřím, že přepíšeme historii klubu," říká odhodlaně devětadvacetiletý záložník a kapitán slovenského týmu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapitán Žiliny Róbert Jež

Článek

V čem jsou největší přednosti Žiliny? Co by mělo váš tým přivést k historickému postupu do Ligy mistrů?

Jsme silní v útočné fázi. V každém zápase dosavadního ročníku slovenské ligy i Ligy mistrů, s výjimkou prvního zápasu druhého předkola na hřišti Birkirkary, jsme dali minimálně jeden gól. V domácí soutěži jsme ani jeden zápas neprohráli. A určitě jsme dost silní, abychom skórovali i v Praze. A to by nás mohlo posunout do hlavní fáze soutěže, přestože mírným favoritem je podle mého soudu Sparta.

Změnila se Žilina hodně s loňským příchodem trenéra Pavla Hapala, s nímž jste při jeho premiérové sezóně získali mistrovský titul?

Zlepšili jsme obranou fázi. Trenér nás nabádá, že nesmíme jen bránit, ale musíme být dostatečně nebezpeční i směrem dopředu. Proto jsme vyhráli slovenskou ligu.

Počtvrté v historii nastoupí v evropských pohárech Žilina proti českému soupeři. Jaké jsou vaše vzpomínky na předešlé vzájemné zápasy?

Rád vzpomínám hlavně na dvojzápas s Libercem v Evropské lize, který jsme dvakrát porazili a postoupili. Ale měření sil s pražskou Slavií nebylo nijak radostné a veselé. Nejprve nás vyřadila v druhém předkole Ligy mistrů na penalty po dvou bezbrankových remízách, později jsme se utkali v Evropské lize a zápas znovu skončil remízou.

Je současný tým Sparty kvalitnější než Slavia, která vás před třemi lety vyřadila ze hry o Ligu mistrů?

Tehdy jsme v domácím zápase měli hodně šancí, ale doplatili jsme na špatnou koncovku. Myslím, že Sparta má více zkušeností na mezinárodní scéně. Vždyť Slavia postoupila tehdy do Ligy mistrů poprvé.

Může pro vás hovořit právě větší touha po účasti v hlavní soutěži, kterou Žilina nikdy nehrála?

Postupem přes Litex Loveč jsme splnili cíl v podobě jistoty podzimu v evropských pohárech. Ale hlad po úspěchu nijak neopadl. Právě naopak. Chceme si splnit sen. Myslím, že je pro nás výhoda začínat na hřišti soupeře.

Slíbil trenér Hapal nějakou speciální prémii v případě postupu do Ligy mistrů přes český tým?

Nepotřebujeme žádnou zvláštní motivaci. Chceme Čechy vyřadit. Liga mistrů představuje ohromnou výzvu. Chceme být třetím slovenským týmem, který bude ve skupině nejprestižnější soutěže.

Reklama

Související témata: