Hlavní obsah

Před lety sparťana Hapala Letná vypískala. Teď bude na trenéra Hapala pískat zase

Zdeněk PavlisSport.cz

Troufal si. Sparta hrála se slavnou Barcelonou v závěrečném zápase osmifinále Ligy mistrů ve svém letenském chrámu 1:1, když norský sudí Pedersen nařídil proti španělskému velkoklubu penaltu. Střídající Hapal bez váhání sebral míč, na značce pokutového kopu si ho chvíli rovnal, aby vzápětí obrovskou příležitost zahodil. Rozčarované publikum na něho začalo pískat. Ve středečním večeru na něho bude pískat zase. Nikoli ovšem na Hapala ve službách Sparty, ale na Pavla Hapala, trenéra slovenské Žiliny, jež přijela na Letnou s tím, že připraví Pražany o vysněnou účast v milionářské Lize mistrů.

Foto: Sport.cz

Jako hráč působil Pavel Hapal ve Spartě v roce 2000. Tehdy ho po zápase s Barcelonou publikum vypískalo.

Článek

Přes deset let už uběhlo od chvíle, kdy legionář ostřílený bundesligou i španělskou La Ligou Pavel Hapal neproměnil v duelu s Barcelonou penaltu a nespokojené publikum ho vypískalo. Vinilo ho, že jejich Sparta přičiněním jeho penaltového úletu nakonec s Katalánci 1:2 prohrála, takže to měl u něho sečtené.

Na odplatu či pomstu Hapal nemyslí

Sparťanské angažmá skončilo pro Hapala neslavně, takže teď v roli trenéra Žiliny by měl prahnout po pomstě. Po odplatě za deset let staré příkoří, které kromě něho pamatující ze současných aktérů třeba domácí gólman Blažek či světoběžník Sionko.

Snímek starý deset let - tehdejší letenský manažer Miroslav Pelta (vpravo) právě ulovil Pavla Hapala jako posilu pro Spartu.foto: Sport.cz

„Žádná pomsta, žádná odplata. Pozitivní vzpomínky na mé letenské angažmá převažují,“ brání se Hapal, že by snad se svým týmem přijel bojovat o Ligu mistrů jako Zorro mstitel.

„Byl jsem na Letné od té doby mnohokrát. A nikdy s podobnými myšlenkami v duši! Teď jsem přijel jako trenér Žiliny, její zájmy hájím a samo sebou udělám vše proto, abych s ní postoupil. Kdybych byl koučem Sparty, konal bych a přál si samozřejmě pravý opak,“ brání se Hapal, aby mu snad byly podobné myšlenky na pomstu podsouvány.

Sparta je favoritem, tvrdí

Možná i proto favorizuje ve vzájemném souboji českého a slovenského mistra o Champions League Spartu. „Má víc zkušeností, podobná utkání už v minulosti hrála, ví, co ji čeká. To je zásadní rozdíl mezi námi, protože Žilina v Lize mistrů ještě nikdy nestartovala,“ snáší důvody, proč by Pražané měli mít navrch.

A to přesto, že k prvnímu duelu musí vyrukovat bez Matějovského, Sionka a Wilfrieda, tria, na němž hra Sparty stojí a padá. „Samozřejmě že bude oslabená, jenže má dostatečně široký kádr, aby si poradila. Může to být pro nás naopak ještě složitější, neboť ostatní hráči se budou chtít ukázat,“ uvědomuje si moc dobře český kouč ve slovenských službách, že nebude ani trochu jednoduché úvodní utkání čtvrtého předkola zvládnout.

Pavel Hapal po postupu Žiliny do čtvrtého předkola Ligy mistrůfoto: ČTK/Jaroslav Podhorský

„Přesto tady nechci a nebudu hrát na bezgólovou remízu. Fotbal se přece hraje pro diváky a já jim ho chci se Žilinou nabídnout. Zvláště, když jsme schopni si vytvářet šance, v čemž chceme pokračovat i na Letné. A to přesto, že největší síla Sparty je naopak v defenzívě, což ostatně celou minulou sezónu potvrzovala,“ tvrdí Hapal před životním zápasem v trenérské roli.

„Ale to ne, ty důležitější snad ještě přijdou,“ urputně se brání i tomuto tvrzení. Logicky, protože chce Spartu vyřadit a připravit jí stejné chvíle, jaké jí před deseti lety připravila jeho neproměněná penalta.

Reklama

Související témata: