Hlavní obsah

Na letenském trávníku se povalovalo 230 miliónů. Spartě stačilo se shýbnout

PRAHA

Na letenském trávníku se povaloval obrovský balík peněz. Sparťanským fotbalistům stačilo se shýbnout a oněch 232,5 miliónu potěžkat. A za týden je nechat po žilinské odvetě připsat na klubový účet. Tedy, pokud Pražané kvalifikační konfrontaci se slovenským mistrem zvládnou a do vysněné Ligy mistrů se po čtyřech marných pokusech konečně zase dostanou. Což je po úvodní porážce 0:2 myšlenka dosti odvážná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ani případný nezdar se Žilinou by zásadní vliv na hospodaření Sparty neměl, tvrdí letenský generální manažer a trenér Jozef Chovanec

Článek

Díky financím inkasovaným od UEFA by měli na Letné vystaráno. Pasiva a pohledávky z předchozích sezón, kdy se Sparta marně pokoušela prodrat mezi evropskou klubovou elitu, budou rázem umořeny a ještě pěkných pár desítek milionů zbude. Na stabilizaci současného kádru, na nákup případných posil rovněž.

foto: Novinky

„Samo sebou že by šlo o hodně zajímavý ekonomický přínos, který ovšem hodnotit nechci a nebudu. Ale jde nejen o přínos ekonomický, protože i sportovní by byl obrovský,“ potvrzuje sparťanský generální manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec, o co všechno jeho Sparta hraje.

Sparta už pořádný balík vydělala

A to přesto, že už teď mají na Letné jistotu jistotu, že jim na konto přijde 77,5 miliónu korun. Tolik totiž činí bonusy za účast ve čtvrtém kvalifikačním předkole Champions League, přestup do Evropské ligy v případě nezdaru v konfrontaci se Žilinou a zápasy, jež následně v základní skupině EL sehraje.

O JAKÝ BALÍK PENĚZ SPARTA HRAJE?
Champions League
Účast v play off52,5
Postup do LM97,5
Bonusy za zápasy ve skupině82,5
Celkem232,5
Bonus za vyhraný zápas 20 miliónů, za remízu 10 miliónů korun
Evropská liga
Účast v play off52,5
Přestup do EL16
za zápasy ve skupině9
Celkem77,5
Bonus za vyhraný zápas 3,5, za remízu 1.75 miliónu korun

Za Ligu mistrů o 155 miliónů víc

Víc než slušný obnos, jenže ve srovnání s příjmy z Ligy mistrů hotový pakatel. Kdyby se totiž Chovancův tým po čtyřech marných pokusech do nejprestižnější evropské klubové soutěže probojoval, shrábnul by o 155 miliónů víc. Bonusy za účast v play off, postup do základní skupiny Champions League a šest odehraných utkání totiž činí 232,5 milionu korun. A to už nemluvě o milionech dalších, které UEFA vyplácí za každý získaný bod a každou výhru. V případě nerozhodného výsledku jde o 10 milionů, za vítězství o sumu dvojnásobnou.

Proto se může fotbalová Letná postupem do Ligy mistrů finančně zahojit, proto je pro Spartu konfrontace se Žilinou událostí podzimu.

„To ano, ale ani případný nezdar by neměl žádný zásadní vliv na ekonomiku a hospodaření klubu. A na rozprodávání hráčů současného kádru také ne,“ odmítá Chovanec spekulace, že by neúspěch se Žilinou měl katastrofální následky.

Rozpočet s příjmem nepočítá

Ví o čem mluví, neboť po letech hojnosti na přelomu tisíciletí, kdy Sparta v Lize mistrů vydělala přes miliardu korun a plánované příjmy z Champions League pravidelně zahrnovala do klubového rozpočtu, sestoupili na Letné na pevnou zem.

Nejprve totiž sparťanský rozpočet zahrnoval variantu A, která s balíkem peněz z Ligy mistrů kalkulovala, a zároveň skromnější variantu B, v níž se počítalo s příjmy z Poháru UEFA, resp Evropské ligy. V posledních letech - ten letošní nevyjímaje -však v rozpočtu zůstala jen varianta B.

Proto by ani případný nezdar v konfrontaci se Žilinou zásadní vliv na ekonomiku Sparty neměl, proto by oněch 232,5 milionu za účast v Lize mistrů posouvalo letenský klub do jiných sfér.

Reklama

Související témata: