Hlavní obsah

Kruté, ale pravdivé zjištění po k.o. od Slováků: Sparta i celý český fotbal padá mezi spodinu

PRAHA

Potupena, znectěna výsledkem a hlavně hrou slovenského mistra, a vyprovázena pískotem, tak opouštěla Sparta předpokoj Ligy mistrů. Nejspíš definitivně. Stejně jako dostala reprezentace před půldruhým rokem v kvalifikaci o postup na MS na stejném stadiónu lekci od slovenského národního týmu, schytali tvrdé k.o. i Pražané od Žiliny. Zasloužené, neboť pád českého fotbalu mezi evropskou spodinu dál pokračuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Žiliny oslavují zasloužené vítězství nad Spartou.

Článek

Děsivé zjištění. Ještě krutější vystřízlivění. V několika předchozích sezónách k němu sice český klubový fotbal opakovaně dospěl, přesto si nechtěl za nic na světě připustit, že je na tom tak bídně. Natož aby si přiznal, že už ani na Slováky nestačí, neboť i v zemi někdejších federálních souputníků je fotbal někde úplně jinde.

Jozef Chovanec netajil rozčarování z lekce, kterou Sparta od Žiliny dostala.foto: Právo/Jan Handrejch

Slovním balastem, trapnými omluvami, jež ukonejšily leda tak nejvěrnější z klubových věrných, poukazováním na finanční krizi limitující tuzemská v mužstva v rozletu, tvrzením, že bude zase lépe samozřejmě pád jen urychlil.

Nelžeme si, jsme už pomalu na dně!

Nikoli ovšem do evropského podprůměru, protože po jabloneckém trapasu s Kypřany, ostravském s Bělorusy a teď sparťanském se Slováky by bylo až příliš domýšlivé na tuto úroveň český fotbal řadit. Teď už zbývá skutečně jen pár stop, aby spadl na samé dno.

Sparta to ostatně v úterní noci zjistila. „Je to pro nás šok. Pro celou Spartu také. Prostě hrozné,“ vypadlo z letenského záložníka Igora Žofčáka po lekci, kterou Pražané dostali od jeho krajanů.

„Zaostávali jsme úplně ve všem,“ doznával po výprasku i Erich Brabec.

Ležící Hoheneder nedokázal ubránit Ceesaye ze Žilinyfoto: Právo/Jan Handrejch

„A navíc dělali fatální chyby, v organizaci hry jsme úplně selhali, na soupeřovu bránu nevystřelili. Konfrontace výkonu a výsledku  jednoznačně mluví pro Žilinu, i když bych se mohl hájit tím, že nám chybělo šest hráčů základní sestavy a že v našem dresu nastoupili jen čtyři čeští fotbalisté,“ vypadlo ze zdrceného letenského manažera a trenéra Jozefa Chovance.

Hapal ví, proč Sparta zůstane jen v předpokoji

„Proč mluvit o tom, že Sparta hrála špatně a tak hrozný výkon už dlouho nepodala? Proč se nedívat na nás? Na to, že jsme ji přehráli pohybem, kombinací, že jsme si připravovali šance a jen u dvougólové výhry zůstat nemuselo? Proč neregistrovat, že jsme ve druhé půli měli i fyzicky navrch?!“ zastával se český kouč ve slovenských službách Pavel Hapal Pražanů, přičemž v pár větách shrnul zásadní rozdíl mezi Žilinou a Spartou. Mezi slovenským a českým fotbalem také, to se ví.

Trenér Žiliny Pavel Hapal vystihl, proč měl jeho tým jasně navrch.foto: Právo/Jan Handrejch

A samo sebou i poodhalil, proč český mistr znovu zůstane jen v předpokoji vysněné Ligy mistrů a o stovkách milionů z ní plynoucích si může nechat hned po prvních devadesáti minutách jen zdát.

Liberecká paralela hodně pokulhává

Na Letné se sice chytají pověstného stébla a argumentují rok starou libereckou paralelou, vzhledem k výsledku, absenci Řepky, Brabce a Matějovského v odvetě a hlavně pak diametrálním rozdílům ve hře a výkonu obou uchazečů o Champions League se jeví jako bohapustá naivita věřit, že by Sparta svedla to, co Dinamo Bukurešť loni na podzim. Rumuni tehdy doma prohráli 0:3, na severu Čech ale stejným poměrem zvítězili a po penaltovém rozstřelu postoupili.

Daleko prospěšnější a pravdě odpovídající by bylo přiznání, že už ani Sparta nepředstavuje v panující tuzemské mizérii výjimku a že k samému dnu padá ona a celý český fotbal s ní.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články