Hlavní obsah

Šťastný Hapal po vyřazení Sparty: Trénuju naplno, slavím naplno

ŽILINA

V kanceláři fotbalového trenéra Pavla Hapala na žilinském stadionu Pod Dubňom na jednom ze stolků leží vedle nedopité sklenky se slivovicí ještě nedokouřený doutník, tradiční symbol velkých vítězství. "Ten mi dovezl strýc, dělá to tak po každém velkém zápase. A slivovici mám svoji z Moravy, kamarádi si ji na Slovensku pokaždé rozeberou," vysvětloval Hapal s úsměvem.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Trenér fotbalistů Žiliny Pavel Hapal oslavuje postup do Ligy mistrů

Článek

"Táta mi vždycky říkal, dělej všechno naplno. Tak se toho držím. Pracuju naplno a také naplno slavím. Vždycky jsem v přední řadě," líčil někdejší český reprezentant při dnešním ranním setkání s českými novináři.

Ve středu večer měl opravdu co slavit: se Žilinou ze 4. předkola vyřadil favorizovanou pražskou Spartu a slovenský klub se opájí historickým úspěchem, pod kterým je podepsaný český kouč. "Není to jen má zásluha, je to úspěch celého týmu. Na tom je postavena moje trenérská filozofie: na soudržnosti všech. Kdo myslí jinak, je to špatně," uvedl Hapal.

Při své práci často myslí i na svůj trenérský vzor Karla Brücknera, pod nímž jako hráč zažil skvělé období na začátku devadesátých let v Olomouci. "Z jeho taktických věcí či přípravy dodnes čerpám. Byl jedinečný v tom, že se pořád díval dopředu. Ale už jsme dlouho nebyli v kontaktu," řekl Hapal.

Přeje si Real Madrid nebo Barcelonu

Dnes už před desátou hodinou své hráče "vytáhl" na pozápasový regenerační trénink. Středeční večer, který Žilině přinesl historický úspěch, si však užil se vším všudy. S rodinou a kolegy z realizačního týmu seděl asi do druhé hodiny ranní, po osmé hodině už byl zase v "práci" na stadionu.

A se šťastným výrazem ve tváři si vychutnával, jaká radost prýští z vedlejší hráčské šatny, kterou co chvíli otřásala hymna klubu. "Jsem za kluky šťastný. Ligu mistrů si zaslouží. Teď jim přeju, aby si užili velké zápasy. Bylo by krásné, kdyby si zahráli proti Realu Madrid, nebo Barceloně. Sám vím, jaký to je zážitek," řekl Hapal, který si šlágry proti gigantům pamatuje z dob, kdy hrával španělskou ligu za Tenerife.

Role outsidera nám seděla

Po zápase se Spartou se Hapal dlouho probíral mobilním telefonem, který zaplavilo mnoho blahopřejných zpráv a telefonátů. "Bylo toho hodně, ozvala se spousta lidí a vím, že se říká, že někteří lidé se připomenou, jen když je člověk nahoře. Ale většinou psali opravdu ti, se kterými jsem v pravidelném kontaktu," vyprávěl Hapal.

S odstupem několika hodin hovořil o tom, že Žilina svým postupem přes Spartu českou veřejnost překvapila. "Po losu si hlavně fanoušci Sparty mysleli, že s námi musí postoupit. Nám ta úloha outsidera vyloženě seděla," přemítal Hapal, který sám ve Spartě působil a její příznivce si rozhněval tím, že v Lize mistrů proti Barceloně doma v závěru nedal penaltu.

Natržená košile při oslavách gólu

Žilinský postup si ve středu vychutnával hlavně ve společnosti rodiny. "Bylo tady příbuzných jako od Hujerů," žertoval Hapal. Na oslavě nechyběli ani jeho kolegové z realizačního týmu. Hapal při ní také nesundal roztrženou bílou košili, v níž mužstvo koučoval ve vítězné odvetě. Jednačtyřicetiletý trenér k "újmě" přišel ještě v prvním poločase, když u lavičky bouřlivě slavil vedoucí branku Ceesaye, který stvrdil žilinský postup.

"Jak jsme se seběhli všichni dohromady, tak mě za košili nechtěně potáhl jeden z asistentů Miro Němec," vysvětloval Hapal. Pohotově košili vyspravil tím, že ji přelepil bílou izolační páskou.

Zničená košile, v níž dosáhl na svůj největší trenérský úspěch, ale pro něj zůstane cennou relikvií. A možná s ní vyrazí i do dalších zápasů. "Jsem pověrčivý, popřemýšlím, co s ní udělám. Třeba rok nosím oblek, se kterým jsme v minulé sezoně vyhráli slovenskou ligu. Na druhou stranu mám i košile, se kterými jsem prohrál a já jim dál dávám nové šance," poznamenal Hapal.

Pro Žilinu se stává novodobým hrdinou, letos na jaře klub dovedl k pátému titulu v historii, čímž navázal na svého českého předchůdce Pavla Vrbu, který s Žilinou v roce 2008 získal dokonce "double". Hapal však teď přidal nečekaný bonus v podobě postupu do Ligy mistrů, což slovenskému klubu přinese základní prémii ve výši sedmi milionů eur.

Hapal může cítit i jistou satisfakci vůči českému fotbalu: loni v květnu byl odvolán z Mladé Boleslavi, chvíli před tím skončil také jako asistent u reprezentace po kvalifikační prohře se Slovenskem. Teď je zpět na vrcholu, ale o zadostiučinění nemluví. Těší se na to, že jako druhý český trenér v historii povede zahraniční klub v Lize mistrů. Prvním byl Zdeněk Ščasný v Panathinaikosu Atény před šesti lety.

Reklama

Související témata: