Hlavní obsah

Chovanec stále cítí jiskru, sám rezignaci po vyřazení z LM nepodá

Pavel DosadilSport.cz

Podle vlastních slov má hlavu na špalku. Generální sportovní manažer a kouč Jozef Chovanec nedokázal Spartu ani po pěti letech dovést do Ligy mistrů. Rezignaci nepodal, jeho pozicí se bude zabývat představenstvo klubu, které se má sejít v příštích dnech. „Teď bychom měli vzít Evropskou ligu jako velký reparát a začít okamžitě zase vyhrávat,“ přeje si po návratu ze Žiliny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec na tiskové konferenci

Článek

Zázrak jste na Slovensku nesvedli, Liga mistrů vám zase unikla. Jak moc vás to mrzí?

Nedá se říci mrzí, mě to hrozně bolí. Šance postoupit byla velká. Troufnu si tvrdit, že pokud bychom byli kompletní, tak jsme Žilinu vyřadili. Rozhodlo se však již v prvním utkání u nás doma, které jsme prohráli 0:2. Takový výsledek se na mezinárodním poli těžko otáčí, i když odveta mohla po šancích obou soupeřů skončit divokým výsledkem.

Proč Sparta již pět let v Lize mistrů chybí?

Dříve měla Česká republika takový koeficient, že její mistr se mohl do hlavní soutěže dostat i přímo. Jenže jak koeficient klesal, už jsme nebyli nasazováni, šli jsme do předkol v roli outsiderů a čekatelů. Pokud jde o Spartu, nedokázali jsme pak vybojovat ani domácí titul, teď navíc české kluby přišly o druhé místo v kvalifikaci. Musíme zase začít sbírat body i se silnými protivníky a nemít tolik problémů jako teď.

Nepomohla by českým klubům redukce domácí soutěže?

To je otázka na širší diskusi, ale s nějakou reorganizací by se rozhodně přijít mělo. Liga je průměrná, navíc ekonomicky stále nemůžeme konkurovat zahraničním klubům, které vytvoří rozpočet 60 miliónů eur a napumpují peníze do silného kádru třiceti hráčů.

Jenže Sparta si dělá problémy sama. Během duelů se Žilinou postrádala pět vykartovaných hráčů!

Samozřejmě, třeba úder loktem je nesmysl, ale k tomu musíme přičíst také zraněné. Děláme kroky, využíváme disciplinární řád a nic nezametáme pod koberec.

Jenže kázeňské prohřešky se stále opakují. Zdá se, že hráče nedokážete zkrotit. Máte vůbec pocit, že nad nimi máte kontrolu?

Jednoznačně. Ale co máme dělat? Vyhodit je? Už se blíží horizont toho... Věřím, že to máme pod kontrolou. Otázka také je, co všechno se dozví veřejnost.

Jste tedy pro zveřejňování interních trestů jako před časem?

Já rozhodně. Žijeme však ve složité právní době a musíme také respektovat smluvní vztahy.

Až se sejde představenstvo, čím se budete hájit?

Neznám ještě přesný termín. Budu se snažit maximálně objektivně pojmenovat problémy Sparty bez ohledu na mou osobu, protože to není o mně, ale o klubu. Ten nikdy nestál na jednom jednotlivci.

Nezvažoval jste, že byste vedení nabídl svoji rezignaci?

Vždycky do toho jdete s hlavou na špalku. Jsem generální sportovní manažer, takže nemám na starosti jen áčko, ale celý sportovní úsek. Nikdo není neohrožený a vždycky jsem tvrdil, že diváci jsou hlavním barometrem.

A ti právě se po utkání s Plzní domáhali vaší demise... Nemyslíte, že by byla pro Spartu správným řešením?

To si musíme říci na představenstvu. Sparta ještě stále drží prapor českého klubového fotbalu. Myslím, že spolu se svým realizačním týmem pořád máme mužstvu co dát. Jsme v Evropské lize, nějaké úspěchy se tu udělaly a kus práce odvedl. A nezbytnou jiskru také stále mám.

V pondělí hrajete ligu v Brně. Pak následuje reprezentační přestávka, což je teoreticky vhodný čas pro nástup nového trenéra... Berete tedy Brno jako zápas o vše, zápas o vás?

V situaci, v jaké Sparta je, je každý zápas o všechno! Hráči musí být připravení na hřišti umřít, ne utkání jen tak odehrát. V minulé sezóně jsme uměli otáčet zápasy, teď toho nejsme schopní.

Co chcete ke zlepšení udělat konkrétně?

V první řadě se musíme zamyslet nad rozestavením mužstva. Vinou trestů a zranění se nám typologicky úplně přeskupilo.

Je něco, co si sám sobě vyčítáte?

Nebyli jsme s realizačním týmem k hráčům dostatečně agresivní, tak jak jsou oni k nám. Dáváte do toho spoustu energie, a když vidíte, že odezva není, hrozně to bolí. Musíme to dát zase všechno dohromady, zkonsolidovat se. Chce to trochu čas, aby se obnovila stabilita a osa týmu, jež loni fungovala.

Zůstala vám aspoň Evropská liga. Je to výzva?

Teď bychom měli vzít Evropskou ligu jako velký reparát a začít okamžitě zase vyhrávat! Důležitý bude los. Narazíme na stejně kvalitní soupeře jako v Lize mistrů, ale je tam rozdíl 155 miliónů korun...

Reklama

Související témata: