Hlavní obsah

Legionáři Čech, Rosický a spol. zachraňují českou prestiž v Lize mistrů

PRAHA

Kodaňský obránce Zdeněk Pospěch dnes jako první český zástupce zasáhne do bitev základních skupin fotbalové Ligy mistrů. Ve středu dostanou šanci další - Petr Čech (Chelsea), Tomáš Rosický (Arsenal), Tomáš Hübschman (Šachtar), Marek Jankulovski (AC Milán), Marek Suchý (Spartak) a žilinská ekipa vedená koučem Pavlem Hapalem. Víc Čechů se letos do hlavní soutěže neprobojovalo.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Tomáš Rosický obchází Raula Meirelese z Porta

Článek

Mistrovská Sparta poslední krok se Žilinou nezvládla, a tak si český klub ani letos Ligu mistrů nezahraje. Zbývají jen legionáři v cizích službách, kteří budou český fotbal na nejluxusnějším pohárovém veletrhu reprezentovat.

„Pro český fotbal je tragédie, že znovu nebude mít tým v Lize mistrů. Poslední výsledky českých klubů nepřináší nic pozitivního do dalších let, protože koeficient se snížil na minimum a týmy v pohárech budou v dalších sezónách trpět,“ upozorňuje Petr Čech, brankář Chelsea.

Podle gólmana se v pohárech neblaze projevuje, že Sparta a Slavia ztratily výsadní postavení v Gambrinus lize. „Asi je zajímavé, že se o titul pere třeba šest týmů. Ale fotbalu to tolik nepřináší, protože se nikdo z nich nedostane do Ligy mistrů. Otázka je, jestli neudělat jeden dominantní tým. Ve Skotsku také nadávají na nadvládu Celtiku a Rangers, ale tyto týmy pak v pohárech dělají body do koeficientu a těží z toho všechny týmy,“ poukazuje Čech.

Pospěch začíná v Kodani s Kazaní

Zatímco návrat českých klubů bude během na dlouho trať, Zdeňku Pospěchovi zbývá do prvního duelu s Kazaní už jen pár hodin. Jeho FC Kodaň narazí ještě na Panathinaikos Atény a především Barcelonu. „Dvakrát jsem zažil postup ze skupiny Poháru UEFA či Evropské ligy, nyní mě čeká klubový vrchol kariéry. Je hrozně složité se do Ligy mistrů z kvalifikace prokousat. A teď budeme odměněni zápasy s Barcelonou, to bude zážitek na celý život,“ těší se Pospěch.

Marek Suchý, obránce Spartaku Moskva, se do Ligy mistrů vrací po třech letech, kdy ji poprvé ochutnal se Slavií. „Jsem nadšený z Chelsea s Petrem Čechem. Přál jsem si s nimi hrát. Za poměření s takovým klubem jsem rád nejen já, ale všichni v klubu.“

Mnohem více zkušeností má Tomáš Hübschman, který už v Lize mistrů se Šachtarem Doněck zažil třeba slavné vítězství na barcelonském Nou Campu. „Favoritem naší skupiny je Arsenal. Už jsme to s Tomášem Rosickým probírali. Hodně nevyzpytatelná bude Braga a nepříjemný je Partizan Bělehrad, s nímž doma začínáme. Určitě však chceme konečně postoupit ze skupiny,“ hlásí Hübschman.

Kdo přijde na řadu po Jankulovském?

Posledním Čechem, který Ligu mistrů vyhrál, zůstává Marek Jankulvoski. V roce 2007 se radoval s AC Milán. Před ním to dokázali jen Vladimír Šmicer a Milan Baroš s Liverpoolem (2005). Jankulovski válčí na San Siru dál, takže se už v základní skupině může těšit na zápasy s Realem Madrid.

Triumf v Lize mistrů je poslední nezdolanou klubovou metou pro Petra Čecha. „Ve skupině máme Žilinu, Marseille a Spartak Moskva, což jsou všechno hratelné týmy. Podcenit se však nedá nic. Kdo do Ligy mistrů postoupí, má kvalitu. A kdo něco podcení, může si hodně nabít nos,“ varuje gólman Chelsea.

Po velkém úspěchu tradičně prahne také konkurenční Arsenal. „Skupina se Šachtarem, Partizanem a Bragou je nevyzpytatelná. Doněck je silné mužstvo, nikdo ho nechtěl i kvůli tomu, že se tam dlouho cestuje. Od Bragy nikdo neví, co čekat, ale když vyřadila Sevillu, musí se s ní počítat. Každý si řekne, že musíme postoupit, ale nebude to nic jednoduchého. Samozřejmě jsme favoriti a měli bychom jít dál,“ plánuje Tomáš Rosický.

Hapal vede Žilinu do bitvy s Chelsea

Jistou raritou je Pavel Hapal. Kouč Žiliny je po Zdeňkovi Ščasném (Panathinaikos Atény) teprve druhým českým trenérem, který se v milionářské soutěži představí na lavičce zahraničního klubu. Postup přes Spartu si vychutnali také jeho čeští svěřenci Emil Rilke, Ondřej Šourek, Martin Vyskočil a Dennis Christu. Teď se společně chystají na velký středeční duel pod Dubňom s Chelsea.

„Jsem rozhodně rád, že začínáme právě s Chelsea doma, protože teď můžeme vidět jejich sílu v plné kráse hned na úvod. Na druhé straně si všichni ověříme, zda se můžeme srovnávat se soupeři této kvality,“ těší se Hapal. „Proti Chelsea můžeme uspět, pouze pokud budeme odvážní. Hrajeme však proti jednomu z nejkvalitnějších týmů světa a každý bod z tohoto zápasu bychom brali všemi deseti,“ dodává český kouč ve službách „šošonů“.

Úterní program Ligy mistrů (začátky ve 20:45):
Skupina A: Twente Enschede - Inter Milán, Werder Brémy - Tottenham Hotspur (ČT4).
Skupina B: Olympique Lyon - Schalke 04, Benfica Lisabon - Hapoel Tel-Aviv.
Skupina C: Manchester United - Glasgow Rangers (Nova Sport), Bursaspor - Valencie.
Skupina D: FC Barcelona - Panathinaikos Atény, FC Kodaň - Rubin Kazaň.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články