Hlavní obsah

Inzaghi chce ve středu vyrovnat střelecký rekord Gerda Müllera

MILÁN

Italský fotbalista Filippo Inzaghi se ve středu pokusí zaútočit na pozici nejlepšího střelce evropských pohárů. Útočník AC Milán sice s 68 góly kraluje pořadí střelců v pohárových soutěžích pořádaných UEFA, sám však nebude mít klid, dokud nepřidá alespoň jeden gól a nedotáhne se na Gerda Müllera. Německá legenda má "jen" 62 gólů, ale jeho sedm tref z Veletržního poháru v oficiálních statistikách chybí.

Článek

Čtyřiašedesátiletý Müller, který v 60. a 70. letech řádil v útoku Bayernu Mnichov, je podle statistik UEFA až čtvrtým nejlepším střelcem evropských pohárů. Ale jen proto, že sedm branek vstřelil ve Veletržním poháru, který v té době nebyl pod záštitou UEFA. Té se dočkal až později, kdy se přejmenoval na Pohár UEFA, dnešní Evropskou ligu.

"Vím, že potřebuju ještě jeden gól, abych alespoň vyrovnal Müllerův rekord. On byl legendou a zaslouží si plný respekt. Dříve nebo později ho ale pokořím," citoval Inzaghiho server ESPN.

Inzaghi za patnáct let v dresu Parmy, Juventusu a AC Milán odehrál v Lize mistrů, Evropské lize (dříve Pohár UEFA) a Poháru vítězů pohárů 110 zápasů a vstřelil 68 branek. Vyrovnat Müllerův počin chce už ve středu v utkání Ligy mistrů proti Auxerre. "Chci toho dosáhnout před našimi fanoušky. Věřím, že k tomu budu mít šanci. Chci dát gól a pomoci Milánu k vítězství," řekl.

Věří tomu, že se znovu prosadí proti francouzskému soupeři. Poslední góly v evropských pohárech vstřelil přesně před rokem, kdy ve skupině Ligy mistrů dvakrát pokořil obranu Marseille.

Sedmatřicetiletý veterán si je však vědom toho, že v honbě za rekordem není sám. Osmašedesát branek nastřílel také Španěl Raúl, který v létě přestoupil z Realu Madrid do Schalke. "Nezapomínám, že to není jen souboj Inzaghi proti Müllerovi, ale i Inzaghi proti Raúlovi," dodal Inzaghi, který má v evropských pohárech průměr 0,62 gólu na zápas, zatímco Raúl 0,52. Španělský kanonýr vstřelil 66 ze svých 68 branek v Lize mistrů, Inzaghi jich dal "jen" 44.

Pořadí nejlepších střelců historie evropských fotbalových pohárů pořádaných UEFA
1. F. Inzaghi (AC Milán) a Raúl (Schalke) oba 68, 3. Ševčenko (Dynamo Kyjev) 64, 4. G. Müller* (Bayern Mnichov) a Van Nistelrooij (Hamburk) oba 62, 6. H. Larsson (Helsingborg) a Henry (Barcelona) oba 59, 8. Eusébio (Benfica) 54, 9. Del Piero (Juventus) 53, 10. Di Stéfano (Real Madrid) 49.
*) U Gerda Müllera není započteno sedm branek, jichž dosáhl ve Veletržním poháru, který nepatřil pod UEFA, ale předcházel Poháru UEFA. Ze stejného důvodu přišel o čtyři branky i Eusébio.

Reklama