Hlavní obsah

VIDEO: Žilina zbrojí na Chelsea, Čech jí chce velký den pokazit

Pavel DosadilSport.cz

Velký den pro fotbalovou Žilinu nadešel. „Šošoni“ vstoupí zápasem s Chelsea poprvé v historii do hlavní soutěže Ligy mistrů. Slovenští šampióni, kteří v kvalifikaci vyřadili Spartu, hned v premiéře narazí na jejího bývalého brankáře. „V Premier League máme skvělý začátek sezóny. Jsme v pohodě, do Žiliny jsme přijeli jednoznačně vyhrát,“ ujišťuje Petr Čech před zápasem,který můžete od 20:45 sledovat v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Brankář Petr Čech na tréninku fotbalistů Chelsea v Žilině.

Článek

České kolonii ve službách Žiliny, která vyřadila české mistry, se v úvodním zápase Ligy mistrů postaví český brankář. V tom je z českého pohledu pikanterie středečního duelu pod Dubňom, kterým žije celé město.

„Proti Chelsea můžeme uspět, pouze pokud budeme odvážní. Hrajeme však proti jednomu z nejkvalitnějších týmů světa a každý bod z tohoto zápasu bychom brali všemi deseti,“ říká na rovinu trenér Pavel Hapal, který má v žilinském kádru čtyři krajany - Emila Rilkeho, Ondřeje Šourka, Martina Vyskočila a Dennise Christu.

Však si také „Blues“ náležitě věří. „Jsme ve velmi dobré náladě. V Premier League máme skvělý začátek sezóny. Jsme v pohodě, do Žiliny jsme přijeli jednoznačně vyhrát,“ vyhlásil brankář Petr Čech.

Žilina musí na trávníku vymazat rozdíl osmi miliard korun

Ekonomickými podmínkami a cenou kádru se fotbalisté Žiliny nemohou s hochy ruského miliardáře Romana Abramoviče vůbec měřit. Na hřišti se pokusí smazat třeba rozdíl téměř osmi miliard korun, který vykazuje porovnání ročních rozpočtů obou klubů. Co Chelsea spotřebuje za jednu sezónu, s tím by Žilina vyžila až do roku 2090! Pokud jde o cenu hráčů, podle německého servru Transfermarkt má celý kádr slovenského mistra hodnotu 105 miliónů korun. To na druhé straně jen samotný Michael Essien stojí 950 miliónů a celý kádr anglického mistra pak astronomických 8,9 miliardy korun...

Srovnání středečních soupeřů
ŽilinaChelsea
Rozpočet na sezónu100 miliónů korun8 miliard korun
Hodnota kádru105 miliónů korun8,9 miliardy korun
Průměrná cena hráče4,5 miliónu korun427 miliónů korun
Nejdražší hráčMartin OravecMichael Essien
15 miliónů korun950 miliónů korun
Zdroj: transfermarkt.de

Soupeře sledoval Čech již v kvalifikaci

Když v kvalifikaci Petr Čech sledoval marné snažení svého bývalého týmu, netušil, že na slovenského mistra také sám narazí. „Viděl jsem oba zápasy Žiliny proti Spartě. Myslím, že v Praze vyhrála zcela zaslouženě. V odvetě Sparta hrála lépe, ale nevyužila spoustu šancí. Postoupila tedy Žilina a nyní vidíme, jak velký je zde o tento zápas zájem,“ řekl Čech, který se v Žilině představí vůbec poprvé ve své kariéře.

Chelsea jde do utkání bez svých opor Drogby, Lamparda, A. Colea a Bosingwy. Český reprezentační gólman v tom velký problém nevidí. „Máme široký kádr. Před každým ročníkem Ligy mistrů jsme jedním z kandidátů na celkové vítězství, stejně tak letos. Takže ani absence v našem kádru nic nemění na tom, že jsme favoritem utkání.“

K ozdobám večera by měly patřit zápasy Realu Madrid s Ajaxem Amsterdam či duel Bayernu Mnichov s AS Řím. Na hřišti se pak mohou také objevit celkem čtyři další čeští fotbalisté.

Středeční program Ligy mistrů (začátky ve 20:45)
Skupina E: Bayern Mnichov - AS Řím (SAT1), CFR Kluž - Basilej.
Skupina F: Olympique Marseille - Spartak Moskva (Suchý), MŠK Žilina (Rilke, Šourek, Vyskočil, Christu, trenér Hapal) - Chelsea (Čech) (ČT4).
Skupina G: Real Madrid - Ajax Amsterdam (Nova Sport), AC Milán (Jankulovski) - Auxerre.
Skupina H: Šachtar Doněck (Hübschman) - Partizan Bělehrad, Arsenal (Rosický) - Braga.

Reklama

Související témata: