Hlavní obsah

VIDEO: Byl to zápas dětí proti dětem, naježil se Mourinho po výhře nad Ajaxem

Vyhráli, ofenzívou Ajax drtili, ale vzhledem ke spoustě zahozených šancí dvougólovým vítězstvím v úvodním duelu základní skupiny zaplněný fotbalových chrám San Bernabeu ani tentokrát nenadchli. Však to dávalo publikum José Mourinhovi a jeho Bílému baletu najevo. „Snažíme se hrát dobrý fotbal a udělat z něho i show, ale někdy to není možné,“ hájila sebe, svůj tým i kontroverzního krajana na trenérské lavičce největší hvězda Realu Madrid Ronaldo.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Kouč Realu Madrid Jose Mourinho gestikuluje během utkání Ligy mistrů proti Ajaxu Amsterdam. Sleduje ho Lassana Diarra.

Článek

Po čtyřech měsících se  portugalský kouč José Mourinho představil v Lize mistrů na San Bernabeu. V květnu v madridském fotbalovém chrámu vyhrál s Interem Milán Champions League, ve středu dirigoval k první výhře nového ročníku Real.

Mourinho: Veřejnost chce víc. Já i hráči také

„Hráli jsme dobře, nenechali jsme Ajax hrát to, co chtěl, zatlačili jsme ho do totální defenzívy,“ spokojeně glosoval Mourinho dvoubrankové vítězství, i když publikum z výhry a servírovaného fotbalu zase až tak nadšené nebylo.

„Chápu, že veřejnost chce víc. Já také. A hráči rovněž,“ pravil s nebývalou pokorou Mourinho, který přišel do Realu s tím, aby přepsal historii Ligy mistrů. Zatím se totiž jen třem trenérům na světě podařilo vyhrát tuto soutěž s dvěma různými kluby – Ernstu Happelovi, Ottmaru Hitzfieldovi a jemu. Kdyby se mu po triumfu s Portem a Interem Milán povedlo dosáhnout na „ušatou trefej“ i s Bílým baletem, byl by jedničkou.

Hráč Realu Madrid Mesut Özil (vlevo) v souboji s Emanuelsonem z Ajaxufoto: Reuters/Andrea Comas

„Nejde o mě, ale o Real,“ připomněl, že madridský královský klub nevyhrál Ligu mistrů už osm dlouhých let a právě proto si Mourinha najal, aby historii změnil.

Setřel Beníteze i Jola

„Jsme teprve ve fázi výstavby mužstva, takže naším úkolem nejprve je, abychom získávali body a kvalifikovali se do další fáze. Až se tam dostaneme, budeme lepší než teď, i když v Lize mistrů letos účinkuje šest až osm týmů, které ji mohou vyhrát.“

Milánský Inter, s nímž to v květnu dokázal, mezi aspiranty neřadí. „Já na San Siru položil základy a Benítez je teď bourá. Měl by mít dost inteligence, aby z mé práce profitoval a ne aby ji boural,“ opřel se o svého nástupce, jemuž úvod nového angažmá příliš nevychází. V italské Serii A totiž remizoval s Boloňou, horko těžko porazil Udine, v Lize mistrů hrál jen nerozhodně s nizozemským Twente Enschede.

Mourinhovi kolegové to mají s portugalským trenérem vůbec těžké. Kouč Ajaxu Martin Jol, jenž přišel do Nizozemí po angažmá v Tottenhamu a z dob společného působení na ostrovech má s Mourinhem spoustu zkušeností, se o tom ostatně na San Bernabeu opětovně přesvědčil.

Ronaldo se krajana zastal

„Byl to zápas zkušených, mezinárodně ostřílených hráčů Realu proti mému mladému mužstvu. Oni vědí, jak hrát a jak nám nedovolit provozovat náš fotbal, k němuž potřebujeme mít míč. My jsme proti nim děti,“ posteskl si Jol.

To si dal! Mourinho se hned naježil a pravil: „Bylo to zápas dětí proti dětem. Pokud nepočítám Carvalha, Casillase a Xabi Alonsa, i Real je týmem dětí. Vždyť mým hráčům je jedenadvacet, nanejvýš třiadvacet!“

I s týmem dětí si ale Mourinho troufá. „Věřím své práci. A věřím svým hráčům. Jsme mužstvem ve výstavbě, které teď potřebuje hlavně čas. Nikdo mě nemusí poučovat, že na naší hře je co zlepšovat.“

„Mourinho je jedním z nejlepších trenérů na světě a jsme si jisti, že s ním budeme hrát dobrý fotbal, nabízet divákům show a ještě vyhrávat. Jsme skutečně týmem ve výstavbě, ale i tak jsem přesvědčen, že s Mourinhem titul v této sezóně získáme,“ postavil se jednoznačně na stranu svého portugalského krajana Ronaldo.

Reklama