Hlavní obsah

VIDEO: Sparta ho neoslovila, a tak hvězdný Figo zvolil Barcu, Real a Inter

Vyhrál téměř všechno, co mohl, jedna věc ho ovšem mrzí. „Nikdy mě neoslovil žádný český klub, třeba Sparta,“ stěžuje si naoko fotbalová superstar Luis Figo (37). Loni slavný Portugalec ukončil kariéru, ale nenudí se. Bývalý hráč Sportingu Lisabon, FC Barcelona, Realu Madrid a Interu Milán přivezl v pátek spolu s Vladimírem Šmicrem do Prahy trofej pro vítěze Ligy mistrů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Šmicer (vlevo) a Luis Figo s pohárem pro vítěze Ligy mistrů

Článek
Fotogalerie

Před rokem jste v Interu ukončil hráčskou kariéru. Čemu se věnujete nyní?

Zůstal jsem v Interu Milán jako ředitel pro mezinárodní vztahy. Pomáhám také portugalské reprezentaci a jsem ambasadorem skupiny UniCredit pro Ligu mistrů.

Jaký máte vztah k českému fotbalu?

Nikdy jsem tady nepůsobil, protože mě žádný český klub neoslovil - třeba Sparta... Pokud jde o reprezentaci, moc dobré vzpomínky na vás nemám (Figo zažil vyřazení ve čtvrtfinále EURO 1996 v Anglii - pozn. red.). Hrával jsem v Portugalsku, Španělsku a Itálii, kde informace o české lize nejsou zase tak rozsáhlé. S Vláďou Šmicrem jsme mluvili o mladých hráčích, které by mi doporučil pro Inter. Moc tipů mi zatím nedal... Česká reprezentace má samozřejmě dobrou pověst.

A co souboj s Pavlem Nedvědem, z něhož jste v den svých 35. narozenin odpadl se zlomeninou holenní kosti?

To se prostě stává. Žádný hráč nejde na hřiště s úmyslem soupeře zranit. Měl jsem smůlu, že jsem byl ve špatný čas na nesprávném místě.

Luis Figo s pohárem pro vítěze Ligy mistrůfoto: Právo/Milan Malíček

Ligu mistrů jste vyhrál v roce 2002 s Realem. Co by pro to měli udělat vaši nástupci?

Je těžké někomu radit. S Vladimírem jsme se shodli, že naše generace začínala trochu jinak. Dneska je pro kluky všechno jednodušší. Mají k dispozici víc podpory, víc technologií. Pro nás bylo těžší se někam probojovat. Jenže nic nejde samo, musíte být fotbalu oddaní a jít za svým snem. Bez tvrdé práce a obětí se nelze stát kvalitním fotbalistou s dlouhou kariérou.

Hrál jste za Barcelonu, Real, Inter. Komu teď vlastně v Lize mistrů fandíte?

Přece Interu, pro nějž dál pracuji. V minulé sezóně trofej získal a letos má stejný cíl. Pokud by se však do finále nedostal, pak budu držet palce dalším týmům, za něž jsem hrál.

Musel jste mít kus odvahy, abyste v roce 2000 přestoupil z Barcelony rovnou do Realu...

Nebylo to samozřejmě jednoduché rozhodnutí. Jenže po pěti letech v Barce jsem si říkal, že je čas na novou výzvu, další šance a víc peněz. Proto jsem se rozhodl do největšího klubu na světě přestoupit. A musím říci, že jsem odchodu do Realu nikdy nelitoval. Bylo to pro mě pět dalších fantastických let, úžasná zkušenost.

Svého času jste byl nejlepším fotbalistou světa. Kdo ze současné generace se líbí vám?

Messi, to je jasná odpověď. Ale v každém velkém klubu najdete mimořádné hráče, třeba Fabregase v Arsenalu. Také Interu rostou mladé opory.

Luis Figo foto: Právo/Milan Malíček

Horší je to momentálně s portugalskou reprezentací. Jeden bod ze dvou zápasů, to je tristní vstup do kvalifikace EURO 2012.

Je to bída, proto jsme také minulý týden vyměnili trenéra. Další dvojzápas už pro nás bude klíčový.

Může být spasitelem kouč Mourinho, jehož si portugalská reprezentace chce „vypůjčit“ z Realu Madrid?

Mourinho je fantastický trenér, ale pro dlouhodobé projekty a dlouhodobou práci. Federace se ho snaží získat právě jen na ty dva nejbližší zápasy, což podle mě nedává velký smysl.

Trofej pro vítěze Ligy mistrů bude stát na Staroměstském náměstí v těchto termínech:
Pátek (24.září)do 18 hodin
Sobota (25.září)od 14 do 22 hodin
Neděle (26.září)od 10 do 22 hodin

Reklama