Hlavní obsah

VIDEO: Trofej je jako svatý grál, nechápe Šmicer ničitele z Pardubic

PRAHA

Po pěti letech si zase sáhl na svatý grál. V roce 2005 vyhráli Vladimír Šmicer spolu s Milanem Barošem jako první Češi v historii fotbalovou Ligu mistrů. Tento týden se současný manažer české reprezentace polaskal s „ušatým pohárem“ znovu jako ambasador skupiny UniCredit, která přivezla trofej ukázat českým fanouškům. „Znovu jsem se pokochal,“ usmívá se Šmicer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Šmicer s pohárem pro vítěze Ligy mistrů

Článek

Na první pohled bylo patrné, jak si shledání s plechovým krasavcem užívá. Po Plzni, Českých Budějovicích, Brně, Pardubicích a Liberci dorazila trofej pro vítěze fotbalové Ligy mistrů do Prahy a Vladimír Šmicer ji na Staroměstském náměstí vyložil spolu s legendárním Luisem Figem.

„Po triumfu s Liverpoolem jsme měli projížďku městem, kde jsme si trofej předávali z ruky do ruky, ale já pak druhý den odjel na dovolenou a trofej už neviděl. Zas až teď. Proto jsem moc rád, že jsem si ji mohl znovu potěžkat,“ líčil Šmicer.

V Liverpoolu nesměl být na poháru ani škrábaneček

Po něm a Barošovi vyhrál z českých hráčů Ligu mistrů už jen Marek Jankulovski s AC Milán (2007). K trofeji má tedy náležitou úctu. „Když jsme pohár s Liverpoolem vyhráli, tak jsme ho hýčkali. Dávali jsme pozor, aby na něm nebyl ani škrábaneček. Vždyť je to jak svatý grál fotbalu.“

Když tedy Šmicer dostal ironickou otázku, zda by trofej půjčil pardubickým hokejistům, jen zakroutil hlavou. „To nechápu... Zničit pohár jen proto, že mi vadí štítek někoho, kdo ho vyhrál před dvěma lety? Mám přece respekt k těm, co trofej vyhráli přede mnou. Asi jsme fotbalisti moc měkcí, navíc nemáme hokejky,“ řekl na adresu hokejistů Pardubic, kteří na klubové oslavě roztřískali za poslední léta již druhý mistrovský pohár.

„Se Stanley Cupem by si to nedovolili. I když - k němu se asi těžko někdy dostanou...“

Vladimír Šmicer (vlevo) a Luis Figo s pohárem pro vítěze Ligy mistrůfoto: Právo/Milan Malíček

Chudák Figo měl na talíři Poborského geniální lob

Vítězné finále Ligy mistrů bylo pro Šmicra vrcholem kariéry. Radost by přál i dalším Čechům, aby se „klub tří“ rozrostl. „Nejblíže k němu má samozřejmě Petr Čech s Chelsea. Každý rok mají ty nejvyšší ambice a jednou jim chyběl už jen penaltový rozstřel ve finále... Reálnou naději má i Tomáš Rosický s Arsenalem.“

Slavného Figa by večer klidně pozval na pivo, jenže bývalý nejlepší fotbalisty světa chvátal zase jinam. „Praha se mu líbí, hrál tady s Realem proti Spartě. Hned jsem mu také připomněl EURO 1996, kde jsme Portugalce vyřadili. Moc dobře si na Karlův lob pamatoval,“ culil se Šmicer.

Svým rýpnutím však populárního „Žraloka“ nerozhodil. „Je to sympaťák. Tihle velcí hráči bývají úplně normální kluci. Samozřejmě navenek jsou z nich hvězdy, ale kolikrát jsou mnohem příjemnější a přátelštější než hráči, kteří si o sobě myslí, že jsou hvězdy, ale ve skutečnosti toho moc neumí. Figo si na hvězdu hrát nemusí, on to vždy ukázal na hřišti.“

Reprezentace jim dělají starosti, portugalská i česká

Jednu starost teď mají shodnou. Figo kromě práce pro Inter Milán pomáhá také portugalské reprezentaci. Ta vstoupila do kvalifikace EURO 2012 ziskem jediného bodu ze dvou zápasů, což stálo místo trenéra Queiroze. Také Češi úvodní duel s Litvou doma prohráli, Šmicer a spol. však drží nad Michalem Bílkem ochrannou ruku.

„Říkal jsem Figovi, že my jsme na tom podobně, ale že na rozdíl od nich jsme trenéra měnit nemuseli a že věřím, že ho ani měnit muset nebudeme. Souhlasil, že je lepší dát trenérovi delší čas na práci.“

Trofej pro vítěze Ligy mistrů bude ve stanu na Staroměstském náměstí vystavena ještě v sobotu od 14 do 22 hodin a v neděli od 10 do 22 hodin. Pak se vydá na pouť po dalších evropských zemích.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články