Hlavní obsah

Barcelona prokletí v Kazani opět neprolomila, Inter rozstřílel Brémy

Fotbalisté Barcelony prokletí zápasů s Kazaní nezlomili ani v probíhajícím ročníku Ligy mistrů. Vloni s ruským týmem Španělé ztratili čtyři body, v prvním vzájemném duelu v tomto ročníku Champions League Barcelona pouze remizovala 1:1. Čtyři branky ve své síti viděli hráči Brém na hřišti obhájce trofeje z Interu. Italský tým zvítězil 4:0. Jediný český zástupce Zdeněk Pospěch se s Kodaní radoval z druhého vítězství ve skupině po triumfu 2:0 na půdě Panathinaikosu Atény.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Samuel Eto'o i Interu Milán překonává brankáře Werderu Brémy Tima Wieseho.

Článek

Zpočátku zápasu se zdálo, že by Barcelona mohla prokletí v podobě Kazaně zlomit. Po dvanácti minutách vysunul Villa kolmicí Pedra, který obloučkem přes domácího gólmana trefil břevno. Hosté měli vytrvalou převahu a podle očekávání drželi míč, ovšem po půlhodině nečekaně udeřila Kazaň. Alves ve vápně fauloval Kalešina a Noboa z penalty otevřel skóre.

Javier Mascherano z Barcelony se pokouší obejít kazaňského hráče Sergeje Kornilenka (ležící). foto: Reuters/Grigory Dukor

V druhé půli "Barca" svého soupeře ještě víc přitlačila a brzy se dočkala gólové odměny. Salukvadze povalil Iniestu a Villa z penalty srovnal, i když brankář Ryžikov si u tyče sáhl na míč. Obrátit zápas se však už hostům navzdory permanentnímu tlaku a velkým šancím nepovedlo. V jedné z nich neuspěl Messi, který vyléčil zranění kotníku po zákroku Tomáše Ujfalušiho a odehrál závěrečnou půlhodinu. Nakonec mohla slavit Kazaň, ale hlavičkujícímu Martinsovi zkazila v závěru radost tyč.

Interu zařídil výhru Eto´o hattrickem

Inter stylově oslavil jubilejní 150. utkání v Lize mistrů a ani mu příliš nevadila absence kanonýra Milita. Oslabenému německému soupeři zasadil po chybách v obraně už do poločasu tři góly a posunul se do čela skupiny A. Ve všech čtyřech brankách měl prsty Eto'o, který nejprve dvakrát sám skóroval, pak asistoval Sneijderovi a devět minut před koncem jako první v tomto ročníku zaznamenal hattrick.

Překvapivou výhru slaví FC Kodaň s jediným českým zástupcem v dnešním programu Pospěchem. Dánský mistr zásluhou dvou gólů během devíti minut první půli triumfoval na horké půdě Panathinaikosu Atény 2:0 a po úvodním vítězství nad Kazaní nečekaně poskočil do čela skupiny před Barcelonu. Řecký celek připravil o možnost zdramatizovat utkání červenou kartou hned po pauze Gilberto Silva. Obránce Pospěch odehrál celých 90 minut.

Nani (vlevo) z Manchesteru United se snaží obejít Jeremy Mathieua z Valencie.foto: Reuters/Albert Gea

Manchester United dokázal ve Valencii zlomit prokletí z letošních zápasů venku a ve Španělsku, kde do dnešního dne vyhrál jediný z 18 duelů. Domácí přitom byli dlouho aktivnější, United zajistil první výhru ve skupině a jubilejní 150. vítězství v pohárech pět minut před koncem střídající Hernández.

Se stejnou bilancí jako Manchester okupuje první příčku další ostrovní celek Glasgow Rangers, který díky Naismithovi udolal turecký Bursaspor 1:0. Jezdci vyhráli v evropských pohárech po dvanácti utkáních.

Na trápení z ligy dal zapomenout Lyon. Francouzský celek připravil Hapoel Tel Aviv zásluhou dvou branek Bastose z úvodní půle o devítizápasovou domácí neporazitelnost v evropských pohárech a po výhře 3:1 oslavil jubilejní 50. vítězství v Lize mistrů. Ve stejné skupině zabralo po tápání v domácí soutěži také Schalke. Tým z Gelsenkirchenu porazil díky povedenému finiši Benfiku Lisabon 2:0.

Nezapomenutelný večer prožil Nizozemec ve službách Tottenhamu Van der Vaart. V první půli proti Twente nejprve zahodil penaltu, hned po změně stran poslal domácí do vedení a po hodině hry dostal červenou kartu. Mezitím zvýšil Pavljučenko z dalšího pokutového kopu na 2:0, a i když hosté vzápětí korigovali, inkasovali v přesilovce další dvě branky - nejprve Pavljučenko opět proměnil penaltu a v závěru uzavřel skóre Bale.

Utkání základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Tottenham Hotspur - Twente Enschede 4:1 (0:0)
Branky: 50. a 64. Pavljučenko obě z pen., 47. Van der Vaart, 85. Bale - 56. Chadli. Rozhodčí: Hauge (Nor.). ČK: 61. Van der Vaart. Diváci: 35.000.
Inter Milán - Werder Brémy 4:0 (3:0)
Branky: 21., 27. a 81. Eto'o, 34. Sneijder. Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.). Diváci: 40.000.
Skupina B:
Schalke 04 - Benfica Lisabon 2:0 (0:0)
Branky: 73. Farfán, 85. Huntelaar. Rozhodčí: Rocchi (It.). Diváci: 50.000.
Hapoel Tel-Aviv - Olympique Lyon 1:3 (0:2)
Branky: 79. Enyeama z pen. - 8. z pen. a 36. Bastos, 90.+4 Pjanič. Rozhodčí: Webb (Angl.). Diváci: 14.000.
Skupina C:
Valencie - Manchester United 0:1 (0:0)
Branka: 85. Hernández. Rozhodčí: Kassai (Maď.). Diváci: 46.000.
Glasgow Rangers - Bursaspor 1:0 (1:0)
Branka: 18. Naismith. Rozhodčí: Gumienny (Belg.). Diváci: 40.000.
Skupina D:
Panathinaikos Atény - FC Kodaň 0:2 (0:2)
Branky: 28. N'Doye, 37. Vingaard. Rozhodčí: Collum (Skot.). ČK: 49. G. Silva (Pan.). Diváci: 50.000.
Rubin Kazaň - FC Barcelona 1:1 (1:0)
Branky: 30. Noboa z pen. - 60. Villa z pen. Rozhodčí: Cakir (Tur.). Diváci: 25.000.

Reklama